Kino program: U očekivanju Bore Lee-ija ...

Religiozna ljubavna kung fu drama ili kako je amater iz Sinja uz pomoć nekolicine entuzijasta iz Zagreba uzdrmao hrvatski filmski tron, oduševio gledatelje i dobio distributera!

Taj misteriozni svijet nastanka filmova, kako je dvodnevnu akciju snimanja posljednjeg naslova Bore Leeja nazvao jedan od glumaca i redatelja Mario Kovač, smo ipak već doživjeli i pogledali, doduše samo u kućnom kinu, dok nam naše dugoratsko Kino "Bepo" za ovaj vikend (nedjelja, 20 h, ulaznica 15 kn) nudi također jednu parodiju žanra, ali ovaj put američku -  MRAK FILM 3 - film o kojoj ovdje više nećemo trošiti riječi. Sinjski kung-fu velemajstor Bore Lee, pravim imenom Boris Ivković, svojim je najnovijim filmom "U KANDŽAMA VELEGRADA" (inače već sedmim filmom u karijeri!) koji izgleda kao da je napravljen u produkciji Malnarovog "Nightmare Stagea" (i to ne samo zbog zajedničkih epizodista Cezara i Anđe), gotovo probio granicu zanimanja na domaćoj sceni: za film vlada veliki interes, ljubitelji domaćeg filma se stalno raspituju za mogućnost nabavke istog, a samo na projekcijama unutar raznoraznih klubova vidjelo ga je već više od dvije tisuće gledatelja. Velik broj za ne odveć gledanu hrvatsku kinematografiju. Dakle, Bepo, što se čeka - hoćemo Boru Lee-ija!

Bore Lee u Zagrebu

Prije «Kandži velegrada», Bore Lee snimio je 6 filmova, no tek se kolaboracija s Ivanom Ramljakom, Mariom Kovačem i Krešimirom Paukom pokazala medijski najzanimljivijom. Trojac je, između ostaloga, učinio vidljiv pomak prema pravome scenariju i konzistentnijem izlaganju, koji, iako ostaje vjeran gerilskoj trash estetici, znači i nastavak sve većeg zanimanja filmofila za nepretenciozan, zabavan i lako probavljiv žanrovski siže – mješavinu azijskog borilačkog filma i ljubavne drame.

U napisima nakon izuzetno posjećenih projekcija, često se isticalo kako je cjelokupna produkcija filma stajala nula kuna. No, nešto više od toga ipak se moralo potrošiti. «300 kuna», kaže naš dobro obavješteni sinjski izvor, «za povratnu kartu za Sinj, četiri, pet porcija čevapa i nekoliko praznih DV vrpci».

Tri stotine kuna prema milijunima koje od Ministarstva kulture obično izvoljevaju domaće redateljske veličine, a koje nakon završetka snimanja najčešće nije briga koliko ljudi uopće i pogleda film. Omjere isplativosti izračunajte sami, a «Kandžama velegrada» u prilog još ide i organizirana pretprodaja i već navodno rasprodana prva naklada DVD-a.

Continental film očito može razmišljati i o drugom izdanju, nečega što je već sada benchmark za ovdašnje DVD tržište. Do danas objavljeni hrvatski filmovi, mogli su se u svom kućnom, digitalnom obliku pohvaliti tek siromaštvom dodataka - one dodane vrijednosti prema kojoj kupac prosuđuje vrijednost diska.

Za razliku od njih, «U kandžama velegrada» po prvi puta u Hrvatskoj, imat će i redateljski komentar za cijeloga trajanja filma, dva starija naslova Bore Leeja (obvezno pogledati! op.ur.), galeriju fotografija, engleski prijevod u titlu i izbačene scene.

Ljubitelji filmske trash estetike imaju dakle priličan broj razloga za smještanje Bore Leeja u svoju video (ili DivX ;-))) kolekciju. U videoteke će stići i VHS izdanje, što dalje svjedoči o interesu za donedavno ne osobito cijenjen način filmskoga razmišljanja.

Prvi hrvatski trash film, «Izgubljeno blago» Darka Vernića, prošao je sredinom devedesetih potpuno nezamijećeno, no da je snimljen danas, čini se da bi baš kao i Bore Lee uživao naklonost osvještenije kino publike. Ivan Ramljak, inače urednik filmskih večeri u klubu Močvara, smatra pripadnost «Kandži velegrada» određenoj estetici ipak onim manje bitnim faktorom uspjeha filma. Presudna je, kaže Ramljak, neopterećenost velikim temama, domovinskim ratom i svime što domaći film čini pretencioznim i nezabavnim.

«U kandžama velegrada» nije, dakako, ono što ovdašnji teoretičari smatraju pod sintagmom profesijski film. Je li, možda upravo zbog te činjenice dolazilo do naknadno negativnih reakcija nekih dijelova publike? «Negativnih reakcija nije bilo», kaže Ramljak i dodaje kako je «u krugovima hrvatskih redatelja došlo do mišljenja kako se ovaj film pretjerano eksponira u medijima, čime su redatelji nezadovoljni». Tvrde čak kako je ovime narušen dignitet hrvatskog filma, jer se redatelji već godinama bore za to da domaći film dobije više državnih financijskih sredstava i sada se pojavljuje jedan koji dokazuje kako se može raditi i s vrlo malo novca. «To što se jedan niskobudžetni film jako hvali, kažu redatelji, nije dobro za njih», prenosi Ramljak.

Pitanja srca, Bore Lee i učiteljica yoge

Ekipa filma za takav stav pojedinih hrvatskih redatelja, onih iz kategorije profesijskih, drži da je potpuno neprihvatljiv i licemjeran, te da ako netko snimi dobar film, za hrvatsku publiku to ne može biti loše.

Nakon «ekskluzivne svjetske premijere» u prosincu u Močvari, publika je glavnog glumca počela tretirati kao svojevrsnu zvijezdu. No, pojavili su se i glasovi kako «Kandže velegrada» nedostatke Bore Leeja kao «pravog glumca» zapravo ismijavaju.

Ivan Ramljak decidirano odbija tu tvrdnju, i kaže kako Bore Lee u svojoj ulozi uživa, voli kad se o njemu snimaju filmovi, i drago mu je kad nasmijava publiku. «To su samo pozitivne stvari», kaže Ramljak.

Bore Lee dakle uživa, publika je zadovoljna, hrvatski redatelji nešto manje i ako pitate autora ovog članka, definitivno nema razloga za prestanak snimanja dogodovština sinjskog majstora borilačkih vještina.

Nove su najavljene za svibanj, mjesto je (opet!) okolica Sinja, a autori se nadaju kako će premijera biti održana na filmskom festivalu u Motovunu.

DVD izdanje religiozne kung-fu melodrame «U kandžama velegrada», najnoviji, sedmi obračun Bore Leeja s lošim momcima, već je u vašim omiljenim Videotekama. U sporednim ulogama su Ana Franjić, Mario Kovač, Krešimir Pauk, Bojan Petković, te Malnarovi Cezar i Anđa. Čak i ako vas ne zanima trash, ovaj DVD svakako se isplati pogledati.

Povezani članci

Who's Online

We have 212 guests and no members online