Izložba: 'Regata' Joška Čizmića

Osobito mi je zadovoljstvo najaviti 14. samostalnu izložbu dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića, koja će se održati u četvrtak, 20. travnja, u Galeriji "Krug" u Dugom Ratu. Otvorenje izložbe je u 20 sati, a razgledati je možete idućih 10-ak dana u galeriji "Krug" u vremenu od 8-10 i 17-19 sati. O Čizmićevoj umjetnosti govoriti će Zdravko Cota, prof. Autorova inspiracija zavičajnim motivima: brodovima, jedrilicama, ribama, morem, regatama,.. Upravo tim motivom Regata, nazvana je tematski ova postava Čizmićevih radova..

Izložba: 'REGATA' Joška Čizmića

Piše: Zdravko Cota, prof.

Osobito mi je zadovoljstvo pisati o slikarstvu dugoratskog slikara i kipara Joška Čizmića, prateći ga od predratnih vremena kroz nenametljive, suzdržane i nepretenciozne vitraje malog formata sakralnih sadržaja, do današnjih recentnih radova od kojih nekolicinu slobodno možemo svrstati u sferu apstraktnog slikarstva.

Izložba: 'Regata' Joška Čizmića

Permanentno učenje "u hodu" na Likovnim kolonijama i percipiranje slikarskih i kiparskih djela raznih autora, prihvaćanje savjeta, ali i vlastita upornost s inteligentnom konkluzijom, rezultirat će posve zrelim i čvrsto definiranim predlošcima prezentiranim na današnjoj izložbi.

Da se razumijemo, Čizmićev životni put umjetnika nije "popločan" utabanim stazama akademskih slikara i kipara, on ne preferira permanentno svladavanje anatomije i tehnologije slikarskih, grafičkih i kiparskih tehnika, Čizmić plovi poznatim vodama u kojima se osijeća ugodno i sigurno.

Takav pristup i rezultirat će, kako već napisah u predgovoru njegove izložbe na Slimenu, "zavičajnim idiomom: brodova, jedrilica, mora.." i najnovijeg - regata..

Izložba: 'Regata' Joška Čizmića

Upravo tim motivom Regata, nazvana je tematski ova postava. Vrlo zahvalan i inspirativan sadržaj koji je Jošku Čizmiću omogućio izraziti raskošan koloristički talent. Bez laskanja i floskula, njegovo slikarstvo tu je dostiglo vrlo visoke domete vrijedne poštovanja... čak i u monokromnim prizorima znalački uravnotežuje nijanse svijetlo-plave do modre, uz točkice bijele s diskretnim figurama mornara, a sve u dijagonalno dinamičkoj konipoziciji... U uzbibanim valovitim linijama mora, na kojima se propinju gajete s latinskim jidrom, Čizmić postavlja odraze suprotne zakonitostima refleksije, jer on nije tek banalni preslikavač logičnih situacija. Ti odrazi nisu čak ni onakvi kako ih tretira većina slikara, oni su niz ritmičkih nepravilnih kvadratića u savršeno postavljenoj kolorističkoj harmoniji.

U nekoliko predložaka, Čizmić ide do potpune apstrakcije tako da se, formalni naziv "regata" može preformulirati u nešto poput galaktičkog efekta... Znalački uravnotežuje kompozicijske elemente vrlo efektnim i suptilnim nijansama boja u komplementarnom skladu.

dugoratski slikar i kipar Joško Čizmić

Očito je, da je Joško Čizmić pronašao dobitnu kombinaciju i prepoznatljivost koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Raduje me ta konstatacija i ovom prilikom želim našem slikaru još puno uspješnih "regata" ili ma kako se tematski nazvale u budućim izložbama."


Crtica o umjetniku

Joško Čizmić rođen je 1. ožujka 1956. godine u Splitu. Živi u Dugom Ratu. Član je Poljičke likovne udruge "Krug" iz Dugog Rata. Ovo mu je četrnaesta samostalna izložba. Do sada je izlagao i na osamdesetak skupnih izložbi, a sudjeluje i na likovnim kolonijama. Posebna inspiracija mi je lokalni zavičaj ili preciznije sve ono što je vezano uz more: brodovi, galebovi ribe, valovi.. Trajni postav Križnog puta postavio je u crkvama "Sv. Ivana Krstitelja" u Bristivici (1997. godine), "Sv. Tome" u Prapatnici (1998. godine), "Srca Isusova" u Zadvarju (1999. godine), te kapeli samostana sestara "Služavki malog Isusa" u Omišu (1999.godine).

dugoratski slikar i kipar Joško Čizmić

Povezani članci

Who's Online

We have 93 guests and no members online