Neumorni mještani lopatama 'pobijedili' prirodu

lopatanjeNije ni snijeg što je bio. Jest. potrudio se nanovo zasuti dugoratsko i šire omiško područje, no kako pod on brzo padao, tako je još brže bio čišćen. Borba je trajala satima, u noći s petka na subotu se, zbog rijetko višene vijavice, činila i neravnopravnom, no ovaj put čovjek je ipak pobijedio prirodu. Organizirao se, zbio redove te žestoko uzvratio. U omiškom priobalju sve su ceste prohodne, a mještani su. umjesto da se žale "upravi ledovoda", mogli bez straha gacati po estetski ne toliko primamljivoj, ali i te kako prihvatljivoj bljuzgi ...

SPREMNI ZA PAHULJE  -  PRVO LOPATA, PA TEK ONDA POMICANJE GRANICA LUDOSTI

STANOVNIKE DUGOG RATA I OMIŠA OVAJ PUT NISU IZNENADILE VREMENSKE NEPOGODE

Neumorni mještani lopatama 'pobijedili' prirodu

Koliko god je snijeg u noći s petka na subotu, zbog rijetko viđene vijavice, brzo padao, tako je još brže bio očišćen...

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

lopatanje u Dugom Ratu

A dijelom su zbog toga i sami "krivi" jer su se u subotnje jutro priključili koloni komunalaca koji su od rane zore mahnito lopatali kako se ne bi ponovio prošli vikend koji će u kolektivnoj memoriji Dalmatinaca, nakon što je balon euforije prsnuo paralelno s prsnućem prvoga rebra, ostati zapamćen po snježnim neugodnostima epskih razmjera.

Istina. u zamosorskim selima stanje još uvijek nije idealno, no barem zametenih i potpuno odsječenih više nema. Bolesni, stari i nemoćni su zbrinuti, a onima koji nemaju djece ili su, pak, u zavadi s nećacima i susjedima, u pomoć su priskočile gradske službe, vatrogasci i brojni dragovoljci.

lopatanje u Dugom Ratu

U Dugome Ratu su se u bitku sa snijegom i ledom uključili i lokalni sportaši, posebice rukometaši, te članovi dugoratskih udruga. Dali su ruke vatrogascima i općinskim komunalcima koji nisu dopustili da se pločnici nanovo zalede.

 

Pomicanje granica ludosti

S obzirom na dobro obavljen posao, i predah je bio dopušten, na trenutke je i sunci probijalo sivu nebesku blokadu, što je bila idealna kulisa za opuštanje uz, recimo, dobro štivo. A za ono u rukama mladog Luke Pavelića, čim je naš fotoreporter Ante Ćizmić sklonio aparat, mašili su se i drugi Dugoraćani.

lopatanje u Dugom Ratu

Valjalo je malo odmoriti oči nakon višednevnog buljenja u zatupljujuće bjelilo.

U omiškoj Smokvici, kvartu koji u novinama obično završi tek kada se s obližnjega brda odvali kakva kamena gromada, naletjeli smo, pak. na originalni iglu.

Ulogu Eskima odigrao je Anđelko Marunčić kojemu je, kaže, bilo žao baciti pravilne ledene kocke, pa je od drveta načinio kalup i na teraci obiteljske kuće dao se u zidanje građevine kojoj je jedina mana ograničen rok trajanja.

I Anđelko je, hvala na pitanju, prvo čistio, pa potom "malterisao". Stoga, za idući put ne zaboravite: prvo lopata, pa tek potom nadmetanje u pomicanju granica ludosti najluđe regije (nikako samo grada, e da je samo jedan grad u pitanju) na svitu.

lopatanje u Dugom Ratu
Neumorni mještani lopatama 'pobijedili' prirodu
  foto: Ante Čizmić
Neumorni mještani lopatama 'pobijedili' prirodu

Povezani članci

Who's Online

We have 194 guests and no members online