Gradilište Omiške zaobilaznice

Gradilište zaobiklazniceGradnju Omiške obilaznice od Brzeta mogle bi zaustaviti velike količine tupine iz tunela, jer se više od 280.000 kubika materijala više nema gdje odlagati. Tako bi se moglo dogoditi da gradnju ovog dijela značajnog državnog projekta brze ceste Trogir – Omiš neće zaustaviti ni recesija ni turistička sezona, nego stotine i stotine tone materijala, piše Ojdana Koharević o mukama graditelja na stranicama Slobodne Dalmacije ...


GDJE S TUPINOM?

Promet će zaobilaziti Omiš tunelom dugačkim 1475 m

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija   
Izvor: Slobodna Dalmacija

Gradilište ovog dijela zaobilaznice usporilo je ionako zagušen promet Jadranskom magistralom, no radnici “Viadukta”, tvrtke koja obavlja sve radove na obilaznici, trude se da teški kamioni što prije oslobode Magistralu.

- Sada se grade upornici za vijadukt Omiš 2 i 3, tunel “Brzet” dug 220 metara je već probijen, a upravo se probija drugi tunel “Omiš”. Vrijednost cijelog zahvata je 340 milijuna kuna – tako priču o ovom važnom zahvatu počinje glavni inženjer gradilišta Omiške obilaznice dipl. ing. građevinarstva Davor Crnković iz “Viadukta”.

gradilište tunela na Omiškoj zaobilaznici


Do sredine 2012. tunel će se probiti do kanjona Cetine

Ova tvrtka je izvođač, a investitor su Hrvatske ceste. Svi radovi idu očekivanim tempom, no svakim danom je sve više kamiona koji tupinu nemaju gdje odlagati.

To nam je sada najveći problem, zacrtali smo rokove, očekujemo da će se tunel “Omiš” probiti na kanjon Cetine do sredine sljedeće godine, no ako se što prije ne izmijeni Županijski prostorni plan i ne osigura nam se deponij, ne znam kako ćemo nastaviti – govori Crnković.

Miro Ravlić, inženjer gradilišta, u kratkim crtama pojašnjava dinamiku radova:  - Sada se grade upornici za vijadukt Omiš 2 i 3, radnici su na gradilištu u tri smjene, sve ide očekivanim tempom, zaštitili smo i obližnji potok. Govori inženjer Ravlić u podnožju ogromne gomile tupine na kojoj je oko 120 tisuća kubika materijala nedaleko od budućeg vijadukta.

Dok se planovi ne prilagode potrebama na terenu, kamioni nakrcani tonama, radnici i teški strojevi će i dalje biti na gradilištu u tri smjene. Sada je na samom gradilištu oko 30 radnika, dok je ukupno angažirano oko 100 građevinara. Zadovoljni što imaju posao, ne grintaju ni na loše vrijeme ni na krizu u državi.

Jedan od njih, 33-godišnji Milenko Jukić iz okolice Maglaja, ovih dana posebno je zadovoljan jer njegov je voljeni “Hajduk” proslavio 100. rođendan. Da bi ostavio svoj trag uz proslavu “Hajduka”, Milenko je u tunelu “Omiš” ispisao grafit “Hajduk živi vječno” i tako na najneobičnijem mjestu, u utrobi omiških stina “bilima” čestitao rođendan.

– Ja sam vam iz okolice Maglaja, ali odmalena navijam za “Hajduka”. Nisam mogao biti u Splitu jer sam bio kod obitelji u Bosni, ali zato sam napisao čestitku na “čelu” tunela – govori veseli Milenko na putu prema kratkoj stanki za ručak.

Probijanje tunela “Brzet” odavno je iza radnika “Viadukta”, a nakon njegovih 205 metara dužine makadam na oko 70 metara iznad Magistrale vodi do novog, još zahtjevnijeg dijela obilaznice - tunela “Omiš”.

Kroz tunel dug točno 1475 metara caruje blato, no novinarska znatiželja vodi do samoga kraja, građevinarskim žargonom poznatijeg kao čelo tunela.


Most preko Cetine će spajati dva tunela

Teška bušilica, opremljena modernom tehnologijom, označava mjesta na kojima treba bušiti, no iako je riječ o modernom stroju, sve ipak mora kontrolirati - čovjek. A u kabini je iskusni Rade Horvat iz Ludbrega, koji na ovim poslovima radi već 20 godina. Metar po metar tunela “Omiš”, kaže Rade, svakim danom sve je bliže kanjonu Cetine.

U međuvremenu bi trebalo početi probijanje tunela s lijeve strane Cetine, a tek kada se probije taj tunel, slijedi gradnja mosta. O tom roku, međutim, nitko se zasada ne usudi ni pomisliti.

Povezani članci

Who's Online

We have 325 guests and no members online