Dom anđela u Dugom Ratu

Pokraj “crne kuće”, kako su nekad nazivali tvornicu ferolegura "Dalmacija" u Dugom Ratu, nalazi se "kućica za lutke". Tako u najkraćem možemo opisati dom dizajnerice Rije Devčić, smješten, dakle, u neposrednoj blizini spomenute okamine socijalizma, socrealističke tvorbe koja na idiličnoj dugoratskoj obali djeluje skoro nadrealno. Nitko ne bi, međutim, očekivao takav proplamsaj nježnosti i topline kakav smo zatekli kad smo kročili kroz vrata doma umjetnice čiji su prepoznatljiv umjetnički “potpis” - anđeli; njih ne manjka na nakitu i torbama koje dizajnira, ali ima ih po cijelom stanu: utkani su u poplune, smiješe se s prekrivača i zavjesa, lebde sašiveni (da, baš tako!) na jastučnicama. Čak i na mjestima gdje nisu stilizirano prikazani, osjeća se njihov dodir s anđeoskim prahom posuta cvijeća ili pak na gosta prhne s nekog “fjoka” ili vela baldahina..., piše Slobodna Dalmacija ...

DOM ANĐELA U DUGOM RATU

Dom kao kućica za lutke s "vintage touchom"

Stanom prevladavaju ženskosti štih i i pudraste boje, cvijeće i zanimljive zidne štrukature koje je Ria osobno, skoro pa muški, realizirala

Piše: Lenka Gospodnetić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix i drugi
Izvor: Slobodna Dalmacijadom za anđele u dugom ratuManje umjetnički, a više tehnički gledano, stan ima 115 metara četvornih i pedesetak “kvadrata” terase s divnim pogledom na more i zalazak sunca jer je okrenuta zapadu.

Dominantan dio stana na drugom katu obiteljske kuće je, očekivano, dnevni boravak; ima čak četrdeset metara četvornih, u kojemu je kamin, ponešto atipičan detalj u kućama dalmatinskog priobalja.


'Fjaka' u prizemlju

- U prizemlju ove kuće koncem sedamdesetih bio je kultni kafić “Fjaka” (Deva), koji je vodio moj pokojni otac, zaslužan i za gradnju ovoga kamina, kojemu je samo iznutra promijenjen uložak. Kafić je u doba kad je radila i tvornica bio otvoren skoro danonoćno, pa je zato bio i rado posjećen od Splićana koji bi u nj nahrupili kad bi se svi u gradu pozatvarali; bilo je tu svakojaka svijeta, i uvijek je bilo veselo - prisjeća se Ria, u čijem domu također ne fali veselja, ali ni umjetničkog nadahnuća jer joj je on ujedno i atelje u kojemu stvara svoje kreativne upotrebne predmete, često izlagane i na izložbama i revijama.

Dio eksponata za koje je previše emocionalno vezana da bi ih prodala pohranjen je u velikoj staklenoj vitrini, koja ima “vintage touch” kao i većina drugih komada pokućstva...

Stanom prevladavaju ženskasti štih i pudraste boje, cvijeće i zanimljive zidne štukature koje je Ria osobno, skoro pa muški, realizirala.

- Volim sama zasukati rukave i nešto odraditi čim me pukne inspiracija. Inače sam ranoranilac i nije nimalo rijedak prizor vidjeti me kako fregam i gletam u praskozorje - smije se naša domaćica, koja je vlastoručno oličila i uresila zidove sanitarnog dijela te dviju spavaćih soba! U jednoj od njih zamjećujemo luster rijetke ljepote, pun šarenog stakla u raznim oblicima.

- Ovaj luster mi je osobito srcu mio jer me podsjećana dragu osobu koja ga je samo radi mene kupila u Veneciji i nosila, ovako teškoga delikatnog zbog puno murano-stakalaca na njemu, kilometrima duž Lagune, kroz gužvu - raznježeno se prisjeća Ria.

No, nije samo luster taj koji za nju ima iznimnu vrijednost; tu je i reljefni prikaz raspeća umjetnice Dese Marijete, predsjednice makarskog ogranka Hrvatskog društva likovnih umjetnika, čiji je i Ria član. Taj je sakralni detalj, nenametljivo uklopljen u ambijent, krijepi u teškim životnim trenucima, povjerava nam.

Ria Devčić

- Jako volim i ovu starinsku porculansku lutku, dar moje tete Grozdane koju sam po njoj i nazvala, a od dekoracija u dnevnom boravku drago mi je vidjeti ovaj korijen bršljana na koji sam položila ogledalo - pokazuje Ria na desnu stranu kamina kojemu se pak s lijeve strane nalazi - kolijevka.

- Ova je kolijevka trebala završiti na smetlištu, ali spasila sam je iz jedne staretinarnice i restaurirala: najprije drvo "liječila" fungicidima, a potom je “obukla” u kaširanu čipku. Još uvijek je upotrebljiva, a po meni i veoma lijep retroukras - smatra Ria Devčić, umjetnica iz Dugog Rata.

Who's Online

We have 243 guests and no members online