Mati Kovačiću T-Mobile grubim previdom prisilno 'sjeo' na mirovinu

dalmatinski potrošacNevjerojatne priče iz Hrvatske s oštećenim građanima u glavnoj ulozi se nastavljaju. Omišanin Mate Kovačić tako je dvadesetak dana bezuspješno pokušavao doći do svoga novca što mu ga je s računa, uime ovrhe, ni krivom ni dužnom skinuo 'T-Mobile'. Zamijenili su ga, kaže, s nekim drugim Matom Kovačićem te mu, posredstvom potrošačima dobro znanog Odvjetničkog društva 'Hanžeković & partneri', s tekućega računa oduzeli 2.165 kuna. Ne treba ni govoriti koliko taj novac znači umirovljeniku čija mjesečna primanja jedva prelaze 3.000 kuna. - Nisam mogao vjerovati kad sam 25. listopada vidio stanje na računu. U omiškoj poslovnici PBZ-a su me obavijestili kako je riječ o ovrsi te da se javim na FINA-u, a tamo su mi objasnili da su iz 'T-Mobilea' obavili prisilnu naplatu - priča Mate Kovačić dodajući kako je ostao u šoku jer nikada nije bio korisnik usluga te tvrtke ...


POGREŠKA NAŠA, ŠTETA VAŠA

T-Mobile mu s računa skinuo 2.165 kuna, iako uopće ne koristi njihove usluge

Omišaninu Mati Kovačiću T-Mobile grubim previdom prisilno 'sjeo' na mirovinu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Mate KovačićDodatni šok je uslijedio kada je shvatio da adresa osobe protiv koje se provodi ovršni nalog jest njegova, ali da je OIB sasvim drugačiji.

- Gospoda iz 'Hrvatskog Telekoma' su uzeli OIB prvoga Mate Kovačića na kojega su u bazi podataka naišli, a to sam ja, i prikačili ga svom dužniku, što nisam ja. To zasigurno nije po zakonu, ali neka, bio sam spreman oprostiti samo da su mi odmah vratili novac - ogorčen je Kovačić priznajući kako nije izgubio samo kune, nego i živce.

S obzirom da povrata uzetog danima nije bilo, Kovačić je unajmio i odvjetnika te se obratio 'Slobodnoj', nakon čega se novac ipak pojavio na njegovu računu, ali ne čitav iznos, nego 2076 kuna, dok preostalih 89 kuna, kako mu je bilo rečeno u HT-u mora tražiti od 'Hanžekovića & partnera' jer je to dio koji je za svoje usluge naplatila FINA.

- U tom odvjetničkom uredu su mi rekli da ih slobodno tužim, ali da novac od njih vidjeti neću jer oni ne priznaju svoj dio krivnje za krađu mog OIB-a - veli Kovačić.

Kako je moguće da bez znanja klijenata (koji u ovom slučaju nije čak ni to!) koriste njihove OIB-e te zbog čega Mati Kovačiću novac nije vraćen više od dvadeset dana, pokušali smo saznati u 'Hrvatskom Telekomu', no iz njihova Ureda za odnose s javnošću su svu odgovornost prebacili na 'Hanžekovića & partnere' napominjući kako je riječ o 'izoliranom slučaju'.

- Od ovlaštenog odvjetničkog ureda smo zatražili očitovanje o razlozima ovakve pogreške, no i ovaj slučaj ukazuje na potrebu i nužnost prikupljanja OIB-a kako bismo korisnika odmah jednoznačno i nedvojbeno identificirali - među ostalim stoji u priopćenju 'Hrvatskoga Telekoma'.

Iz te tvrtke su se nakon svega obvezali da će oštećenom Mati Kovačiću nadoknaditi i preostali iznos, čim, kako kažu, od FINA-e dobiju sve potrebne podatke o provedenoj transkaciji. 

Podsjetimo, OIB nije tajan, ali zakon propisuje kako uvid u osobni identifikacijski broj imaju samo ovlaštene osobe i institucije što 'Hrvatski Telekom', kao ni Hanžekovićev odvjetnički ured, zasigurno nisu.

Ili možda jesu?!

Povezani članci

Who's Online

We have 362 guests and no members online