Plamen života, ali i opasnosti

DVD DalmacijaČestitamo svim vatrogascima, a posebno članovima dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, njihov današnji praznik, blagdan njihovog nebeskog zaštitnika svetog Florijana, koji se slavi i kao svjetski dan vatrogasaca... Vatra, tako prekrasna i moćna u svojoj biti, svakoga ljeta zadaje probleme stanovnicima priobalnih područja. No, velik se broj požara edukacijom može sprječiti, jer ih svojim nemarom uzrokuje upravo čovjek. A kada do požara ipak dođe, tu su vatrogasne postrojbe poput ove naše koje se nesebično upuštaju u često opasne avanture gašenja požara. Ponekad nismo ni svjesni koliko dugujemo tim hrabrim ljudima! ...

UZ SVJETSKI DAN VATROGASACA

Plamen života, ali i opasnosti

Za razliku od ostalih vrsta na Zemlji, koje se vatre panično boje, čovjek je njome ovladao i iskoristio je. Zaštita od i požara stara je gotovo kao i ljudsko poznavanje vatre

DVD Dalmacija
Članovi DVD "Dalmacija" Dugi Rat

Izvor: Jutarnji List
Foto: Mladen Banović

Zemlja, zrak, voda i vatra. Četiri prirodna elementa koja čine život na Zemlji i bez kojih bi naš svijet bio nazamisliv.

požar u Dugom Ratu

No što kada se jedan od njih otme kontroli, postane Čovjekov neprijatelj gutajući šume, kuće i živote?

DVD Dalmacija
Polaganje vijenaca pred spomenikom


Edukacija i odgovornost

DVD DalmacijaVatra, tako prekrasna i moćna u svojoj biti, svakoga ljeta zadaje probleme stanovnicima priobalnih područja. No, velik se broj požara edukacijom može sprječiti, jer ih svojim nemarom uzrokuje upravo čovjek.

A kada do požara ipak dođe, tu su vatrogasne postrojbe koje se nesebično upuštaju u često opasne avanture gašenja. Ponekad nismo ni svjesni koliko dugujemo tim hrabrim ljudima!

"U pradavnoj povijesti, u prvim počecima ljudskog roda, čovjek se, kao i sva ostala živa bića, strahovito bojao vatre. No za razliku od drugih vrsta na našem planetu, za koje je vatra za uvijek ostala izvor opasnosti i koje redovito na najmanji znak pojave vatre
odgovaraju paničnim bijegom ljudi su u svom razvoju uspjeli ovladati vatrom iskoristivši je za svoje potrebe.

DVD Dalmacija


Posljedice požara

Iz daleke prošlosti ostali su podaci o velikim požarima koji su uništavali sve ono što je čovjek s mukom stvarao. Nije stoga čudno što je zaštita od požara stara gotovo kao i samo ljudsko poznavanje vatre", napisao je Miroslav Mirković, nekadašnji voditelj odjela vatrogastva u zagrebačkom Tehničkom muzeju.

DVD Dalmacija


LEGENDA O SVETOM FLORIJANU

Čuva vatrogasce u opasnim misijama

Sveti Florian je svetac zaštitnik od požara. Prema legendi živio je u 3. stoljeću poslije Krista u rimskoj pokrajini Noricum, današnjoj Austriji. Smatraše da je bio rimski časnik, vjerojatno zadužen za vatrogastvo u vojnim vatrogasnim postrojbama.

DVD Dalmacija

Florijan nije odobravao Dioklecijanove postupke prema kršćanima, te se i sam proglasio kršćaninom, zbog čega je osuđen na smrt.

DVD Dalmacija

Sv. Florijan povezuje se s vatrogastvom od početka 17. st, a početkom 19.st. kada se fomiraju prve dobrovoljne vatrogasne udruge, opće je prihvaćen kao svetac - zaštitnik vatrogasaca, pa se njegov lik pojavljuje na vatrogasnoj opremi i simbolima.

DVD Dalmacija

Njegov blagdan, 4. svibnja, proglašen je Svjetskim danom vatrogasaca.

Povezani članci

Who's Online

We have 370 guests and one member online

  • admin