Skupo kockanje brodogradilištima

brodogradnjaViše je godina i više hrvatskih vlada potrajalo natezanje s Dankom Končarom oko kupoprodaje triju domaćih brodogradilišta, e da bi mediji proteklog tjedna tomu oglasili neslavan kraj, u vidu Končareva neopozivog povlačenja. Nije to prvi put, međutim, da taj zagonetni tajkun demonstrativno napušta ove pregovore. Ni da im se vraća: netom li je prošlog vikenda potvrdio odustajanje, zatečen je kako snubi radnike Brodotrogira, njemu očito najzanimljivijeg škvera. On je svjestan kako vlada iliti vlade nemaju interesa ni kapaciteta za opiranje privatizacijskim tendencijama međunarodnog krupnog kapitala, niti imaju boljeg ponuđača za otkup. Drugdje bi takvog pregovarača odavno zalili katranom i posuli perjem, dok ovdje važi za uglednog poduzetnika, bez obzira što se o njemu ne zna gotovo ništa..., piše Igor Lasić na stranicama Novosti ...

Skupo kockanje brodogradilištima

Piše: Igor Lasić / Novosti
Izvor: Novosti

brodogradnjaBrodogradnja je niskoprofitna industrija, čija se vrijednost ogleda tek u općem privrednom kontekstu, budući da ona veže i aktivira mnoge druge industrijske djelatnosti. Ona je od strateškog značaja državi, a privatnici tu mogu uglavnom tek špekulirati s paušalnim idejama kao što su Končareve namjere da u Brodotrogiru gradi luksuzne jahte, ili u Kraljevici morske vjetroelektrane.

Danko je Končar pritom godinama zavlačio vladu nastojeći od nje izbiti nove ustupke te isplativiji partnerski odnos u restrukturiranju škverova, mada je država već pristala na pogolemi udio u saniranju dugova i zbrinjavanju viškova.

Sad bi se mogla okrenuti i nekoj pametnijoj strategiji, jer vremena za okapanja s Končarom više nema, bar ne kad je najveći dio brodogradnje posrijedi.

brodogradnjaMogla bi pokušati, primjerice, s povjeravanjem struci i samim radnicima, što se uspješnim pokazalo u pulskom Uljaniku, gdje se danas ozbiljno razmatra mogućnost radničkog dioničarstva...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 261 guests and one member online

  • admin