Jure Šaban Stanić: Omiš zaslužuje i sigurno može više i bolje

Jure Šaban Stanić bi vodio Omiš po nekim drugim notama, jer je mišljenja da im muzika koju je Most u posljednje četiri godine ponudio, i nije baš najbolje ušla u uho. Stanić je profesor klarineta i pročelnik Odjela za puhače u Glazbenoj školi “Dr. fra Ivan Glibotić” u Imotskom i kandidat HDZ-a za gradonačelnika Omiša na predstojećim lokalnim izborima. Glazbenom pedagogijom se bavi trinaest godina; a njegovi su učenici dobitnici brojnih nagrada i uspješni studenti visokih glazbenih učilišta u regiji. Klapskom glazbom se bavi sedamnaest godina kao voditelj, pedagog, aranžer, producent, pjevač i istraživač tradicijske glazbe, a voditelj je i pjevač popularne klape Rišpet i doktorand doktorskog studija etnomuzikologije na Umjetničkoj Akademiji u Splitu., piše Slobodna Dalmacija..

Piše: Saša Ljubičić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Glazba kao dio društvenih procesa je moj trajni interes i poziv u kojem se realiziram. Iznad svega i prije svega sam suprug i otac dvoje djece. U tome se najintenzivnije pronalazim; ta me uloga iznad ostalih motivira za politički rad. Želim radi svojih sugrađanki i sugrađana, radi njihove i svoje djece, od Omiša učiniti bolje mjesto za život. Ja sam u Omišu, nikada nisam preselio iz ovog grada, unatoč činjenici da trinaest godina vozim 120 kilometara dnevno na posao. Ostajem u svom gradu.

Želim da i naša djeca ostanu tu i zasnivaju svoje obitelji. Grad su ljudi - samo to! - veli Šaban Stanić, koji najavljuje da će gradska uprava kojoj se nada biti na čelu osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce.

jure šaban stanić

I Šabanu Staniću je omiški prometni čvor, koji ga guši u ljetnim mjesecima - glavni problem.

- Nastavak rješavanja prometne izolacije Omiša, zaobilaznice Trogir-Omiš je prioritet. Radi se projektu Vlade u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom. Držim nedopustivim prekid radova i zapuštanje tog projekta u korist projekta tzv. donje zaobilaznice. HDZ podupire i taj projekt, ali kad se za njega steknu svi realni uvjeti financiranja i izgradnje, a do tada nam je dužnost odgovorno i pragmatično realizirati sigurniji projekt popularne “gornje zaobilaznice”.

To je financijski i politički zahtjevno, ali jedino tim projektom sigurno rješavamo ljetni prometni kolaps Omiša. Posljedice zapuštanja tog projekta na području Omiša osjeća svaki stranac i stanovnik Dalmacije. Izgradnja zaobilaznice Gata-Zvečanje radi lakše povezanosti s autocestom je također dio izbornog plana. Zahvaljujući našoj stabilnoj vladi i dobroj vanjskoj politici prema Europskom parlamentu, u HDZ-u Omiša imamo dodatna jamstva da će navedeni projekti ići u skoru realizaciju - siguran je Šaban Stanić, koji podsjeća da je Mostova vlast prodala autobusni kolodvor.

- Na žalost, nisu ponudili rješenje za izgradnju novog kolodvora. Naš tim stručnjaka priprema rješenje i za taj infrastrukturni iskorak, kao i pokretanje prekinutih radova na kanalizacijskom sustavu od Ravnica do Male luke. Govorimo o rubnim, vrlo napučenim dijelovima Omiša prema Makarskoj. U vrijeme HDZ-ove vlasti se u izgradnji sustava kanalizacije došlo do Brzeta, a naš je plan priključiti Ravnice, Nemiru i Malu luku na ispust grada Omiša.

To su razvijena turistička područja i civilizacijski je nedopustivo zapostavljanje radova na neophodnoj komunalnoj infrastrukturi. To je od vitalnog interesa za normalan život i razvoj u tim naseljima, kao i izgradnja sekundarne mreže kanalizacije područja Mlija i Borak. Nastavljamo razvoj postojećih idejnih rješenja za autonomne kanalizacijske ispuste od Stanića do Piska u kombinaciji s planovima za veliku šetnicu omiške rivijere na istom području.

Računamo i s nastavkom izgradnje vodoopskrbne mreže gornjih Poljica. Ključan projekt za budućnost Omiša je izgradnja gradske luke. Urbanistički plan uređenja je donesen 2013., prije lokalnih izbora, konsenzusom svih vijećnika, jer je Mostova vlast taj UPU stavila van snage. Naša je zadaća preispitati u kojoj je fazi projekt i neodgodivo krenuti u pripremu i izgradnju luke koja će na prvo mjesto staviti lokalne brodare; njihov nesmetan razvoj i povećanje kapaciteta bez problema cjelogodišnjeg sidrenja. Jedino projektom gradske luke možemo ponuditi svu potrebnu infrastrukturu za ozbiljan nautički turizam. To otvara čitav novi paket turističkih usluga - optimističan je naš sugovornik koji najavljuje i nastavak izgradnje Sportskog centra „Ribnjak”.

- Ističem da je nova sportska dvorana samo dovršeni projekt HDZ-ove vlasti. Moramo uložiti dodatni napor i izgraditi pomoćni nogometni teren, za što imamo čvrsta jamstva, a teren je i predviđen prostornim planom. Poduprijeti ćemo NK Omiš da bude stabilan trećeligaš, s vizijom prema drugoj ligi. Krajnji cilj je izgraditi suvremen i bogato opremljen sportski centar koji će s novim hotelom biti sjajan preduvjet za uključivanje što više djece i mladih u sportski život. Brendirati ćemo turističko-kulturne proizvode: “Omiš u klapskoj pismi” i

“S gusarima kroz omišku prošlost”, “Poljica - hrvatska kolijevka u kamenu”. I projekt izgradnje nove srednje škole ćemo neodgodivo realizirati. To se predugo zapušta i odgađa! Svjesni obima demografske krize zbog koje država ozbiljno trpi, moramo dati svoj skromni, lokalni doprinos u aktivnim socijalnim projektima koji našim sugrađanima čine živote ugodnijim: povećanje vrtićkih i jasličkih kapaciteta u Omišu te izgradnju novih vrtića u selima gdje to bude moguće - nabraja Šaban Stanić, kojem je plan stabilizirati isplatu stipendija za najbolje učenike i studente, te pomagati socijalno ugroženim učenicima i studentima.

- Svakako ćemo povećati i rodiljne naknade. Moj tim upravo razrađuje financijsku konstrukciju. Također, izrađujemo i cjelovitu srednjoročnu kulturnu strategiju Omiša. Mostova vlast nije u suradnji s kulturnim subjektima grada i Poljica izradila ovaj presudan dokument kojim se strateški planira i usuglašava svrhovito djelovanje u kulturi i razvoj kulturnih proizvoda. Mi ćemo to donijeti.

Nakon što HDZ pobijedi na lokalnim izborima, ne vidim razloga zašto ne bismo surađivali s Mostom, jer u svakodnevnom životu dijelimo iste probleme i koristimo iste resurse. Most je u Omišu napravio i dobrih stvari, ali Omiš, jednostavno, zaslužuje i sigurno može više i bolje. To je moj program, moja vizija, moj zavjet - zaklinje se u napredak svoga grada Jure Šaban Stanić.

Povezani članci

Who's Online

We have 118 guests and no members online