Milanoviću, gdje je naša cesta?

prosvjed za brzu cestu trogir - omiš

Kao da kilometarske gužve nisu dovoljne, dio splitske obilaznice između Trogira i Omiša u subotu ujutro dodatno je zagušio prosvjed koji je organizirala skupina građana: između Dugog Rata i Omiša prometovao je 'prosvjedni vlakić' koji je političarima trebao dočarati užitak svakodnevne vožnje najzagušenijom cestom u državi. Prosvjedovalo se protiv Vladine odluke o zaustavljanju gradnje obilaznice te zahtijevalo da se ona vrati na listu prioriteta i dovrši do kraja mandata Zorana Milanovića ...

PROSVJEDNI VLAKIĆ ZA BRZU CESTU TROGIR - OMIŠ

Milanoviću, gdje je naša cesta?

Piše: Damir Petranović / tportal
Foto: Vladimir Dugandžić / Cropix
Izvor: tportal

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

Brza cesta Trogir-Split-Omiš s gotovo 60 tisuća vozila dnevno, najopterećenija je u Hrvatskoj, no unatoč tome u gotovo dva desetljeća izgrađeno je manje od četvrtine od planiranih šezdesetak kilometara. Goleme gužve, posebno u ljetnim mjesecima, stvaraju neviđene probleme lokalnom stanovništvu, ali i turistima: putovanje od Makarske do splitskog aerodroma nerijetko traje i do četiri sata, a jedan gost ovog ljeta se požalio da 'brže doputuje od svoje kuće u Stockholnu do Splita, nego od Omiša do dvadesetak kilometara udaljenog Splita'.

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

Vlada Ive Sanadera prekršila je obećanje da će prometnica biti dovršena do 2008. godine, dok je Milanovićev ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio da se zasad potpuno odustaje od gradnje brze četverotračne ceste.

Dio obilaznice koja se u ovom trenutku gradi istočno od Omiša po svemu sudeći bit će improvizirano spojen na lokalnu prometnicu Naklice - Zakučac, što znači da će se gusti promet prema Splitu preusmjeriti na usku seosku cestu na kojoj i lokalno stanovništvo ima poprilične probleme.

No, ovim tempom ni to se neće dogoditi tako skoro jer radovi kasne više od dvije godine, a tek treba izgraditi most preko rijeke Cetine.

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

Prosvjedni turistički vlakić u subotnje jutro provozao se jednom kratkom dionicom obilaznice od Dugog Rata do Omiša i izazvao odobravanje građana, iako se u samo desetak minuta iza njega stvorila kilometarska kolona automobila.

'Želimo skrenuti pažnju Vladi i Ministarstvu prometa da ovdje postoje golemi problemi koje treba riješiti. Nikakvi alternativni pravci neće pomoći, splitsku obilaznicu pod hitno treba vratiti na vrh liste prioriteta', kazala je jedna od organizatorica prosvjeda Marijana Puljak.

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

U vlakiću je sjedio i predsjednik splitskog HSLS-a Tonći Blažević, koji već mjesecima proziva Vladu zbog nebrige za splitske prometne probleme, a od pozvanih lokalnih političara odazvala se dogradonačelnica Splita Anđelka Visković.

'Građani su se postavili iznad politike i u tome ih treba podržati, ovdje se radi o prometnici koja je značajna za cijelu Hrvatsku. Pozivam i Ministarstvo turizma da se izjasni o ovom problemu', kazala je Visković.

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

Organizatori su pozive poslali i svim saborskim zastupnicima sa šireg splitskog područja, no nije se odazvao doslovce nijedan.

'Više se vremena provede u jednom danu u gužvi, nego što su oni posvetili raspravi o ovom problemu, neka ih bude sram!' poručio je prosvjednik Tomislav Tomaš.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ovog tjedna nisu znali dati odgovor hoće li i kada splitska obilaznica biti konačno dovršena.

Iščekuje se predstavljanje Programa gradnje javnih cesta za iduće tri godine, dokumenta koji bi trebao biti predstavljen do kraja ove godine iz kojeg će biti vidljivo koliko je Vlada osjetljiva na probleme s juga.

Prosvjedni vlakić za brzu cestu trogir- omiš

Povezani članci

Who's Online

We have 50 guests and no members online