Požar u apartmanu i garaži u Dućama

U subotu oko 23:30 došlo je do požara na Duće Glavici. Prema informacijama portala Dalmacija Danas, radilo se o požaru apartmana i garaže u prizemlju trokatnice. Požar je ugašen brzom intervencijom dvaju vatrogasnih društava i to DVD Dalmacija Dugi Rat i DVD Omiš. Na požarište je izašlo 12 vatrogasaca s četiri vatrogasna vozila. Za vrijeme požara u stanu se nalazio par iz Bosne i Hercegovine, a muškarac je zatražio liječničku pomoć jer se nagutao dima te je bio u stanju šoka, no njegovo zdravstveno stanje u međuvremenu je dobro. Zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca, požar se nije proširio na ostatak trokatnice.
 

Prijatelji se u nevolji poznaju

Kažu ljudi da nije svako zlo za zlo šta se potvrdilo i u ovom slučaju. Nedugo nakon što su šibenski vatrogasci iz Bilica doživjeli (i preživjeli) prometnu nesreću prilikon odlaska na požar, koja samo srećom nije završila težim ozljedama ili gore, ali je završila uništenim vatrogasnim vozilom, nazvale su ih kolege iz Dugog Rata, iz DVD-a "Dalmacija" i pružili im ruku podrške, blago rečeno... Dugoratski vatrogasci donirali su im vatrogasnu cisternu TAM 130 T11 s 5 kubika vode! Nije to auto-cisterna baš u cvijetu mladosti, odavno je ona izašla iz tvornice, ali niti ne triba biti "glanc" nova jer Dalmatinci, poznato je, gase srcem, a za makinju se uvijek u vatrogasnom društvu nađe neki meštar koji opet napravi neko čudo tako da vatrogasne Tamare gaze dalje i dalje po putešetvinama Dalmacije i njene zagore, tamo gdje se ni mnogi Unimozi ne bi usudili. Biličani su sigurni da će ih donacija iz Dugog Rata služiti još dugo u vremenima koja dolaze. Ovim vatrogasnim vozilom, DVD Bilice, uz zahvale kolegama iz Dugog Rata, naglašavaju da su donacijom dobili i sasvim novu ali jako važnu sposobnost, a to je, osim samog gašenja, mogućnost prijevoza većih količina vode za građanske i gospodarske potrebe šta predstavlja korak više ka održivom razvoju njihovog kraja, koji će im u budućnosti jamčiti glavni cilj, a to je samoodrživost na svin razinama. Doista lijepa vatrogasna priča. Bravo DVD Dalmacija Dugi Rat!
 
Naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat, imaju ovih dana razloga za zadovoljstvo. Nema požara, a u petak su u njihovo staro dvorište ušla dva vatrogasna vozila koja su postala njihovo vlasništvo. Radi se o vatrogasnoj cisterni i zapovjednom vozilo. Više o svemu odlično upućenom u vatrogasne teme Radi Popadiću s portala Dalmacija danas rekao je predsjednik  vatrogasnog društva, Frane Marčić.
– Od velikog požara 2017. u Krilu Bajnice imamo problem od kada nam je stradalo vozilo TAM 130. Kasnije smo zbog starosti izgubili još jedno vozilo. Tada smo bili osuđeni na hitnu nabavku vozila. Jedno od ta dva je danas stiglo donacijom privatnika i tvrtki s područja općine i županije. Uz pomoć Općine Dugi Rat, skupili smo određen novčani iznos, te smo nabavili potrebno vozilo. Radi se o vatrogasnoj cisterni Iveco 140e24. (Specifikacije: 2007. godište, nova nadogradnja, 5000 litara vode, 300 litara pjenila, kombinirana pumpa 30/10, 250/40 oprema za gašenje i spašavanje). Također, od donatora koji djeluju na području općine dobili smo zapovjedno vozilo Škoda Combi, 2017. godište. Vozila su spremna za interveniranje. Ponosni i sretni od srca zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima koji su pomogli u realizaciji ove donacije – kazao je predsjednik DVD Dalmacija Dugi Rat Frane Marčić za portal Dalmacija Danas.
 
Općina Dugi Rat dobila je na korištenje za protupožarnu sezonu 2019. autocisternu strateških robnih zaliha Ministarstva gospodarstva, obrta i poduzetništva. Članovi DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat danas su preuzeli vozilo Mercedes-benz 1622 kapaciteta rezervara 7.000 litara vode sa kombiniranom pumpom srednjeg i visokog tlaka. Još sa cisterna ostane pri mistu i nakon sezone..
 

Ugašen požar u Omialu

U kasnim poslijepodnevnim satima subote u tvornici Omial Novi u Zakučcu došlo je do zadimljenja u sektoru lakirnica. Na teren je izašao 20-ak vatrogasaca iz DVD Gata i DVD Omiš koji su pristupili gašenju s CO2. Nije bilo opasnosti za radnike koji su evakuirani.
– Radilo se o zapaljenju unutar cjevovoda instalacija. Nije bilo otvorenog požara, nego je došlo do zapaljenja instalacija unutar cjevovoda – kamene vune. Ona zapravo ne gori nego dimi. Nije bilo nikakve materijalne štete ni ozljeda, a sutra će se znati više o uzroku požara – poručili su iz tvornice nakon uspješne intervencije vatrogasaca.
 
15. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa, kojeg naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat i ove godine organiziraju u znak sjećanja na svog preminulog člana Zdravka Rakelu "Bembu", koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na Korčuli 1985. godine, nakon prošlotjedne odgode zbog lošeg vremena, proteklog je vikenda unatoč kiši i još gorem vremenu odigran na mokrom asfaltu popularne "Streljane". I ove godine, baš kao i svih prošlih godina, cilj vatrogasnog druženja uz sport i rekreaciju bio je očuvati uspomenu na preminulog kolegu te promocija vatrogastva među mlađim članovima zajednice uz, naravno, druženje i istinsko zbližavanje vatrogasaca. Turnir se igrao 5+1 s balunom "četvorkom", a najbolji su patikama "prilagođenima" kiši bili iskusni varogasci iz DVD Gata koji su u finalu bili bolji od kolega iz Makarske. Vatrogasci DVD Marina su bili treći, no bez obzira na konačan redosljed svi su lipo proslavili kišni, balunjerski vikend u Dugom Ratu. Na turniru su nastupile balunjerske ekipe DVD Podstrana, DVD Solin, DVD Makarska (skupina A), DVD Omiš/Kučiće, DVD Žrnovnica, INA (skupina B), DVD Dalmacija, DVD Okruk, DVD Marina (skupina C), DVD Gaa, DVD Zadvarje i DVD Jelsa (skupina D). Čestitamo im svima uz želje za što manje posla ovog ljeta.
 
15. tradicionalni memorijalni malonogometni turnir vatrogasnih ekipa, kojeg naši vatrogasci, članovi DVD Dalmacija Dugi Rat i ove godine organiziraju u znak sjećanja na svog preminulog člana Zdravka Rakelu "Bembu", koji je svoj mladi život izgubio u katastrofalnom požaru na otoku Korčuli 1985. godine, , čuvajući ljudske vrednote od zajedničkog nam neprijatelja, održati će se 18. i 19. svibnja 2019. na asfaltu SRC "Streljana" u Dugom Ratu. I ove godine kao i svih prošlih godina cilj je očuvati uspomenu na preminulog kolegu te promocija vatrogastva među mlađim članovima zajednice te druženje i istinsko zbližavanje vatrogasaca u ovom sportskom i prijateljskom nadmetanju. Turnir se igra 5+1 s balunom "četvorkom", a više detalja biti će poznato uskoro.
 
S prvim svibnja osim prvomajskog uranka i fešte, na snagu stupa i zabrana bilo kakvog spaljivanja trave, granja i sličnoga na otvorenim prostorima. Osim novčanih kazni, protiv neodgovornih (i) počinitelja moguće su i prekršajne sankcije, baš kao i kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Isto tako, svatko je dužan (temeljem Zakona o zaštiti od požara) dojaviti požar ili, ukoliko to nije opasno za njega, pristupiti gašenju. Ukoliko to ne učini, ili ne da informacije o požaru, može biti novčano kažnjen, a kazna za namjerno izazivanje požara može iznositi do 150 tisuća kuna ili čak do 60 dana zatvora. Eto, čisto da znate... jer i sezona požara je pred nama.
 

Vatrogasci slave blagdan sv. Florijana

Sirena se oglasila i razbila predvidljivo mirno dugoratsko jutro. Opet požar? Pa kud prije.. Pa je li ti piromani išta spavaju? Opet raketa s pira pala u kupus? Ili gori u Sumpetru ili Lokvi. Po stoti put. Ili nešto gore. Nee.. Blagdan je Svetog Florijana i naši vatrogasci su malo "legli" na sirenu, izašli iz svojih ruševnih vatrogasnih dvora i učinili đir, ma pravi defile kroz misto i općinu i lipo, kako to već dolikuje, radno ali i svečano proslavili svoj dan. Čestitamo im blagdan njihovog zaštitnika i njihov dan, uz želje za što manje intervencija ovog ljeta.
 
Lijepa je to tradicija postala. Njemački (a i austrijski) vatrogasci svrate često u Dugi Rat vižitati svoje dugoratske kolege, a članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat uzvrate im posjet kad god mogu. Prijateljstvo kolega, zajedničko druženje i razmjena iskustava traje već godinama. Točnije, od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Dvije godine poslije vatrogasci Grafenrheinfelda su sakupili kamion razne vatrogasne opreme i tehnike i dovezli je kao donaciju vatrogascima Dugog Rata, Omiša i Zadvarja.
Ovg vikenda feštati će se u vatrogasnom domu grada Grafenrheinfelda. Povod je više nego važan, značajan i svečan. Proslava 150. rođendana vatrogasaca Grafenrheinfelda! Naravno da su im tom prigodom u posjet stigli prijatelji i kolege iz Dugog Rata, vatrogasci DVD Dalmacija Dugi Rat i Jerko Roglić, načelnik naše općine. Čestitamo bavarskim vatrogascima ovu značajnu obljetnicu. I vidimo se opet uskoro u Dugom Ratu!
 

Gorjelo je iznad Sumpetra

Na području Sumpetra iznad groblja Sustipan u petak ujutro je izbio požar. Gorjela je trava i nisko raslinje, a vatrogascima je u gašenju pomoglo slabljenje vjetra, koji je na početku stvarao male probleme. Na teren su brzo izašli vatrogasci iz DVD Dalmacija Dugi Rat i još pet DVD-ova. Vatrogasci su zaustavili širenje vatre, a uz pomoć kanadera ubrzo i stavili požar pod kontrolu te ga naposljetku i  ugasili.
 

Vatrogasci, hvala!

Nakon orkanske subote u kojoj je nikad jača bura izazvala niz problema i šteta i na području općine Dugi Rat lijepo bi se bilo, baš poput naših općinara, javno zahvaliti našim vatrogascima, članovima DVD "Dalmacija" Dugi Rat, za njihov izniman angažman u proteklih 36 sati na području naše općine, te ukanjanje mogućnosti za dodatne štete i ljudske pobibelji.
Dragi vatrogasci, hvala Vam. Lijepo je znati da u nevolji uvijek možemo računati na Vas.
 
U obiteljskoj kući u Oriju jutros je na Staru godinu izbio požar, a jedna starija žena je lakše ozlijeđena. Oko 9 sati planulo je najvjerojatnije zbog kvara na instalacijama u obiteljskoj kući, a ozlijeđena žena je bila u prostoriji u kojoj je izbio požar. Nagutala se dima zbog čega su je zbrinuli djelatnici Hitne pomoći iz Omiša. Požar su ugasili uvijek spremni pripadnici DVD 'Dalmacija' iz Dugog Rata, koji su na teren izašli s dva vozila i sedam vatrogasaca, piše Dalmatinski portal.
 
U četvrtak, 27.12.2018, ujutro u Dugom Ratu je postavljen kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat, dobrovoljnog vatrogasnog društva koje je lani proslavilo prvih 80 godina postojanja i djelovanja u lokalnoj zajednici. Ukupna vrijedost investicije iznosi 9,16 milijuna kuna, dok prva faza izgradnje vatrogasnog doma iznosi oko 4 mil. kuna i biti će finacirana iz proračuna općine Dugi Rat, a završiti će se u roku od šest mjeseci.
Početkom studenog potpisan je i ugovor o izgradnji prve faze novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu koja obuhvaća građevinske radove s instalacijama. U ime investitora općine Dugi Rat, paraf na ugovor je stavio načelnik Jerko Roglić, a u ime izvođača, tvrtke Građenje Split d.o.o., Petar Kalinić, član uprave tvrtke.
Vatrogasno društvo u Dugom Ratu osnovano je davne 1938. godine kao Industrijska Vatrogasna četa tvornice "LA DALMATIENNE". U proteklih 80 godina postojanja društva bilo je, kao i uvijek u životu, uspona i padova, no svi problemi su riješeni velikom upornošću članova društva i uz pomoć bivše tvornice i lokalne zajednice. Jedan od najtužnijih dana društva bila je tragedija na Korčuli u kojoj je nezaboravni član društva Zdravko Rakela-Bembo izgubio život. Posljednjih 15-ak godina, takoreći od agonije i gašenja tvornice "Dalmacija", dugoratski vatrogasci muku muče kao podstanari u svom nekadašnjem (danas za vatrogastvo u 21 stoljeću sasvim neadekvatnom) domu gdje su bili i za cijelog mandata našeg bivšeg župana Ante Sanadera, tada i "prvog vatrogasca" države (sic!), samo uz veliko razumjevanje novog vlasnika "svog" doma - samozatajnih engleskih investitora. Tu su lani dugoratski vatrogasci u društvu svojih tuzemnih i inozemnih kolega i prijatelja svečano proslavili i prvih 80 godina djelovanja s najvećom željom - da iduću okruglu godišnjicu proslave u svom novom domu!
A kako je napokon krenulo, izgleda da će im se ta najveća želja i ispuniti. Nova općinska garnitura vijećnika te nova ekipa u županiji predvođena županom Blaženkom Bobanom napokon su "kliknuli" i stvari se iz domene vatrogasnih želja i snova nakon desetljeća čekanja u mjestu i tapkanja stranačkih drugova ipak počinju materijalizirati.
Ugovor potpisan u studenom, kamen temeljac postavljen danas, a pred ljetnu sezonu 2019. nadamo se da će radovi na prvoj fazi, sukladno planovima, biti i gotovi. Poslije još jednog berićetnog turističkog ljeta i "žetve" eura, nadamo se i njihovom nastavku, drugoj fazi..  jer strpljivo društvo koje ima vatrogasnu postrojbu od 45 osposobljenih vatrogasaca, mladež od 11 članova (a u tijeku je upis i novih), koja ukupno broji više od 80 članova, ekipa koja je najvažniji stup civilne zaštite u našoj maloj zajednici to itekako zaslužuje!
 
U prostorijama Općine Dugi Rat potpisan je Ugovor o izgradnji vatrogasnog doma. Ugovor su potpisali u ime investitora, općine Dugi Rat, načelnik Jerko Roglić i u ime izvođača, tvrtke Građenje Split d.o.o., član uprave Petar Kalinić. Vrijednost potpisanog ugovora je 3.184.130,25 kn + PDV (3.980.162.81 kn), a rok završetka 6 mjeseci, od dana uvođenja u posao.
Načelnik Roglić rekao je za u vatrogasne teme odlično upućeni portal Dalmacija Danas da će se novi dugoratski vatrogasni dom graditi na prostoru bivše tvornice "Dalmacija", na mjestu bivšeg radničkog restorana, a predviđena površina je 2 tisuće kvadrata. Rok završetka radova u ovj prvoj fazi izgradnje je šest mjeseci.
Ponosan i rječit je bio Frane Marčić, predsjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat.
– 15-godišnja borba bivših uprava DVD-a, zahvaljujući bivšim vijećnicima došlo se do lokacije i dobile su se građevinske dozvole. Sada je Općina uz pomoć Županije krenula u realizaciju prve faze izgradnje novog vatrogasnog doma koja obuhvaća građevinske radove s instalacijama. Tako ćemo konačno napustiti derutne privatne prostore koje koristimo. Pravo korištenja dijela prostorija na drugom katu imati će i lokalne udruge, a dio će koristiti i Općina. Procjenjujemo da se radi o 80 posto gornjeg kata, gdje bi i Općina koristila prostore dvorane. Sretni smo da ćemo napokon imati primjerene uvjete rada – rekao je mladi presidente ističući nadu da će dugoratski vatrogasci u novi dom useliti na početku vatrogasne sezone 2020.