Iz arhive TV Dugi Rat: Razgovor s Antom Kadićem

Marljivi Jakov Velić ovog je kišnog ponedjeljka iz bogate arhive TV Dugi Rat izvukao na svjetlo Jubita (YouTube-a) razgovor s prof.dr. Antom Kadićem (1910-1998), hrvatskim književnikom, povjesničarem i esejistom, dopisnim članom razreda za književnost HAZU, koji je dugo, skoro cijeli svoj profesionalni radni vijek, bio u iseljeništvu, a na svoje Soline (Orij) se vratio tek nakon ostvarenja neovisnosti Lijepe naše domovine.
Imao sam čast i zadovoljstvo na plaži na Solinama u više navrata tijekom 90-ih dugo popričati s našim pokojnim profesorom, pa me ovaj TvDR (Jubito!) video razgovora s profesorom Kadićem opet oraspoložio.. ali i rastužio. Pogledajte prilog TvDR u nastavku članka. Velike ljude imamo ili smo imali u našoj maloj zajednici, velike, šjor Ante je nedvojbeno jedan od njih..

IZ ARHIVE TV DUGI RAT

Razgovor s Antom Kadićem

Izvor: TvDR, Hrvatski biografski leksikon

ANTE KADIĆ, hrvatski književni povjesničar i esejist (Krug, Jesenice, 18. I. 1910 – Mali Rat, 21. II. 1998). Studij teologije završio 1935. u Rimu, a slavistike 1945. u Ženevi, gdje je 1946. i doktorirao iz područja političkih znanosti. Kao službenik UN-a boravio u Parizu i Bejrutu, od 1953. bio profesor slavistike na Sveučilištu u Berkeleyu, 1960–80. na Sveučilištu Indiana u Bloomingtonu. Jedan od najistaknutijih književnih znanstvenika u hrvatskom iseljeništvu, stalni suradnik Nikolićeve Hrvatske revije. Objavio je mnoštvo rasprava o hrvatskoj kulturnoj povijesti i književnosti te promicao hrvatsku kulturu na mnogim međunarodnim slavističkim kongresima. Književnopovijesni i politički eseji na hrvatskome sabrani su mu u knjigama Domovinska riječ (I–III, 1978–97) i Iseljena Hrvatska (1979), a od knjiga na engleskome zapažene su Suvremena hrvatska književnost (Contemporary Croatian Literature, 1960), Od hrvatske renesanse do jugoslavenskoga socijalizma (From Croatian Renaissance to Yugoslav Socialism, 1969), Tradicija slobode u hrvatskoj književnosti (The Tradition of Freedom in Croatian Literature, 1983) i dr.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online