Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Ministru pomorstva prometa i infrastrukture

otvoreno pismo Vladi RH
Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Ministru pomorstva prometa i infrastrukture dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić. Poštovani, više od 2000 potpisa i komentara prikupljeno je u samo nekoliko dana putem on-line peticije. Pozivamo Vas da razmotrite svoje nedavne odluke kojima je zaustavljena gradnja brze ceste Trogir-Omiš. Jadranska magistrala od Trogira do Omiša najzagušenija je prometnica u Hrvatskoj! ...

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske i Ministru pomorstva prometa i infrastrukture dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić

Piše: Marijana Puljak
u ime grupe građana životno zainteresirane za nastavak izgradnje brze ceste "Trogir - Omiš"

Još 2008. godine mjerenja su pokazala da njome DNEVNO prođe 50 TISUĆA VOZILA što je više od bilo koje prometnice u Hrvatskoj, više nego kroz naplatne kućice u Lučkom. Za usporedbu, po tadašnjim podacima, riječkom obilaznicom, koja je izgrađena jer joj je zahvaljujući velikoj upornosti tamnošnje lokalne samouprave država dala prioritet u gradnji pred splitskom, svakog dana proveze se tek 24 tisuće automobila, ljeti oko 37 tisuća.

kolone automobila

Ljeti su kolone automobila na ulazu u Split ili Omiš duge po 10-tak kilometara. Udaljenost koja se u normalnim uvjetima prijeđe automobilom za 15tak minuta ljeti traje po nekoliko sati. Onemogućen je normalan život ljudima koji žive na tom pravcu, odlazak na posao, odlazak liječniku. Od Splita, tj. Strožanca do Omiša ne postoji alternativni pravac koji bi za vrijeme gužvi pomogao ljudima doći do svog odredišta.

Davno su sve Vlade obećavale izgradnju brze ceste Trogir-Omiš, ali ova cesta uvijek na kraju ispadne s liste prioriteta. Čitamo nedavno u medijima da se najavljuje gradnja NOVE zagrebačke obilaznice korištenjem bespovratnih sredstava EU.

ISKORISTITE KONAČNO TA SREDSTVA ZA GRADNJU BRZE CESTE TROGIR-OMIŠ!

Hrvatska udruga diplomiranih inženjera i inženjera Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu uputila vam je zaključke tribine, održane u ožujku 2012., o stanju prometnica u splitsko-dalmatinskoj županiji. Do danas nema odgovora. Molimo obratite pažnju na savjete stručnjaka te dajte svoj komentar i odgovor.

cesta do omišaPozivamo ovim putem i gradonačelnike gradova Split, Trogir, Omiš, Solin i Kaštela, načelnike općina Podstrana i Dugi Rat, da se ujedine oko ove teme, izađu svi zajedno pred Vladu i rade zajedno na rješavanju ovog problema.

Pozivamo sve saborske zastupnike s ovog područja, iz ove izborne jedinice, da se oglase i zajedno traže od Vlade ponovno pokretanje ovog projekta. 

Pozivamo sve stranke na ovom području da aktivno sudjeluju u zajedničkom nastupu prema Vladi RH kojim će istaknuti prioritet ove prometnice.

Pozivamo sve stanovnike ovog područja, udruge, građanske inicijative, nezavisne liste, da konstantnim pritiskom prema Vladi RH ukažu na prioritet izgradnje brze ceste Trogir-Omiš.

Ujedinimo se svi oko zajedničkog problema, ostavimo sa strane razlike u ideologiji, pripadnosti raznim opcijama i stran(k)ama, te radimo zajedno na tome da se ovaj projekt što prije završi.

kolone automobila

Povezani članci

Who's Online

We have 148 guests and no members online