Iz Regije..

Podstrana: Znanstvenici o povezanosti Lucija Artorija Kasta s legendom o kralju Arturu

U hotelu Le Meridien Lav u Podstrani u srijedu, 2. srpnja 2014. priređena je promocija Zbornika o životu i djelu rimskog vojskovođe Lucija Artorija Kasta i njegove povezanosti stvaranja legende o kralju Arturu. Jedna tema Podstranskog znastvenog skupa bila je arheologija u Podstrani sa posebnim naglaskom na izuzetnost svjetski važnog natpisa o Luciusa Artoriusu Castusu. Tu temu su obrađivali hrvatski istraživači. Nih sedmorica koja su o tome referirala i donijela mnoga važna saznanja. S druge strane isti broj stranih znanstvenika razgovarao je na temu kralja Artura, odnosno nastanku legende kralja Artura, njegovoj recepciji, njegovim počecima i osobito ono šta jedan dio engleske javnosti golica, a to je pitanja da li je ovaj naš Lucije Artorije Kast utjecao na stvaranje legende o kralju Arturu ...

PODSTRANA

NEMA SUMNJE O POVEZANOSTI LUCIJA ARTORIJA KASTA S LEGENDOM O KRALJU ARTURU

Od njega je sve počelo

Tekst i snimak: Davor Grgat

Međunarodni znanstveni skup u Podstrani o nezaobilaznom liku u stvaranju priče o kralju Arturu, 2. srpnja, uspješno je priveden kraju.

- Teško je riječima opisati znanje i iskustvo, koje je akademik  Cambi unio u organizaciju skupa o kralju Arturu i uređivanju ovoga Zbornika. Ja mu se ovaj put u ime svih udruga koje su ovaj skup organizirale, i u ime Općine Podstrana, najljepše zahvaljujem, - rekao je domaćin dr. Darijo Radović, u ime Ogranka Matice Hrvatske Podstrana.

Podstrana: Znanstvenici o povezanosti Lucija Artorija Kasta s legendom o kralju Arturu

Pred skupom uglednika, u hotelu Le Meridien Lav, priređena je  promocija Zbornika o životu i djelu rimskog vojskovođe  Lucija Artorija Kasta, i povezanosti stvaranja legende o kralju Arturu. O samoj temi je govorio akademik Nenad Cambi, urednik Zbornika, te pored ostaloga kazao:

- „Sretan sam i zadovoljan što smo uspjeli naš trogodišnji trud finalizirati. Svemu ovome je prethodio Međunarodni znanstveni skup, na kojem su nazočili znanstvenici iz SAD, Velike Britanije, Italije i dakako Hrvatske. Tim međunaronim skupom i ovom prezentacijom Zbornika, napravili smo lijepu knjigu, koja će sasvim sigurno imati značajnu recepciju u svijetu.

Jednoga jesenskog dana  2011. godine, pozvali su me prijatelji i kolege iz Podstrane, da malo o tome porazgovaramo. Našli smo se u jednom lokalu i razgovarali o tome, kako, što i na koji način bi predstavili ovu, uistinu, zanimljivu temu, temu koja već više od 100 godina, na neki način uzbuđuje, ako hoćete  znanstvenike i kulturnu javnost čitavoga svijeta.

Za ovaj skup se može kazati  da su bile dvije gotovo odvojene  teme. Jedna tema je  bila Podstrana i arheologija u Podstrani, sa posebnim naglaskom na izuzetnost svjetski planetarno  važnom natpisu Luciusa Artoriusa Casta. Tu temu su obrađivali hrvatski istraživači. Nih ciljano sedmorica, koja su o tome referirala, i donijela mnoga nova važna saznanja.  Dakako, da nije bilo ovoga skupa da do tih saznanja ne bismo došli.

S druge strane, isto tako isti broj stranih znanstvenika razgovarao je na temu kralja Artura, odnosno legende kralja Artura, njegovoj recepciji, njegovim počecima i osobito ono šta jedan dio engleske javnosti golica, a to je pitanja da li je ovaj naš Lucije Artorije Cast utjecao na stvaranje legende o kralju Arturu.

Naime, o čemu se radi: Lucius Artorius Cast je sasvim pouzdano službovao kao rimski časnik u Britaniji. S druge strane, vodio je u jednom ratu najvjerojatnije protiv Armenaca (ili Armorićana) barem dvije, ako ne čak i tri Rimske legije. Dakle bio je njihov vojskovođa.

Dakako da postoji mogućnost da je njegova uloga, njegovo značenje i njegova karizma kao vojskovođe, mogla utjecati na formiranje legende o kralju Arturu.

Znamo svi koliko je Artur važan ne samo za Englesku nego uopće za svjetsku literaturu, a osim toga danas je kralj Artur posebno zanimljiv u medijima. Snimali su se mnogi filmovi, pa čak i u zadnje doba. Nekoliko  Engleza naših gostiju i predavača na skupu u Podstrani  sudjelovalo je u pisanju scenarija u posljednjem filmu o kralju Arturu, koji je snimljen 2004. godine, kao povijesni konzultanti, kao ljudi koji su bili zaduženi za povijesna pitanja.  

Naravno da ova tema, o mogućoj vezi Lucija Artoriusa Casta  je jako blizu Arturu, to ne treba puno biti lingvistički obrazovan da bi čovjek našao tu moguću kopču, i naravno da je onda ovaj skup bio iznimno važan. Sigurno da će se na ovu temu još mnogo raspravljati.

Znanstvena javnost u Engleskoj je o ovoj temi podijeljena. Dok su neki povjesničari, pobornici ove priče, jer je znanstveno lako dokaziva, nju zastupaju, drugi opet ne žele  da se  legenda o kralju Arturu  internacionalizira, nego  žele da ostane u okviru Britanije kao nešto njihovo.

Sama legenda o kralju Arturu stvarana je stoljećima, najvjerojatnije od života nekoliko stvarnih osoba, no po svemu sudeći „naš“ Lucije Artorije Kast toj legendi je dao svoje ime. Evo, to je nešto što smo pomakli s mrtve točke.

Ovu tezu započeo je već pred dvadesetak godina naš kolega, kojemu smo svi posvetili naša izlaganja, prof. Julijan Medini. On je napisao jedan izvanredni članak, koji je iznio mogućnost povezivanja sa kraljem Arturom. Međutim, Medini je nažalost umro i ja sam se našao u njegovoj ulozi koja je zapravo pripadala njemu“, - kazao je akademik Cambi.

Kako je skupu nazočio i prof. Neno Šerić, s Katedre za turizam pri Ekonomskom fakultetu, ovom prilikom je govorio o marketingu u turizmu, poglavito za kreiranje destinacijskih marketinških projekte brendiranja, kreiranje novih turističkih proizvoda i pored ostaloga kazao:

„Na određen način treba elaborirati marketinški značaj za dodatnu turističku valorizaciju priće o Arturiusu, koja je još uvijek sa znanstvenog  aspekta u nekoj sferi dokazivanja. Dakle, moja teza se temelji na tome da je svaka legenda turistički iskoristiva, a za ovu postoje ozbiljni znanstveni dokazi, te da u tom smislu i ne treba čekati neoborive znanstvene dokaze povjesničara, već  ona, već sada, kao jedna povijesna priča može privući turističku klijentelu...“, kazao je gosp. Šerić.

Povezani članci

Who's Online

We have 180 guests and no members online