Dalmacija 'tone' bez industrije

DalmatinacIndustrija danas gotovo više ne stanuje u Dalmaciji niti postoje naznake da će se ono što je preživjelo i na klimavim je nogama subvencionirati ili poticati na bilo koji način, kaže Hrvoje Marušić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju. Svaki pokušaj gospodarske aktivnosti guši se već u samom začetku, pa je iluzorno govoriti o gospodarskom oporavku. Dalmacija će i dalje gospodarski tonuti jer nema ni traga povoljnijoj gospodarskoj klimi koja se stalno obećava. Umjesto toga, na državnoj razini se i dalje nastavlja s praksom korigiranja rashodovne strane umjesto da se primjerenije tretira ona prihodovna ...

 
INDUSTRIJA VIŠE NE STANUJE OVDJE

Dalmacija će 'potonuti' bez industrije

Piše: Jadranka Klisović / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

hrvoje marušićTu ozbiljnu prognozu rekao je za Vjesnik Hrvoje Marušić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju. Objašnjava nam kako je rashodovna strana došla u takvu poziciju da se više ništa ne može smanjivati, barem se to ne može uz postojeću bujnu administraciju.

Upravo administraciju i pravu "šumu" zakonskih propisa, odnosno neprilagođeno zakonodavstvo, taj poduzetnik vidi kao najveće probleme cijele Hrvatske. S druge strane, industrija danas gotovo više ne stanuje u Dalmaciji niti postoje naznake da će se ono što je preživjelo i na klimavim je nogama subvencionirati ili poticati na bilo koji način.

Svaki pokušaj gospodarske aktivnosti guši se već u samom začetku, pa je iluzorno govoriti o gospodarskom oporavku. Smatra kako antipoduzetnička klima i dalje vlada na svim razinama.

Velikoj brodogradnji Marušić ne prognozira svjetlu budućnost. Naprotiv, duboko je uvjeren u njezinu propast, a razvojnu šansu vidi u sektoru male brodogradnje koja se sve do prošle godine solidno razvijala i uspješno nosila s problemima. Onda joj je netko iz hladovine svog ureda zadao udarac od kojeg se teško oporavlja, iako su u međuvremenu sporne trošarine riješene.

"Velika brodogradilišta će propasti ma koliko mi o tome šutjeli", kategorički će naš sugovornik koji razvojnu šansu Dalmacije vidi upravo u nautičko-brodograđevnoj sferi. Zagovara brže postupke dodjele koncesije.

"I dalje se u praksi događa da se svaki iole zainteresirani strani investitor protjera s područja Hrvatske o čemu svjedoči i slučaj sa švedskom tvrtkom Ikea. To je tragedija hrvatske zbilje", komentira aktualno stanje Marušić.

plin

Vlada RH, odnosno njezin Središnji ured za raspolaganje državnom imovinom upravo je objavio oglas za prodaju neperspektivnih vojnih nekretnina, međutim neke su lokalne sredine digle glas protiv prodaje.


Šibenik

Grad Šibenik traži sve bivše vojarne u svoje vlasništvo iako ni sam ne zna što bi s tolikim prostorom. Marušić smatra najgorim rješenjem da takvi objekti stoje neiskorišteni i da zjape prazni i propadaju.

O težini gospodarske slike Dalmacije svjedoči i to što je trenutačno sve na prodaju, a prodaju se čak i hoteli. Ljudi se pokušavaju riješiti biznisa jer ih nitko ne stimulira da rade, a to je prava šteta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas nema krupnije investicije koja bi obećavala koju stotinu novozaposlenih. Tek pokoja manja investicija događa se u turizmu i to je sve od gospodarske aktivnosti.

kaleta

Jedina aktualna krupna investicija na šibenskom području je ona u NCP-u u kojem su počeli infrastrukturalni radovi za potrebe gradnje prve hrvatske marine za megaplovila. Goran Prgin zajedno s renomiranom turskom Dogus grupom u taj nautički projekt ulaže 17 milijuna eura.

Marina će prve megajahte primiti već sljedeće sezone. Drugi veliki projekt koji bi trebao oživjeti pomorski sektor svakako je rekonstrukcija i dogradnja gata Vrulje u Šibeniku čija prva faza košta 12 milijuna eura. Vlada RH dala je jamstvo za kredit koji je odobrila Europska banka za razvoj. Projekt je trenutačno u fazi odabira najboljeg ponuđača za izvođenje radova, a trajat će dvije godine, nakon čega bi trebao uslijediti nastavak projekta i gradnja terminala.


Zadar

"Na zadarskom području ne cvjetaju ruže kako se to jedno vrijeme govorilo", kaže Marušić. "Zar u Zadru nije aktualan megaprojekt Gaženice?" provocirali smo. Nikada Gaženica neće profunkcionirati na način kako se to najavljivalo niti bi to imalo smisla jer za takvo što naprosto nema logike. Zadar nema zaleđe koje bi diktiralo gradnju tako velike luke.


Dubrovnik

Na dubrovačkom području, reći će, tragedija je još veća. "Osim što tamo uplovljavaju brodovi s kružnih putovanja, ništa se drugo ne događa. Još opasniju situaciju za krajnji jug Hrvatske i Dalmacije predviđam s uspostavom šengenske granice jer će tada Dubrovnik predstavljati hrvatski ekstradiktorni dio. Kako će, pitam se, tada funkcionirati promet roba, kako će prolaziti 'šleperi' s hranom i drugom robom koji će se morati zaustavljati na dvije granice, što će znatno povećavati vrijeme transporta, a time i troškove. Gradnja mosta Pelješac nameće se kao imperativ", ozbiljno će Marušić koji tvrdi kako, gledajući u cjelini, Dalmaciju izvlači turizam.

omiš

Istina, u turizmu je danas puno sive ekonomije što je loše za gospodarstvo, ali spašava maloga čovjeka u preživljavanju. Računa se da se u sivoj zoni nalazi oko 850.000 radnika.

Porast stope izvoza u tri dalmatinske županije te pad u Zadarskoj Marušić komentira riječima kako postoci ne predstavljaju realno stanje već su to brojke o konkretnim količinama i cijenama, a te su brojke, reći će, i dalje niske i prijeteće.

Povezani članci

Who's Online

We have 212 guests and no members online