3PSplit konferencija: Nova scena i održivi turizam

Tema ovogodišnje 3PSplit konferencije koja će se održti u petak, 1.3.2019. na Ekonomskom fakultetu u Splitu – Nova scena i održivi turizam - obuhvaća nekoliko aspekata, prije svega, pod održivim novitetima se podrazumijevaju poduzeća koja nemaju negativan utjecaj na okoliš, financijski su održivi i obogaćuju turističku ponudu. Primjerice, eko turizam koji pruža usluge turistima, a da pri tom nema negativan utjecaj na okolinu te je sve popularniji među turistima diljem svijeta.
Kroz teme: Održivi turizam, Nova scena, Digitalni turizam 2019. i Financiranje u turizmu predavači, poznata imena iz svijeta poduzetništva, državnih i ostalih institucija, predstavit će polaznicima temeljne segmente poduzetništva u turizmu s naglaskom na novitete, održivost i digitalizaciju. Osim stručnjaka iz prakse u programu sudjeluju i predstavnici raznovrsnih institucija i poduzeća koji ukazuju na značaj suradnje i networkinga u poticanju poduzetništva.
 

Građanski inkubator u splitskom klubu Zona

U Klubu Zona počela je realizacija Građanskog inkubatora - ciklusa edukacija o aktivnom građanstvu, nenasilnoj komunikaciji, diskriminaciji i korupciji. Tema prve radionice koja se održala u petak, 15. veljače, u 16 sati bila je "Mladi i aktivno građanstvo". Sudjelovanje je bilo besplatno uz rezervaciju mjesta putem prijavnice dostupne na klubzona.net.
- Prva radionica sudionike će upoznati s radom udruga za mlade, ulogama Vijeća učenika i Savjeta mladih te osnovnim pojmovima vezanim uz odgoj za demokratsko građanstvo. Sudionici će i u narednim četverosatnim radionicama teme obrađivati kroz grupni i individualni rad, kroz rasprave, igranje uloga i slične metode koje će im koristan sadržaj učiniti dodatno zanimljivim - objašnjava Petar Kelvišer iz udruge Ruke za bolju Makarsku, iskusni voditelj ovakvih radionica.
 

Nagrade učenicima

Pozivaju se učenici s područja Poljica i grada Omiša koji su na školskim natjecanjima pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja u 2018. godini osvojili jedno od tri prva mjesta u pojedinačnoj konkurenciji na županijskim ili/i na državnim natjecanjima, a imaju prebivalište na spomenutom području, da se jave u Ured gradonačelnika Grada Omiša (Trg kralja Tomislava 5/I) do 1. ožujka 2018. godine. Navedenim će se učenicima povodom Dana Grada Omiša dodijeliti osobne novčane nagrade.
 

Upisi djece u prvi razred osnovne škole Jesenice

U tijeku su upisi djece u prvi razred osnovne škole "Jesenice" na Oriju, kao i u ostale osnovne škole na području naše županije, za školsku godinu 2019./2020. Prijava školskih obveznika vršit će se elektronskim putem na ovom obrascu u vremenu od 8. do 18. veljače 2019. ili direktno klikom na ovu poveznicu.
Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole objavljenim na web stranici Ureda državne uprave SDŽ i web stranicama osnovnih škola u SDŽ. Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013.,
- djeca rođena od 1. travnja 2013. do 31. prosinca 2013. za koju roditelji, odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca kojima je za šk.god. 2018./2019. rješenjem Ureda, odgođen upis u prvi razred osnovne škole,
- djeca koja trebaju privremeno oslobađanje od upisa u prvi razred osnovne škole.
Učenik se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu odnosno upisnom području škole (matična škola), gdje se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.
 

Dan otvorenih vrata vojnog učilišta u Lori

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' u Splitu održat će se u subotu, 9.2. u vojarni 'Admiral flote Sveto Letica Barba' u Lori. Kako najavljuju iz MORH-a, posjetiteljima će biti prezentirani sveučilišni preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo - smjerovi vojna nautika i vojno brodostrojarstvo te preddiplomski i diplomski studij Aeronautike - smjer vojni pilot. Bit će im omogućen obilazak kabineta, sportskih i drugih objekata u vojarni te brodova Hrvatske ratne mornarice. Oni koji žele sudjelovati moraju se prijaviti najkasnije do petka do 10 sati na mail: tino.sumic @ morh.hr, a oni koji se prijave moraju u Loru doći najkasnije do 9.45 sati i moraju sa sobom ponijeti identifikacijski dokument.
 
Povodom objavljenog Natječaja za mobilnost studenata u svrhu Erasmus+ studija u akademskoj godini 2019./2020., Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu u suradnji s Klubom mladih Split organizira Info dan za sve zainteresirane studente. Na Info danu bit će predstavljene sve mogućnosti studiranja u okviru programa Erasmus+, kao i upute za uspješnu prijavu na Natječaj za mobilnost u svrhu Erasmus+ studija u programskim zemljama. Info dan održat će se u petak, 18. siječnja, s početkom u 18 sati u Klubu mladih Split, Ruđera Boškovića 20/II, piše portal DalmacijaDanas.
 
"Digitalni građanin" je projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM-a) kroz koji nakon iznimnog uspjeha projekta STEM revolucija žele transformirati i javne knjižnice u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Krajem studenog otvorili su natječaj za uključenje 170 knjižnica iz Hrvatske, BiH, Kosova i Srbije u projekt i donaciju opreme. Cilj projekta je da se pomogne knjižnicama u njihovom razvoju pretvarajući ih u napredne centre digitalnih kompetencija. U njima će odrasli i djeca moći razviti nove vještine i znanja posuđujući i koristeći opremu te će moći sudjelovati na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja. Micro:bitovi se već mogu posuditi u nekim knjižnica, a u drugima će ta mogućnost uskoro biti dostupna. Osim micro:bitova, knjižnice će se opremiti i BOSON "uradi sam" kompletima, a neke knjižnice biti će opremljene i 3D printerima. Naravno, kreće se i s projektom edukacije knjižničara. Tko zna, možda se jednog skorog dana u projekt uključi (i primi) i naša Narodna knjižnica Dugi Rat.  :-)
 
Svečana dodjela potpora nadarenim učenicima i studentima Općine Dugi Rat za školsku odnosno akademsku godinu 2017./2018. će se održati u utorak, 18. prosinca 2018. u kino dvorani Dugi Rat s početkom u 18 sati. Toplo se obucite, dopratite u kino svoj pomladak i pridružite nam se u svečanosti i zasluženom pljesku našoj nadarenoj mladosti, prije nego što ode iz općine na studij u metropolu.. i na posao u Irsku.
 
Osnovna škola "Josip Pupačić" Omiš u partnerstvu s Gradom Omišem ostvarila je bespovratna sredstva za provedbu projekta "Digitalna pismenost – ključna vještina za život u 21. stoljeću" u okviru Javnog poziva za podnošenje prijava pravnih osoba za (su)financiranje programa i projekata kojeg provodi Zaklada "Hrvatska za djecu". Smatrajući da je digitalna pismenost jedna od ključnih vještina koja u kombinaciji s redovnim predmetima razredne nastave stvara temelje za razvoj budućih stručnjaka u svim vrstama zanimanja, svrha ovog projekta je započeti proces digitalnog opismenjavanja kroz redovni nastavni proces za sve učenike od prvih do četvrtih razreda osnovne škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 307.124 kn, a provodit će se ukupno 14 mjeseci kroz slijedeće projektne aktivnosti: opremanje učionica suvremenom tehnologijom, edukaciju nositelja odgojno-obrazovnog procesa za primjenu e-učenja u redovnom radu, održavanje radionica za roditelje na temu medijskih sadržaja, uvođenje web alata u redovni nastavni proces za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.
 
Bračanima, a posebice Pučišćanima, Lucija Puljak je bila ili teta u vrtiću ili učiteljica ili ravnateljica no ostatku naše domovine poznata je kao znanstvenica, a bijelom svijetu izvan naših granica kao čuvarica baštine i njegovateljica kulturnog nasljeđa jednoga otoka, koji većim dijelom i nije svjestan koju borbu je ova žena uložila u svoj "škoj".
Gospođa Lucija Puljak, dipl. pedagog, magistra metodike hrvatskog jezika i književnosti, lingvistica s doktoratom, bivša ravnateljica OŠ Pučišća, čuvarica baštine, predsjednica Hrvatskog fotosaveza, Udruge za otočki razvoj "Brač“ i fotokluba "Foto Roko", potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture, ove je godine otišla u više nego zasluženu mirovinu, više neće odlaziti u svoju pučišku školu koju je u posljednjih 13 godina, otkad je vršila ravnateljsku dužnost, podigla na najveću razinu i koja je u svijetu obrazovanja poznata kao primjer dobre prakse. Tiskana izdanja različitih edicija nastalih pod njezinom uredničkom palicom, čiji su ciljevi bili očuvanje lokalne baštine, najznačajniji su suvenir koji možemo ponuditi sljedećim generacijama.
Gospođa Lucija Puljak, ove jeseni je od tri skupine građana Pučišća nominirana za nagradu za životno djelo općine Pučišća, no nije je dobila. Obrazloženje Pučiščih vijećnika koji su glasali protiv tog prijedloga bilo je da je sve što Puljak napravila "ionako bio njen posao".
Srećom, tako nije mislila struka, odnosno Odbor "Nagrade Ivan Filipović“ Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji ju je nagradio državnom nagradom "Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Nagrada "Ivan Filipović“ predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju koju dodjeljuje Republika Hrvatska.
I dok je "samo radila svoj posao" u voljenim Pučišćima, svijet joj je širio ruke da se otisne u neku drugu luku, u znanstvene vode, a ona bi samo rekla: "Imon jo posla i doma!".
Čestitamo gospođi Luciji Puljak!
 
Osnovna škola "Jesenice" dobila je nedavno vrijednu donaciju turističke agencije "I.D. Riva Tours". Klavir, pravi pravcati klavir, točnije klavinovu (klavir malih dimenzija), za naše glazbeno nadarene učenike donirali su našoj školi marljivi turistički radnici iz Munchena koji već desetljećima uspješno surađuju s našim brodarima i ostalim turističkim radnicima iz našeg kraja. Djeca i nastavnici su presretni, a što za našu školu znači imati klavir, može se doznati iz prve ruke u nastavku članka, od učiteljice glazbene kulture Marija Jurić s kojom su za školske internet stranice porazgovarale mlade školske novinarke, Lea Vitaić i Lukrecia Pocrnja, učenice 6C razreda škole.
 
Splitska udruga mladih programera DUMP organizira četvrti u nizu DUMP Internship, besplatan program kojim članovi uče i osposobljavaju mlade za rad u jednima od najtraženijih područja današnjice. Za sve koje zanima IT i spremni su na učenje, besplatan program DUMP Internship prigoda je kojom polaznici mogu steći pregršt znanja i praktičnog iskustva. Program je podijeljen na predavanja i radionice kako bi polaznici osim teorijskog stekli i praktično znanje. Pripravnici mogu sudjelovati na jednom ili više od sedam područja, ovisno što ih zanima. Osim programiranja i UI developmenta svoje mjesto u Internshipu pronašli i dizajn, marketing, multimedija, prezentacijske vještine i projektni management. Program "pripravništva" namijenjen je svim mladima između 16 i 24 godina, trajati će nekoliko mjeseci, tijekom kojih će 'dumpovci' prenijeti svoja znanja i vještine, a službeno počinje 24. studenoga. Ove godine. Prijave za DUMP Internship su u tijeku i bit će otvorene do 8. studenoga. Cijeli će se program odvijati na FESB-u, a više informacija možete saznati na internship.dump.hr.
 

Škola osnova programiranja

Splitska DUMP Udruga mladih programera organizira desetu Školu osnova programiranja, besplatni ciklus predavanja i radionica je počeo u subotu, 13. listopada u 17 sati, a održavat će se subotom i nedjeljom popodne na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. U organizaciji DUMP Udruge mladih programera, svi zainteresirani već tradicionalno na besplatnim predavanjima i radionicama mogu naučiti osnove jedne od najtraženijih vještina na svijetu, programiranja. Dumpovci su vam pripremili zanimljive primjere iz stvarnog života i jednostavne zadatke kojima će vas kroz četiri besplatna predavanja i radionice naučiti osnove programiranja u jednom od najpopularnijih programskih jezika, C#-u (C sharpu). Predavanja mogu pratiti svi, neovisno o predznanju, obrazovanju i dobi. Za napraviti prvi korak u svijetu programiranja potrebni su samo volja za učenjem i pristup računalu, a upravo vam Škola osnova programiranja može biti odskočna daska za svijet IT-ja.
 
Prije 50 godina studenti diljem svijeta bili su dio velikih prosvjeda, čime su postali nezaobilazni faktor na karti društvenih aktera. Od tada, prosvjedi mladih imaju posebnu društvenu pozornost gdje god se događaju. Postoji li potencijal među mladima u Hrvatskoj napraviti nešto značajno za svoju, ali i druge generacije? Kako su prosvjedi mladih u Hrvatskoj nastajali, koje su im bile metode i ciljevi? Koliko su mladi danas, u digitalnom svijetu prepunom mogućnosti, spremni napraviti revoluciju?
O svemu tome saznajte više na predavanju Marka Matijevića, osnivača i glavnog urednika portala srednja.hr, medija koji se sedam godina intenzivno bavi mladima, obrazovanjem i znanosti, mjesečno bilježi oko 350.000 jedinstvenih posjetitelja, a najveći dio čitatelja su upravo mladi od 15 do 24 godine. Pedavanje će se održati u petak, 12.10. s početkom u 19 sati u Klubu mladih Split.
 
Croissant, baguette, vin, renaissance, ballon, chocolat, avion, bombon, parfum, plage, joie de vivre, decadence, avant-garde, pommes frites, deja vu.. koliko ste riječi od ovih prepoznali i koliko ih svakodnevno koristite? Vrijeme je da naučite francuski, jezik diplomacije, umjetnosti, ljubavi, kulinarstva, koji se govori na svim kontinentima i uči u svim državama. Jezik s čijim se govornicima slabo razumijemo kad nas dođu posjetiti, a broj frankofonih turista iz godine u godinu raste. Ponedjeljkom i četvrtkom, početnici u 19.30 sati, a malo napredniji (B1) u 16.30 sati. Javite se u omišku Kuću jezika i kulture. Ili na email prokultura.omis @ gmail.com