Zimski odmor učenika

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 20. veljače 2023. i završava 24. veljače 2023. , s tim da nastava u našoj Osnovnoj školi Jesenice na Oriju počinje 27. veljače 2023. prema sljedećem rasporedu: Predmetna nastava - ujutro, Razredna nastava - popodne.
Dragi učenici, uživajte u praznicima!
I mi bi ...
 
Prijave djece dorasle za upis u prvi razred osnovne škole u šk.god. 2023./2024. provoditi će se u razdoblju od 6. veljače do 16. veljače 2023. elektronskim putem na obrascu Prijava za predupis. Prijavu je potrebno izvršiti prema upisnom području škole.
Školski obveznici su:
- djeca rođena od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017.,
- djeca kojima je za šk. god. 2022./2023. rješenjem odgođen upis u prvi razred osnovne škole.
Iznimno u prvi razred osnovne škole mogu se upisati i djeca rođena od 1. travnja 2017. godine do 31. prosinca 2017. za koju roditelji odnosno staratelji žele ostvariti pravo na prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole.
Dijete se prijavljuje za upis u školu prema prebivalištu/boravištu, odnosno upisnom području škole (matična škola) u kojoj se obavlja provjera spremnosti djeteta za upis (testiranje i liječnički pregled) sukladno dogovoru sa roditeljem.
Osnovna škola Jesenice ima program Produženog boravka za učenike od prvog do trećeg razreda. Više informacija o produženom boravku možete vidjeti ovdje.
 
Učenici Srednje škole "Jure Kaštelan" iz Omiša spremaju se na ekskurziju u Veneciju. Već krajem 2021. odabrana je agencija "Destinations F-tours", jedna od dviju koje su se natjecale, i roditelji su već počeli uplaćivati novac. Kad ono -  stiže informacija kako je inspekcija Ministarstva obrazovanja poništila javni poziv za ekskurziju, koja bi trebala biti održana u veljači. Roditelji su kontaktirali novinare Slobodne Dalmacije u strahu da bi opet mogli ostati bez novca, a djeca bez putovanja, a imali su i primjedbu na način kako je to iskomunicirano s njima.
- Nismo primili službeni mail da je poništen natječaj niti konkretno objašnjenje zašto je do toga došlo. A informaciju na internetskoj stranici škole smo jedva jedvice našli - požalili su nam se roditelji.
Novinari su kontaktirali ravnateljicu Terezu Srdelić i upitali kako su i kada obavijestili roditelje da je temeljem rješenja Ministarstva od 14. prosinca donesena Odluka o poništenju javnog poziva, odnosno da je neizvjesno hoće li učenici uopće krenuti na putovanje koje su im roditelji djelomično ili u potpunosti već uplatili...
 

Topli obrok u 60 posto škola

Predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević ocijenila je da je u prvom tjednu podjele besplatnih obroka osnovnoškolcima topli obrok umjesto mliječnog uspjelo osigurati 60% škola koje su već imale već riješene kuhinje, blagovaonice i kuhare-ice, te da svega par školskih ustanova nije bilo u mogućnosti dati školski obrok učenicima - svi ostali su se snašli na bilo kakve načine.
Mirosavljević ističe i da će one škole koje su u ovom prvom periodu dale mliječni obrok, nastaviti ga davati još određeno vrijeme dok se ne ostvare uvjeti za kuhani obrok, a samim time i za blagovaonice, kuhinje i kuharice, piše Jutarnji list.
A kada je riječ o školama koje nisu ponudile ništa, istaknula je da je problem bio u tome što su osnivači škola inzistirali na javnoj nabavi, a moglo se prvi tjedan putem narudžbenica naručivati, dok se proces javne nabave, koji traje, ne odradi.
- Nažalost, prateći medije posljednjih dana, vidimo različit pristup u odabiru jelovnika i organiziranju prehrane, gdje se u pojedinim slučajevima spominju krafne, hrenovke u lisnatom i slični pekarski proizvodi koji su nutritivno bezvrijedni i energetski nedopustivi - kaže doc.dr.sc. Željka Karin, specijalistica školske medicine i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dal-matinske županije, i ističe daje bila šokirana onim što je vidjela da je ponuđeno djeci u nekim školama, piše Slobodna Dalmacija.
 

Učenici opet u školskim klupama

U ponedjeljak, 09.01.2023. počinje drugo odgojno-obrazovno razdoblje školske godine 2022/23. Zimski odmor učenika i naše škole završen je u petak, a učenici se na nastavu vraćaju u ponedjeljak, učenici razrede nastave u jutarnjoj smjeni, a predmetne nastave u popodnevnoj.
Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske u našoj školi u ponedjeljak započinje i podjela besplatnih obroka u skladu s propisima i propisanim normativima. Bravo! Mnoge škole još smišljaju kako to organizirati i provesti.
Svim učenicima i nastavnicima/ama želimo sretan povratak u školu i uspješan nastavak školske godine i usvajanje odnosno prenošenje znanja i vještina.
 

Potpore nadarenim učenicima i studentima

Iz Općine Dugi Rat pozivaju sve one koji to još nisu učinili a ostvaruju pravo da podnesu zahtjev po raspisanom natječaju za dodjelu potpora nadarenim učenicima i studentima Općine Dugi Rat za školsku odnosno akademsku 2022./2023. godinu. Rok za podnošenje zahtjeva je 1. prosinca 2022. godine. Svi detalji u vezi natječaja i dokumentacije koja se uz zahtjev treba dostaviti mogu se vidjeti na ovoj poveznici od lanjskog natječaja.
 
Programeri i svi koje zanima vrli ICT svijet, svratite u petak, 02. prosinca 2022. u 18:45 h u prostor PICS-a na splitskom FESB-u, Ulica Ruđera Boškovića 32, i poslušajte predavanje Jakova Kusića, razvijatelja softvera iz samozatajnog Maurer Electronics Split (dio njemačke grupacije Bundesdruckerei) na temu "Uvod u Go programski jezik".
Predavanje je dio ciklusa Coders' Kitchen meetupa, zanimljivih razgovora i korisnih praktikuma o raznim tehnološkim temama, sponzoriranima od strane IT tvrtke Maurer Electronics Split, koja je prije mjesec dana veselo proslavila prvih pet godina uspješnog rada. Ovo predavanje je nastalo u suorganizaciji Coders' Kitchena s Go Dalmatia, splitskom Golang korisničkom grupom i biti će održano na hrvatskom jeziku.
Go, također poznat kao Golang, je open-source, kompajliran i statički tipiziran programski jezik koji je dizajnirao Google. Napravljen je da bude jednostavan, siguran, čitljiv i učinkovit.
Programski jezik Go dizajnirali su 2009. Robert Griesemer, Rob Pike i Ken Thompson, inžinjeri Googlea, koji svi navodno ne vole C++. Go je brzo postao vrlo popularan i postao je prvi izbor mnogih programera zbog svoje jednostavnosti i učinkovitosti te sigurnog i višezadaćnog rada aplikacija. Go se koristi za programiranje na strani poslužitelja (backend), razvoj igara, programiranje u oblaku (cloudu), pa čak i za Data Science. Također je popularan za izradu alata naredbenog retka (CLI aplikacija). Danas mnogi tehnološki divovi koriste Go kao Google, Netflix, Twitch, Ethereum, Dropbox, Kubernetes, Docker, Heroku i još mnogo drugih. Doista ne čudi što Kubernetes, Docker i Heroku koriste Go jer je programiranje temeljeno na oblaku (cloud computing) jedan od glavnih razloga zašto je Go dizajniran.
Sponzor događanja, Maurer Electronics Split, i ovaj će put osigurati pizzu i piće kako bismo nakon predavanja i Q&A sesije mogli nastaviti ugodno druženje u prostorima PICS-a na FESB-u. Ako ste zainteresirani za mogućnosti zapošljavanja koje nudi Maurer, možete razgovarati s organizatorima nakon predavanja.
 
Osnovna škola Gornja Poljica Srijane obilježava 150. godišnjicu školstva, kao i 70. godišnjicu postojanja sadašnje škole. Svečana proslava će se održati u petak, 25.11.2022. u prostorijama škole OŠ Gornja Poljica Srijane. U atriju škole moći će se razgledati izložba fotografija i povijesni pregled školstva na području Gornjih Poljica. Ovaj povijesni vremeplov provest će vas od prve pučke učionice na Glavici u Srijanima, preko škola u Docu Donjem, Docu Gornjem, Trnbusima, Rudinama, Rošcima i Smajićima do naposljetku jedine preostale, današnje škole u Srijanima. Zanimljivo će biti popratiti kako su se škole otvarale, razvijale te na kraju zatvarale, odnosno pripajale jedna drugoj. Današnju, jedinu preostalu školu pohađa tek 39 učenika što nas gotovo vraća na početke školstva na ovom području. Ali mi se ne predajemo, piše ravnatelj škole Stipe Božinović Mađor, mi vjerujemo u ovaj kraj i nadamo se da će svake godine broj učenika rasti. Zato vas pozivamo da svojom prisutnošću uveličate ovu proslavu i uživate u zanimljivom programu koji su pripremili učenici i djelatnici naše male, ali uspješne škole. Svečani program počinje u petak u 10 sati u školskoj dvorani. Naši učenici predstavit će se svojim igrokazima, plesom i recitacijama, a školski zbor zabavit će nas pjesmom. Program će upotpuniti i obogatiti dječja školska klapa Bepo iz Omiša i Kulturno umjetnička udruga ,,Mosor'' Gata koji će izvesti Gatsko gluvo kolo i Ražanačko kolo. Slijedi domjenak i druženje koje će se upriličiti u prostoru škole.
 

Dani Drage Ivaniševića u OŠ Jesenice

Svečana priredba učenika naše osnovne škole "Jesenice" i njihovih učitelja/ica pod nazivom "Dani Drage Ivaniševića" održati će se u petak, 11. Studenog 2022. s početkom u 18:30 sati u atriju škole na Oriju. U priredbi učestvuju učenici naše škole i ženska klapa "Orca". Pozivamo roditelji i sve zainteresirane na priredbu u školi. Vidimo se..

Biti će to večer posvećena pjesniku iz našeg kraja, velikanu čakavske poezije Dragi Ivaniševiću, našem sumještaninu koji je slavu svojih Jesenica i Poljica, pa i cijele Hrvatske prenio diljem Europe, pa i znatno dalje.., I ne samo kao pjesnik, iako je kao pjesnik bio najznačajniji, jer Drago Ivanišević je bio i vrstan slikar, prevoditelj, urednik, dramatičar i kazališni redatelj.
Drago Ivanišević je rođen 10. veljače 1907. u Trstu. Djetinstvo je proveo u Trstu i Splitu. U Trstu je polazio osnovnu školu i započeo gimnaziju na njemačkom, potom nastavio na Sušaku na hrvatskom, a dovršio u Splitu. Pjesnikov otac Mate bio je trgovac rodom iz Krila-Jesenice u Donjim Poljicima, a majka Tomica Matija Brničević rodom je bila iz obližnjeg sela Kruga. Ivaniševićevi roditelji bili su nevjerojatno marljivi i radni ljudi, te uvaženi trgovci vinom u Trstu. Imali su svijest o potrebi obrazovanja, o čemu pjesnik kasnije dojmljivo govori u pjesmi posvećenoj Danteu. Svoga sina poslali su godinu dana boraviti u Zenici, da bi u samostanu časnih sestara naučio njemački jezik, pa je Ivaniševićev poliglotski smisao za jezike potjecao iz njegovog djetinjstva...
 

Student week u Splitu

Započinje prvi "Student week" u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Student week je najveći događaj koji se organizira za studente u Splitu i služi kao izvrstan kreativan odmor od učenja za nadolazeće ispite. U tjedan dana programa studente očekuju brojni zanimljivi događaji na kojima mogu sudjelovati besplatno. Student week započinje večeras u 21:30 u Restoranu Kampus nastupom stand-up komičara okupljenih u "Splicku scenu". Narednih dana možete pogledati i dvije kazališne predstave u istom prostoru koje izvodi Kazališna družina "Ritam igre", a riječ je o komičnim duodramama "Roko i Cicibela" i "Savršen kroj". Također tu su i pub-kvizovi, besplatno jedrenje za studente, speed date, kino na otvorenome, sportska natjecanja, brojne radionice, predavanja i tečajevi, a vrhunac događaja su dva velika koncertna dana. U petak 3.6. ispred Fakulteta za građevinarstvo, arhitekturu i geodeziju koncert će imati Magazin i Minea, a zadnji dan Student week-a u subotu 4.6. na istom će prostoru koncert održati grupa SARS. Pozivamo sve studente da sudjeluju u našim događanjima, a predstavnike medija da poprate ovaj velik studentski tjedan. Suorganizatori Student weeka su Sveučilište u Splitu i Studentski centar u Splitu, piše DalmacijaNews.
 

Održan Dan srednjih škola naše županije

U subotu, 28. svibnja, srednje škole Splitsko-dalmatinske županije okupile su se u centru Splita i prezentirale učenicima, roditeljima i ostalim građanima svoje programe, mogućnosti, prednosti... sve ono zbog čega bi se jedan osmaš trebao odlučiti baš kod njih nastaviti svoje obrazovanje. Na Trgu Gaje Bulata učenici (i njihovi roditelji) su mogli saznati sve o gimnazijama, umjetničkim školama, strukovnim školama, tehničkim školama, četverogodišnjim i trogodišnjim programims obrazovanja, kako se upisuje u srednju školu, kako do stipendije, kako provjeriti svoja znanja i vještine jer na trgu ispred HNK Split  svoj informativni štand imalo je gotovo 40 srednjih škola s područja županije.
 

OŠ Jesenice slavi 154. rođendan

Osnovna škola "Jesenice" na Oriju slavi svoj 154. rođendan! Svim učiteljicama i ostalim djelatnicima te polaznicima naše škole čestitamo ovu lipu godišnjicu! Program proslave održati će se u petak, 27.05.2022.
  08:00 h - Prigodna priredba u atriju škole
  08:45 h - Sportska natjecanja učenika na pomoćnom terenu SRC Dalmacija
  11:00 h - Dodjela nagrada učenicima
Pozivamo sve roditelje učenika i sve zainteresirane da svojom nazočnošću uveličaju proslavu naše škole!
 

Završna svečanost 5. generacije EDIT CodeSchoola

Peta generacija koju čini više od 400 učenika iz 20-tak osnovnih i srednjih škola s područja naše županije, uspješno je završila najveću šestomjesečnu besplatnu školu primijenjenog programiranja u Hrvatskoj - EDIT CodeSchool u organizaciji projekta ICT županija. Na završnoj svečanosti na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu svima njima dodijeljene su zaslužene diplome o završetku ovog zahtjevnog programa, a najperspektivnijima u čak šest kategorija i atraktivne nagrade u vidu dronova, pametnih satova, tipkovnica i miševa. Najboljim završnim timskim radovimaosnovnoškolaca na temu digitalizacije, odnosno razvoja inteligentnih web aplikacija - RIWA (osnovne umjetne inteligencije u računalnog vida) te najboljim projektima srednjoškolaca koji su svladali osnovni, srednji i napredni tečaj, odnosno znanja i vještine od osnova HTML-a, CSS-a i JavaScript-a do programiranja web aplikacija koristeći Bootstrap, ReactJS, NodeJS i baze podataka, dodijeljene su i prigodne nagrade.
 
I splitska IT firma Parklio pokreće svoj meetup. DevIT je njihova inicijativa na koju zovu članove IT zajednice, a na prvom meetupu pričati će se o Reactu, popularnom fameworku za razvoj frontend SPA aplikacija. ​Trebate li koristiti React? ​Koji su stvarni primjeri korištenja Reacta? ​Trebate li naučiti još jedan framework uz React? ​Zašto ga developeri biraju? Odgovore potražite u utorak, 26. travnja u 19 h u Uvali Zenta 3, Split. Na prvom DevIT meetupu Anđela Bartulić će govoriti o tome što je React danas i zašto je postao toliko popularan, koje su njegove prednosti, kao i koji su izazovi u izgradnji složenih SPA-ova s ovom tehnologijom, a sve kako bismo razumjeli kada i kako je ima smisla koristiti za svoj sljedeći prateći projekt ili startup ideju. Na svakom od meetupova predavači iz Parklia će se pridružit i gostujući predavač, u utorak će to biti Luka Lalić iz GetByBusa, a nakon predavanja će uslijediti i panel te networking s ciljem povezivanja IT stručnjaka i onih koji to tek žele postati. ​Prijava na meetup je obvezna, kažu organizatori.
 

Kako do prvog posla?

O tome kakav je u nas status mladog visokoobrazovanog radnika najbolje govori podatak da gotovo 12 posto onih koji su se zaposlili imaju primanja niža od 3.500 kuna. Tek svaki drugi student u Hrvatskoj uspije se zaposliti u roku od godinu dana nakon što diplomira, a u prosjeku svaki četvrti dobije posao u struci s punom satnicom i ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Gotovo polovina njih zaposli se u državnom ili javnom sektoru, a tek svaki peti posao dobije putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Udio zaposlenih u struci je manji od 64 posto, a plaće koje primaju na početku karijere kreću se za većinu u rasponu od 5.000 do 7.000 kuna. U brzom pronalaženju posla, i to bolje plaćenog, očekivano najbolje prolaze oni koji su studirali tehničke ili prirodne znanosti, i to osobito ako su muškog roda. Godišnje Hrvatsku napusti čak 1.500 mladih koji su upravo diplomirali. Pokazalo je to istraživanje zapošljivosti diplomiranih studenata koji su na hrvatskim visokim učilištima diplomirali u akademskoj godini 2018./2019., što ga je tijekom 2020. godine provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), piše Novi List.