U srijedu, 24. travnja s početkom u 20 sati u dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku i organizaciji Centra za kulturu Omiš, Zoran Predin, jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora, predstaviti će zainteresiranoj Poljičkoj i Omiškoj javnosti svoju drugu proznu knjigu "Glavom kroz zid". Sugovornik će mu biti Siniša Kekez, splitski novinar i pjesnik, a u večeri će sudjelovati i dramska umjetnica Ivana Giove Župa i Petar Buljević, svestrani i neumorni omiški djelatnik u kulturi.
Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to, kažu, i mnogo više, Zoran Predin, koji će nakon ukoričenih misli i sjećanja ostatak večeri posvetiti notama. Prisutni, a ulaz je slobodan, će moći uživati i u Predinovom kantautorskom koncertu...
Vidimo se i večeras na Priku!
 

Zoran Predin: Glavom kroz zid

Zabilježite srijedu, 24.4.2019. u svoje kalendare. Vidimo se navečer na Priku, na još jednoj ljepoj večeri u organizaciji agilnog Centra za kulturu Omiš, na promociji knjige i kantautorskom koncertu Zorana Predina.

Nepopravljivi romantik, vječni šaljivdžija, neizliječeni nostalgičar, oštar kritičar, neostvareni košarkaš – sve je to i mnogo više jedan od najvažnijih kantautora, pjesnika i pjevača s ovih prostora Zoran Predin. U svojoj drugoj proznoj knjizi "Glavom kroz zid" Predin se u tridesetak proznih minijatura suvereno kreće od tmurne političke sadašnjosti do buntovnih mladenačkih dana, od intimnih obiteljskih zgoda do žestoke kritike nacionalizma. Svejedno prepričava li stare zgode iz karijere "Lačnog Franza" kada je bio pod sumnjom da podriva sistem i kada je brisao pljuvačku o crvenu zvijezdu ili kada opisuje strah od zubara, u baš svakoj životnoj situaciji on bira teži put, bez zadrške se svrstava na stranu slabih i uvijek pliva protiv struje, ne da bi bio drugačiji, već da bi ostao čovjekom...
 

Lion Zion Vedran

"I am on the Omiš rock and then I check a stock. I have to run like a fugitive to save the life I live...".

U prostorima Narodne knjižnice Omiš u utorak, 23. 4. 2019. s početkom u 19 sati održati će se predstavljanje treće knjige putopisa Vedrana Bađuna "ZION". Predstavljanje se održava povodom Noći knjige 2019. u kojoj će se promovirati još jedna u nizu knjiga biblioteke Narodne knjižnice Omiš "Kuća sretnog čovjeka". Ovaj put riječ je o trećem putopisu omiškog pustolova Vedrana Bađuna. Vidimo se!
 

Poetska večer u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu

U Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu u četvrtak, 2.5. od 19:30 sati u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat, uz lijepe stihove i zvuk gitare mladih dugoraćana Marte Pešut i Bruna Bijukovića podružiti ćemo se s dva pjesnika iz splitskog poetskog kruga, Ivicom Sorićem i Sinišom Kekezom.  Kako predstaviti Surija i Sinu dugoratskom čitateljstvu (i potencijalnoj publici)?

Ivica Sorić Suri iz Tugara već je kultni Poljički pjesnik. U službeno radno vrijeme predavač je fizike na splitskom FESB-u. Zaljubljenik je u prirodu, dugogodišnji planinar, vodič po Mosoru, instruktor i predavač, u preostalo vrijeme poeta, amaterski glumac,.. koji se s svojim pjesmama tiho ušetao i u školske čitanke. Dosad je objavio tri zbirke poezije, izvrsno ilustrirane radovima Dalibora Popovića, Darinke Giljanović i Andree Musa, legendarne i teško dobavljive "Žuti kompresor" (1990.) i "Vidi točku šest" (1997.) koje imaju visoko mjesto među hrvatskom poetskom publikom, te "Bijeli medvjedi i narančaste elipse" (2018). Nove pjesme i nova zbirka s nestrpljenjem se očekuju. Još u ovom desetljeću ako bude sreće. Ali nije priša. I stare uspješnice i najnovije hitove s pjesničkih "top lista" čuti ćemo odmah nakon prvomajske proslave u prostorima dugoratske knjižnice, u interpretaciji neke prelijepe umjetnice snenog glasa ili vjerojatnije, hrapavim glasom samih autora.

Siniša Kekez splitski je novinar i pjesnik koji će se predstaviti dugoraćanima stihovima pjesama "Splita mi je puna kita", "Pjesma Ivici Oliću", "Zašto si mi pokazala svoj žuti auto", "Moja žena zna s novcem", "Opet slušam Mišu..", i još nizom uspješnica iz svoje prve zbirke  poezije "Splita mi je puna kita" (2016). Poezija je to koja se ne libi iskrenosti i humora. Kritična je i oštra, ne bježi od (sumorne) svakodnevice, preispitivanja i samoispitivanja, no prepuna je ljubavi i humora te obračuna sa stereotipima opjevanog nam Splita i Dalmacije.
Sinišine pjesme iako još nisu osvanule u hrvatskim kurikulumima, našle su lako svoj put do srca brojnih štovatelja poezije i lijepe riječi. Tko zna, jer krhko je znanje, možda Bađun i Toza "srepaju" neke Sinine stihove o životu u Splitu i Dalmaciji, tom cvitu Mediterana, u neki novi opaki rap hit i naprave i bjelosvjetsku glazbenu karijeru?
Siniša Kekez rođen je 1966. u Splitu. Radio je kao nastavnik, lektor, knjižar, novinar, redaktor, urednik, kolumnist. Trenutno radi kao novinar u redakciji kulture u Slobodnoj Dalmaciji. Pjesme je objavljivao u zbornicima splitskog Rječilišta, u časopisima "The Split Mind", "Poezija", "Tema", "Mogućnosti", u Slobodnoj Dalmaciji, te na web stranicama Zagrebačke slavističke škole, "Ulaznica" i "Kritična masa", kao i na Trećem programu Hrvatskog radija.

Eto, svitu, nakon prvomajskog uranka vidimo se dan poslije i na Poetskoj večeri s Surijem i Sinom u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat.
 

Mediteranski festival knjige u svibnju u Splitu

MFK - Mediteranski festival knjige, sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske HGK, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita održat će se od 8. do 12. svibnja. Treće izdanje najvećeg dalmatinskog književnog sajma i festivala na splitske Gripe dovodi sve važnije domaće izdavače. Rekordnih stotinjak izlagača nudit će knjige snižene i do sedamdeset posto, a u toj je ponudi preko 10 tisuća naslova. Ulaz je kao i uvijek besplatan, a u pet dana trajanja Festivala moći ćete razgledati najnovije uspješnice na više od dvije tisuće metara kvadratnih prostora Velike dvorane ŠC-a Gripe, a tu su i tri druge pozornice gdje će se odvijati mfk program. Večernji dio događanja smješten je i u kafić Cukarin na Gripama.
 

Bookvica: tri dana književnog feštanja

U okviru obilježavanja okruglog jubileja popularnog splitskog književnog programa kojeg je pokrenula prevoditeljica i književna promotorica Patricija Horvat - 10 godina Bookvice - u četvrtak navečer se Zoran Predin, popularni pjesnik i kantautor, koji uskoro stiže i u Omiš, predstavio u još jednoj ulozi koja mu sjajno leži: kao autor kratkih priča. Predin je u razgovoru s piscima Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem i Zlatkom Gallom predstavio svoju drugu proznu knjigu “Glavom kroz zid” (Fraktura, 2018.). U petak navečer je održan “Književni tulum” s listom gostiju kakva se nije zabilježila u Splitu: Renato Baretić, Jasen Boko, Boris Dežulović, Damir Duplančić, Zlatko Gali, Marijo Glavaš, Katja Grcić, Emir Imamović Pirke, Ivica Ivanisevic, Aleksandra Kardum, Edi Matić, Tanja Mravak, Jurica Pavičić, Marija Rakić Mimica, Mejrema Reuter, Olja Savičević Ivančević, Ante Tomić, Marina Vujčić, Jasmina Žiljak Ilinčić... svi oni nastupili su na “Bookvici”. U subotu, 13. travnja, na redu je još jedna književna poslastica: jedna od novih zvijezda američke književne scene, spisateljica Katherine Arden, autorica trilogije “Zimska noć” - knjiga “Medvjed i Slavuj”, “Djevojka u tornju” i “Zima za vješticu”, dolazi u Split. S autoricom će, s početkom u 20.30, razgovarati nakladnik i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever.
 
Nakon 13. Pričigina, u utorak u 19 sati u splitskoj knjižnici Trstenik na rasporedu su 32. Razgovori s potpisom, na kojima su glavni akteri splitski pisci Aleksandra Kardum i Jurica Pavičić. Voditeljice programa su Rada Veštić i Mirjana Nazor, a ulaz je slobodan.
 
Narodna knjižnica Omiš poziva na program obilježavanja 20. godišnjice smrti hrvatskog pjesnika i prevoditelja Nikole Milićevića (Zvečanje, 27. studenoga 1922. - Zagreb, 1. ožujka 1999.). U programu koji će se održati u petak, 1.3.2019. s početkom u 19 sati u Narodnoj knjižnici Omiš, sudjelovati će dr. sc Stijepo Mijović Kočan, hrvatski književnik, scenarist i redatelj; Ksenija Prohaska, nacionalna dramska prvakinja i ženska klapa Mirabella CZK Omiš.

Nikola Milićević, hrvatski je književnik i prevoditelj rođen u Zvečanju 27. XI. 1922. Studij jugoslavistike završio 1953. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1965. doktorirao tezom o V. Čerini. Radio je kao novinar, lektor, književni kritičar Vjesnika (1953–55), lektor hrvatskog jezika u Bordeauxu i profesor na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (1955–88). Bio je član uredništva časopisa Krugovi (1952–58). Redoviti član HAZU bio je od 1992. Dobitnik je Nagrade »Vladimir Nazor« za životno djelo 1994. Preminuo je 1. III. 1999. u Zagrebu.
 
Nedavno su javvnosti predstavljene dvije knjige "Knjiga od očaja“ i "Perunova djeca", obje u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Podstrane. Riječ je o romanima Zorana Jurišića, nositelja mnogih kulturnih zbivanja u Ogranku Matice hrvatske u Podstrani, novinara i urednika „Podstranske revije“, zaslužnog organizatora pjesničkih susreta Dobrojutro more, ali i potvrđenog pjesnika i književnika o čemu svjedoče četiri njegove pjesničke zbirke: "Lađa bez kormila“ (2000), "Nebo je moja domovina“ (2004), "Sijač na poljima snova“ (2005), "Pjesni od suza skovane“ (2014) te pjesnički izbor iz godine 2014. Knjige su predstavljene u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu su predstavljači bili dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, Đuro Vidmarović i Mladen Vuković, a u Splitu dr. sc. Miljenko Buljac, Mladen Vuković i Irena Grubišić Čabo.