Planuo apartman u Dućama: zapalila se klima

U Dućama je u srijedu u 15.38 sati planuo požar u apartmanu. Naime, kako doznajemo zapalila se vanjska jedinica klima uređaja. Mještani su odmah reagirali i sanirali požar. Zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat, Pavao Tomić, kazao je da je na teren izašlo osam vatrogasaca s tri vozila kako bi napravili pregled objekta te su utvrdili da je šteta minimalna.
 

Požar u reciklažnom dvorištu TTTS-u

Veliki požar izbio je na TTTS-u u noći sa utorka na srijedu nešto iza tri sata. Izgorjela je velika količina kartonskog i plastičnog otpada unutar reciklažnog dvorišta tvrtke Ekokomunalije Plus. Riječ je o neopasnom otpadu, doznajemo od dežurnih vatrogasnih službi. Požar je lokaliziran u 4:40 sati, no miris gustog dima i dalje se intenzivno osjeća u istočnom dijelu Splita. U gašenju je sudjelovalo 13 vozila te 40 vatrogasaca iz JVP Split, DVD Split, DVD Žrnovnica, DVD Vranjic, DVD Solin , DVD Mladost i DVD Podstrana.
 

Dugorački vatrogasci dobili novo navalno vozilo

U petak, 24.7.2020. u Dugi Rat je došlo novo specijalno malo navalno vatrogasno vozilo za urbane sredine (a pogotovo za uske ulice i skučene gradske trgove i prostore) za potrebe DVD-a "Dalmacija" iz Dugog Rata. Vozilo Iveco Daily 70C18D dugoratski vatrogasci odmah su nazvali "Bembo", po nadimku svog nezaboravnog preminulog člana Zdravka Rakele.
"Bembo" prima posadu od šest vatrogasaca (1+1+4), kapacitet rezervoara vode 1.500 litara, opremljen je i sa 50 litara pjenila, opremom za gašenje pjenom i vodom, za interveniranje na objektima, interveniranje u prometnim nezgodama, rasvjetnim stupom, vitlom za vuču, elektro agregatom, opremom za zaštitu dišnih organa, uređajem za odimljavanje, motornom pilom i još nizom druge vatrogasne opreme.
Ukupna vrijednost vozila je cca 1.6 milijun kuna, a financiran je uz 20% učešća naše županije i 80% putem leasinga kojeg financira Općina Dugi Rat.
Nabavkom ovog novog i potpuno opremeljenog vatrogasnog vozila značajno se povećava sigurnost na području općine. Našim vatrogascima poželimo da im "Bembo" dobro služi uz što manje intervencija.
 

Bajnice: More prodrlo u drveni jedrenjak

U subotu oko 7 sati došlo je do incidenta u luci u Bajnicama. More je počelo prodirati u drveni jedrenjak koji se počeo nakrivljivati i tonuti. U luku su ubrzo pristigli dugoratski vastrogasci s 4 vatrogasnog vozila i 12 članova DVD Dalmacija Dugi Rat koji su odmah započeli s ispumpavanjem mora iz broda.
 

Gorjelo na Braču, Visu

U subotu je oko 14 sati buknuo požar guste borove šume u blizini Milne na Braču.
– Požar je blizu Splitskih vrata. Prostor je nepristupačan i koristimo cestu koja je probijena kao protupožarni put. Razmjer požara je trenutno nepoznat. Na teren su izašli vatrogasci DVD Milna, a zatražili smo i pomoć jedne cisterne i šumskog vozila – rekao je Nenad Bonačić, zapovjednik DVD Milna, novinarima portala Dalmacija Danas. Požar je planuo na nepristupačnom prostoru što je otežalo gašenje od strane 25 vatrogasaca s 8 vozila iz više bračkih društava, a u pomoć su im stigle i zračne snage.  Požar je pod kontrolu stavljen nešto iza 17 sati, a opožareno je oko 10 hektara šume i makije.
U nedjelju gori i na Visu. Nešto prije 14 sati dojavljen je požar na brdu Vošćica. Gori suha trava, a požar se potpomognut vjetrom širi munjevito. Zasad nije ugroženo naseljeno područje, a vatrogasne snage s otoka su na požarištu.
 

Gorio komin na Oriju

U nedjelju navečer iza 21 sat dojavljen je požar na području Orija. Na mjesto događaja brzo su stigli vatrogasci DVD-a Dalmacija iz Dugog Rata koji su prvo stavili požar pod kontrolu, a potom ga i ugasili. Požar je gasilo ukupno 13 vatrogasaca s 5 vozila. Kako se neslužbeno doznaje, vatra je izbila u kominu u blizini jedne kuće na Oriju, a zahvaljujući brzoj intervenciji dugoračkih vatrogasaca veće štete nije bilo.
Ne zna se ni je li peka zagorjela ili je spašena..
 

Čestitamo vatrogascima njihov dan

Čestitam svim pripadnicima našeg dobrovoljnog vatrogasnog društava "Dalmacija" iz Dugog Rata i njihovim kolegama Dan hrvatskih vatrogasaca i blagdan Sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca.
Poželimo našim vatrogacima što manje posla u predstojećoj vatrogasnoj sezoni i što više uspjeha u budnosti, prevenciji i zaštiti. I naravno, što skorijem dovršetku izgradnje i opremanju Vatrogasnog doma u Dugom Ratu.
 

Kod Zagvozda izgorjelo 50 hektara borove šume

U požaru koji je buknuo u petak popodne na području Grabovca kod Zagvozda, a lokaliziran je oko 19.30, izgorjelo je 50 hekara borove šume. Na terenu je bilo deset vatrogasaca s tri vozila iz DVD-a Zagvozd, a s obirom na to da se zbog vjetra požar brzo širio na teren je izašla i Javna vatrogasna postrojba Imotski te DVD Lovreć, Kučići i Zadvarje pa ga je gasilo ukupno 35 vatrogasaca s devet vozila. Naposljetku im u borbi protiv požara pridružio i kanader pa i air traktor, piše portal DalmacijaNews.
 

Gorjelo je u Bajnicama

Nema mira za naše vatrogasce. Predsezona je prepuna posla, a još trebaju sinjavati i neoprezne šetače na javnim mjestima. U Bajnicama je malo iza 20 sati u četvrtak izbio požar u pomoćnom objektu, potleušici koja je služila i kao pilana. Dojavu o požaru dobili su vatrogasci DVD Dalmacija Dugi Rat vatrogasaca.i DVD Podstrana, koji su odmah po dojavi s ukupno pet vozila i 14 varogasaca izašli na teren i pristupili gašenju. Požar je brzo lokaliziran i ugašen, a njegov uzrok otkrit će policijski očevid koji će usljediti.
– Kada smo došli tamo gorjela je pilana. Bio je problem jer se tu nalazio kamion bez baterije i bor pored njega, zatekli smo ljude koji su to gasili gumom. Izgorjela su dva broda, plastična od 4,5 metara, gume koje su bile na toj potleušici – kazao je uvijek dežurnom uredniku portala DalmacijaDanas zapovjednik DVD Podstrana, Nikola Bakota.
 
Početkom sezone čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, kada građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Obzirom da je u razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova dozvoljeno, koristimo priliku podsjetiti mještane da su u slučaju provođenja spaljivanja dužni poduzeti sljedeće mjere zaštite od požara ...
 
DVD 'Dalmacija' Dugi Rat u nedjelju, 08.03.2020. održalo je redovnu izbornu skupštinu društva. Većinom glasova natpolovične većine skupštinara za predsjednika društva je izabran Frane Marčić, a za zapovjednika Pavao Tomić. Čestitamo novom (starom) predsjedniku i zapovjedniku, te članovima skupštine društva na demokratski provedenim izborima. Prigoda je ovo bila za zahvaliti se bivšim članovima Upravnog odbora, zapovjedništva i Nadzornog odbora društva na dosadašnjem radu te za čestitku novoizabranim članovima na imenovanju na odgovornim dužnostima društva dugoratskih vatrogasaca.
 
Općina Dugi Rat objavila je Natječaj za nabavku radova uređenja fasade i vanjske stolarije vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Procjenjena vrijednost radova je 1.160.000 kn + PDV (1.450.000 kn).
A nakon što je Općina Dugi Rat raspisala Natječaj za drugu fazu radova na vatrogasnom domu, Splitsko-dalmatinska županija objavila je Odluku o donošenju Programa ulaganja u projektiranje, rekonstrukciju i izgradnju vatrogasnih domova i nabavku vatrogasne opreme na području Splitsko-dalmatinske županije i o raspodjeli sredstava Županijskog proračuna jedinicama lokalne samouprave za te namjene u 2020.
Ovom Odlukom osigurano je sufinanciranje izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu sa 200.000 kuna.
Danas je definitivno dobar dan za vatrogasce Dugog Rata.
 

Dožupan u obilasku gradilišta vatrogasnog doma

Priprema se druga faza izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Općina Dugi Rat se nada da će podrškom i zajedničkim snagama s Splitsko-dalmatinskom županijom dobra dosadašnja suradnja rezultirati i s još boljom, te da neće nedostajati podrške, a ni financijskih sredstava za drugu fazu izgradnje kuće dugoratskih vatrogasaca, u čijim prostorima bi trebalo biti sadržaja i za našu zajednicu.
Danas je naš načelnik Jerko Roglić, u pratnji dožupana Ante Šošića, zapovjednika dugoratskih vatrogasaca Pave Tomića i našeg agilnog županijskog vijećnika Jadrana Čizmića obišao gradilište dugoratskog vatrogasnog doma. Za nadati se je da će njihov konstruktivan sastanak rezultirati nastavkom, idućom fazom, radova i što skorijim dovršenjem doma. Ta izborna je godina, valja nešto novoizgrađeno svečano i otvoriti. Zašto ne u Dugom Ratu?
 
Vjerovali ili ne požari na božićnim drvcima su dosta česti. Izbjeći ih se može pridržavanjem jednostavnih sigurnosnih mjera: bor nikada ne postavljajte u blizini zavjesa; ne rabite prskalice ili svijeće (svakako su bolje žarulje-lampice), a od električnih lampica udaljite papir i nakit. Lampice ne smiju gorjeti bez nadzora! Od naših dugoratskih vatrogasaca saznajemo još nekoliko važnih napomena za sigurno božićno i novogodišnje doba: Prskalice ne koristite u stanu, a pogotovo ne na drvcima; Božićna drvca ostaju duže svježa i time su manje požarno opasna, ako se prije postavljanja skladište u hladnim prostorima ili se postave u posudu s vodom. Stalci božićnih drvaca koji se daju napuniti s vodom, također sprječavaju brzo sušenje drveta i time povisuju požarnu sigurnost... Nemojte da se ovakvi vatreni prizori dogode u vašoj kući ...
 

Ugašen požar iznad Dugog Rata

Požar iznad Dugog Rata koji je planuo danas popodne ugašen je intervencijom vatrogasaca, pripadnka DVD-a Dalmacija i DVD Omiš, kojima su se pridružili i vatrogasci DVD-a Kučiće i Gata. - Požar je ugašen, a na terenu traje sanacija opožarenog područja – rekao je zapovjednik dugoratskog DVD-a Dalmacija Pavao Tomić, koji je kazao za portal Dalmacija Danas da je gorijala makija i nisko raslinje iznad Dugog Rata, a bura je ometa gašenje požara. Radilo se nepristupačnom terenu. Na požarište je stigao i kanader, preventivno, jer se vatra uvukla ispod jednog dalekovoda. Neposredne opasnosti za kuće nije bilo.