Turizam: Investitori su izbrisali Hrvatsku iz svojih planova

Pave Župan Rusković{jathumbnailoff}Pave Župan-Rusković, bivša ministrica turizma i šefica novoosnovane radne grupe za destinacijski menadžment Dubrovnika, govori za Poslovni.hr o posljedicama brojnih propusta u hrvatskom turizmu. Crna Gora i Srbija pretekle su Hrvatsku kad su u pitanju neki od segmenata razvoja turizma kao što su privatizacija, na kojoj je Hrvatska pala ispit, ili pak privlačenje investicije, jer smo otjerali investitore, te je pitanje kako ćemo ih vratiti.. Hrvatska je 2003. donijeli strategiju koju je izradila tvrtka Hotelpartner. Ima 40-ak stranica i napisana je tako da je može razumjeti i "Mare" koja izdaje "cimerfraj", a ne samo doktori znanosti, jer uslugu turizma pružaju različiti profili ljudi. Bit te strategije, koja se odnosi na razdoblje od 2003. do 2010. je kvalitetan turizam koji čini raznovrsa ponuda temeljena na našoj kulturi, povijesti i tradiciji, te prirodnim resursima s osnovnim ciljem produženja sezone i povećanjem prihoda na bazi realnih cijena koje odgovaraju vrijednosti pružene usluge, a sve to u okvirima održivog razvoja. Nažalost, mi se od tih ciljeva samo udaljavamo ...


TURIZAM
 
PAVE ŽUPAN-RUSKOVIĆ

Investitori su izbrisali Hrvatsku iz svojih planova

Dubrovnik

Piše:  Marija Crnjak / Poslovni.hr
Izvor: Poslovni.hr

Dubrovnik je lani skratio sezonu pune popunjenosti hotela za čak 40 dana u odnosu na 2005. godinu. To je strašno. Prihod od turizma u državi pao je za 15 posto i nema investicija.

Novi dokument treba prilagoditi strateške akcije za ostvarenje predviđene vizije uz pomoć novih tehnologija, a u tom je smislu sedam godina dugo razdoblje, ali vizija se ne treba mijenjati.

turisti

Naši nedovoljno dobri rezultati u turizmu nemaju bitne veze s krizom, osim kada su u pitanju domaći turisti. I Ministarstvo i HTZ moraju se okrenuti mjerama koje će turizam učiniti efikasnijim i nikako se ne treba zadovoljavati samo fizičkim porastima broja gostiju ili noćenja.

Za prošlu godinu mogli bismo reći da bi bila uspješna da je bilo 15 posto manje gostiju, a 2 posto više prihoda, a nikako obratno.

Mi smo se i lani hvalili da smo jedini u okruženju ostvarili porast broja noćenja, da bi se ustanovilo da nam je prihod pao za 15 posto u odnosu na 2008. godinu. Nismo u situaciji da tražimo veći broj noćenja, nego nam je cilj što veći prihod.

tursiticePo čemu smo mi to bili bolji od konkurencije? Što je na kraju 2009. rekao španjolski, francuski, grčki "Rohatinski", koliko su oni zaradili od turizma?

Često se može čuti da su investitori izbrisali Hrvatsku iz svojih planova. To je istina. Oni koji su imali volje natezati se godinama s našom administracijom i ostali u Hrvatskoj danas se kaju jer su shvatili da im je sezona prekratka i da ne vraćaju uloženo.

Također oni od države nisu dobili nikakvu subvenciju koja bi im olakšala poslovanje u prvih nekoliko godina proboja na tržištu. Da ne govorim koliko investitorima smeta nesigurnost koja je kod nas redovita pa nešto kupe i onda to za dvije-tri godine dođe u pitanje.

Da li će se uskoro naći investitori za Brijune ili, primjerice, Blagaićev 'Hrvatski san' ovisi isključivo o nama, našim zakonima i radu administracije.

restoraniBojim se da ima puno onih koji bi na našoj obali i otocima gradili neke nove Havaje ili slično. To se ne smije dogoditi.

U usporedbi s našom konkurencijom uvijek ćemo biti mala destinacija po kapacitetu, a naša prednost pred tom konkurencijom mora biti u drukčijoj ponudi, onoj našoj specifičnoj koju drugi nemaju.

Takva ponuda je daleko manje osjetljiva na krizna vremena, a cijena u odnosu na konkurenciju nije usporediva.


PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 385 guests and no members online