15. Festival soparnika: Mater zlatna, kćer brončana, a stiže i nevista!

Finija je i središnji događaj Dugoratskog lita 2019., jubilarni 15. Festival soparnika. Kako nisam mogao prisustvovati našoj najvećoj fešti, valja "za iduće generacije" :-) pribilježiti što su mi uz kavu i vino rekli drugi te što su zapisali peru i lipoj riječi daleko vičniji.
Fešta nikad bolja, nikad veća poljička fešta, svita ka' u priči, 4.500, 5 tisuća Poljičana i njihovih gostiju okupilo se u Dugom Ratu u parku, uokolo lučice, po plaži i duž rive podružiti se, proslaviti i uživati u našoj nadaleko poznatoj gastronomskoj deliciji, soparniku.
Nikad bolji uvod u feštu, ta jubilarna je, morali su se i dugoračani malo potruditi pa nekim "iznenađenjem" obilježiti 15. godišnjicu svog festivala. Uoči festivala na dugoračkoj rivi osvanula je skulptura "Poljičanka s soparnikom", rad samozatajnog, ali odličnog mladog kipara iz našeg kraja - Tea Baučića.
Skulptura žene sa soparnikom u ruci, na kamenom postolju - komadu soparnika, nije Baučiću prva skulptura koja je osvanula u Dugom Ratu i okolici! Ja se već veselim i skulpturama i instalacijama koje su napravljene ali nažalost još ne i postavljene, jerbo "nije još vrijeme", kako su mi rekli..  a valjda će ovo oplemenjivanje javnog mijenja i javnog prostora potaknuti i druge naše samozatajne umjetnike da "vrijeme napokon dođe", dok nismo svi otišli, te da dadu (ili nastave) svoj obol uređenju javnog prostora naših malih mjesta, bez obzira što će britka kritika "sa zidića" (s)misliti o (suvremenoj) umjetnosti.
No vratimo se mi našem soparniku, zahvalimo se prvo marljivim organizatorima, djelatnicima i općini Dugi Rat, koji su se pobrinuli da cijena kusa soparnika i dalje ostane pristupačnih 5 kuna, Društvu Poljičana "Sveti Jure" Priko, te svim onima koji su od samog početka, pa sve do danas, utkali sebe u neku od "dionica" Dugoratskog ljeta i Festivala soparnika, a možda se sada ćute zaboravljenima.
Hvala Vam što ste pokrenuli i što i dalje "gurate" ovu zapaženu (istina samo ljetnu) promociju ove naše poljičke sredine i njene tradicije i kulturnog materijalnog i nematerijalnog bogatstva. Možda na prvu ruku i ne izgleda tako (pogotovo kad vidimo nebrigu oko našeg Sinaja i piramida šljake), no imamo se čime pohvaliti. Još da smo marljiviji, poduzetniji i ekološki osvješteniji,.. gdje bi nam bio kraj?!
A kako naša najveća fešta ima i svoj natjecateljski karakter spomenimo i najbolje meštrice i meštre o' soparnika i žiri koji nije imao lak zadatak. Njih pet, iz svih djelova Poljica, ocjenjivalo je soparnike 22 prijavljena natjecatelja koji su ispečeni na licu mjesta, na šest Poljičkih komina.
Najboljim soparnikom ocjenjen je onaj koji je pripremila Dubravka Luce Zeljković iz Gornjega Doca i to s 133 od maksimalnih 150 bodova. Čestitamo Luci, meštrici o' soparnika na novom velikom, najvećem priznanju (prije mjesec dana slavila je i na Večeri soparnika u Kostanjama), a zanimljivo, njena kćer Ivana Alfirević, udana u Ostrvicu, osvojila je treće mjesto na natjecanju. Naravno da nećemo zaboraviti ni muški dio obitelji Zeljković, koji je zadužen za drva, vatru, pripremu komina i pečenje soparnika, a to su muž Zoran, izvan komina odličan kamenoklesar, te sin Josip, djelatnik splitskog Vodovoda (a najesen će se uigranoj ekipi Zeljkovića pridružiti i nevista Sara). Bravo! Čestitam!
Drugo mjesto sa po 126 bodova dijele Marija Rodić i Radojka Šarić, obje iz Tmbusa, dok su treće Nevenka Punda sa 125 i već spomenuta Ivana Alfirević sa 124 boda. Svi ostali su dobili od organizatora zahvalnice i bocu vrhunskog maslinova ulja. Jer tradicija nalaže - svaki soparnik “triba na kraju dobro zalit’ domaćim maslinovim uljem i začinit domaćim bilim lukom..

DUGORATSKO LJETO

15. Festival Soparnika

Foto: Ante Čizmić / Hanza Media,
Video: Cropix


Preko 50.000 kusa ili riza odnosno feta sopranika u obliku romba, ponuđeno je i uslast pojedeno na 15. festivalu poljičkog sopamika održanom u lučici u Dugom Ratu.

15. Festival soparnika

15. Festival soparnika

 

15. Festival soparnika - osvrt, članak Sandre Barčot, novinarke Slobodne Dalmacije

15. Festival soparnika - osvrt, članak Sandr Barčot, novinarke Slobodne Dalmacije

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online