Vatrogasci, sretan vam blagdan vašeg zaštitnika

Sveti Florijan nebeski je zaštitnik vatrogasaca pa blagdan ovog sveca, koji se obilježava 4. svibnja, vatrogasci slave kao svoj dan. Poput ostalih kolega vatrogasaca, Dan vatrogastva, koji je ujedno i dio Mjeseca zaštite od požara, obilježavaju i članovi našeg dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, uz nadu da im dan neće biti obilježen intervencijama. Zbog trenutnog stanja s pandemijom koronavirusa, a u skladu s epidemiološkim mjerama, posebnih proslava s većim okupljanjima neće biti. Većina vatrogasaca današnji dan započeli su paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje a s pojedinih vatrogasnih domova u Hrvatskoj jutros su se kratko čule i sirene. Dragi vatrogasci, čestitke povodom Dana vatrogastva, uz zahvale za vašu hrabrost i požrtvovnost te želje da vas na svakoj vašoj intervenciji čuva Sv. Florijan, stižu i od redakcije portala.
 

Gorjelo je na padinama Peruna

U nedjelju oko 17 sati lokaliziran je požar koji je buknuo oko 14 sati i bio vrlo aktivan na južnim padinama brda Perun poviše Podstrane. Izgorena površina je oko 5 hektara. Gorili su mlada borovina i makija. Objekti niti u jednom trenutku nisu bili ugroženi. Požar su ukupno gasila 44 vatrogasca iz DVD-ova Split, Žrnovnica, Gata i JVP Podstrana. Gašenje požara uvelike je pomogao i kanader. Vatrogasci su i dalje na terenu i saniraju požarište.
 

Gorjelo u starom selu Jesenice

U petak navečer je u Starom selu Jesenice došlo do požara koji je brzom intervencijom vatogasaca iz DVD Dalmacija Dugi Rat odmah ugašen, a gorjela je stara mirina u starom selu. Na teren je izašlo 13 vatrogasaca sa četiri vozila, saznaje u požare i vatrogasne akcije izvrsno upućeni portal Dalmacija Danas.
 

Župan Boban u posjetu dugoratskim vatrogascima

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u srijedu u Dugom Ratu našem doborovoljnom vatrogasnom društvu DVD Dalmacija Dugi Rat uručio donaciju nove vatrogasne opreme za intervencije u prometnim nesrećama, u vrijednosti 45.000 kuna. Tom prigodom obišao je novi dom dgoratskih vatrogasnog koji je trenutno u drugoj fazi izgradnje, utvrdio da izgradnja novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu protječe u najboljem redu te najavio skoro raspisivanje natječaja završne faze opremanja prostorija, piše DalmacijaDanas.
– Od srca se zahvaljujem DVD Dalmacija iz Dugog Rata. Veliko hvala svim vatrogascima s područja Splitsko-dalmatinske županije koji nas neumorno štite svake godine. Znam da ste mnogo pomogli unesrećenim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Zaslužujete duboki naklon svih nas – rekao je župan Blaženko Boban u Dugom Ratu.
Zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat Pavao Tomić se nada će nadležni pomoći kako bi se Vatrogasni dom u konačnici izgradio do kraja...
 

Gorjelo je prizemlje na Bajnicama

U utorak iza 13 sati dojavljen je požar u Bajnicama. Radilo se o požaru na stambenom objektu, kući.
– Gorilo je prizemlje stambenog objekta, ali je požar brzo lokaliziran. U tijeku je sanacija. U stanu su se nalazili ukućani kada je požar krenuo, srećom nitko nije zatražio liječničku pomoć – kazao je novinarima portala Dalmacija Danas zapovjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat, Pavao Tomić. Požar je gasilo 20 vatrogasca DVD-a Dalmacija Dugi Rat koji su na teren izašli s četiri vatrogasna vozila.
 

Planulo je poviše Omiša

U utorak, 1.12. oko 15 sati planulo je na obroncima Poljičke planine iznad Omiša. Na mjesto događaja odmah su upućene vatrogasne snage iz DVD Omiš. Gorjelo je nisko raslinje i nešto borova nekoliko stotina metara iznad prvih kuća. Uzrok požara je najvjerojatnije ljudski faktor.  – Požar je okružen i stavljen pod nadzor. Izgorio je teren 20 sa 50 metara s makijom. Vatra je došla na 50 metara od prvih kuća – kazao je za Dalmacija Danas Višeslav Pešić, zapovjednik DVD-a Omiš.
 
Vatrogasci DVD "Dalmacija" Dugi Rat imalu su u petak iza 13 sati pune šmrkove posla. Dežurnom vatrogascu javljeno je da gori kuća u Sumpetru. Nakon brzog izlaska na teren s 5 vozila, 23 dugoračka vatrogasca pristupila su gašenju požara na obiteljskoj kući, koji je ubrzo potom i ugašen. Nagorio je cijeli stan u obiteljskoj kući, no zahvajujući brzoj reakciji vatrogasaca vatra se nije proširila na obližnje, gusto poredane kuće. Jaka bura koja danas puše priobaljem bila je otežavajući faktor dugoračkim gasiteljima. Prema za sada dostupnim informacijama u požaru nema ozlijeđenih osoba, a zbog gašenja policijski službenici zatvorili su jedan prometni trak Jadranske uspornice ceste u Sumpetru. Promet se odvijao naizmjenično uz regulaciju policijskih službenika.
 

Dimilo je u petak na Malom Ratu

Dimilo je u petak na Malom Ratu. Dežurni vatrogasac u starom vatrogasnom domu dugoračkih vatrogasaca zaprimio je u petak navečer dojavu od zabrinutog građanina o požaru dimnjaka u kući na Mali Rat. Iz doma je potom izašlo jedno vozilo s 4 vatrogasca koji su ubrzo otklonili problem.
 

Gorjelo je iznad Lokve Rogoznice

Požar koji je u nedjelju negdje oko 11 sati izbio iznad Lokve Rogoznice lokaliziran je uz pomoć vatrogasca DVD-a Omiš i jedinica DVD-a Dugi Rat i Kučići. Gori uglavnom nisko raslinje na istočnoj strani, u zoni čiji su dijelovi već izgorjeli u ranijim požarima, piše Slobodna Dalmacija. Po posljednjim informacijama, u 12 i 40 požar je lokaliziran i hitne službe su još uvijek na terenu.
 

Uporni piroman sa Čiova završio u zatvoru

Istražni zatvor odredjen je 36-godišnjem Danijelu J., Hrvatu s njemačkom adresom koji je osumnjičen za izazivanje čak četiri požara na Čiovu. Zatvor mu je određen kako ne bi ponovio djelo. U požaru su u zadnji čas spašene kuće, a osim kopnenih snaga u gašenju je pomagao i kanader. U prvom požaru je izgorjelo 9 hektara trave i borove šume, a vatra je rastopila jedan prozor na kući.
Mještani Okruga već pričaju da je mogući motiv za podmetanje požara navodni spor s Općinom oko nekog zemljišta. Bio je ljut jer je općina, tvrdi piroman, ostavljala ondje otpad, a iako je reagirao nekoliko puta, nitko nije rješavao problem. Tog je dana s društvom navodno malo popio te krenuo.. "zapaliti deponij".
 

Požar u Kaštel Novom

Požar koji je u utorak buknuo u pogonu za preradu ribe Nadalina, na Putu Gospe Stomorije u Kaštel Novom, zadao je i dalje zadaje pune ruke posla vatrogascima, a stanovnike okolnih objekata naveo je da se zatvore u svoje domove zbog gustog dima i izuzetno jakog smrada koji se još uvijek širi uokolo. Vatrogasci DVD-a Kaštela dojavu o požaru zaprimili su u 6.30 sati te su na teren odmah izašli 18 vatrogasaca s pet vozila, a nešto kasnije pridružili su im se i 11 vatrogasaca s tri vozila DVD-a Mladost te šest vatrogasaca s tri vozila iz DVD-a Kaštel Gomilica. Požar je stavljen pod kontrolu, a u podne je vatra još uvijek bila prisutna u dijelovima pogona.
 

Planuo apartman u Dućama: zapalila se klima

U Dućama je u srijedu u 15.38 sati planuo požar u apartmanu. Naime, kako doznajemo zapalila se vanjska jedinica klima uređaja. Mještani su odmah reagirali i sanirali požar. Zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat, Pavao Tomić, kazao je da je na teren izašlo osam vatrogasaca s tri vozila kako bi napravili pregled objekta te su utvrdili da je šteta minimalna.
 

Požar u reciklažnom dvorištu TTTS-u

Veliki požar izbio je na TTTS-u u noći sa utorka na srijedu nešto iza tri sata. Izgorjela je velika količina kartonskog i plastičnog otpada unutar reciklažnog dvorišta tvrtke Ekokomunalije Plus. Riječ je o neopasnom otpadu, doznajemo od dežurnih vatrogasnih službi. Požar je lokaliziran u 4:40 sati, no miris gustog dima i dalje se intenzivno osjeća u istočnom dijelu Splita. U gašenju je sudjelovalo 13 vozila te 40 vatrogasaca iz JVP Split, DVD Split, DVD Žrnovnica, DVD Vranjic, DVD Solin , DVD Mladost i DVD Podstrana.
 

Dugorački vatrogasci dobili novo navalno vozilo

U petak, 24.7.2020. u Dugi Rat je došlo novo specijalno malo navalno vatrogasno vozilo za urbane sredine (a pogotovo za uske ulice i skučene gradske trgove i prostore) za potrebe DVD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata. Vozilo Iveco Daily 70C18D dugoratski vatrogasci odmah su nazvali "Bembo", po nadimku svog nezaboravnog preminulog člana Zdravka Rakele.
"Bembo" prima posadu od šest vatrogasaca (1+1+4), kapacitet rezervoara vode 1.500 litara, opremljen je i sa 50 litara pjenila, opremom za gašenje pjenom i vodom, za interveniranje na objektima, interveniranje u prometnim nezgodama, rasvjetnim stupom, vitlom za vuču, elektro agregatom, opremom za zaštitu dišnih organa, uređajem za odimljavanje, motornom pilom i još nizom druge vatrogasne opreme.
Ukupna vrijednost vozila je cca 1.6 milijun kuna, a financiran je uz 20% učešća naše županije i 80% putem leasinga kojeg financira Općina Dugi Rat.
Nabavkom ovog novog i potpuno opremeljenog vatrogasnog vozila značajno se povećava sigurnost na području općine. Našim vatrogascima poželimo da im "Bembo" dobro služi uz što manje intervencija.
 

Bajnice: More prodrlo u drveni jedrenjak

U subotu oko 7 sati došlo je do incidenta u luci u Bajnicama. More je počelo prodirati u drveni jedrenjak koji se počeo nakrivljivati i tonuti. U luku su ubrzo pristigli dugoratski vastrogasci s 4 vatrogasnog vozila i 12 članova DVD Dalmacija Dugi Rat koji su odmah započeli s ispumpavanjem mora iz broda.