Zanimljivosti..

Priča o Fanny Busatto Baučić, kćeri upravitelja tvornice SUFID u Dugom Ratu

Fanny Bussato BaučićFanny Busatto Baučić, Fanny se rodila 1916. godine u Splitu koji je tada još bio dio Kraljevine Austro-Ugarske, otac joj je bio upravitelj tvornice "SUFID" u Dugom Ratu, koju su kasnije preuzeli Francuzi i zvala se "La Dalmatienne", a živjeli su u prekrasnoj kući u Dugom Ratu. Njezina je majka smatrala kako se muškarci trebaju obrazovati i studirati, a djevojke se znati lijepo ponašati, šivati, vesti i uz to biti dobre supruge. Usprkos tome, Fanny se željela obrazovati tako da je odlučila naučiti francuski i talijanski jezik, a završila je Građansku školu u Splitu. Kako je tada Split postao centar Dalmacije u Novoj Kraljevini Jugoslaviji, tako su se sve bitne stvari događale upravo ondje ...

NOVO, NOVO DOBA..

Priča o Fanny Busatto Baučić

Autor: Anatolij Kudrjavcev, "Ča je pusta Londra.."
Izvor: knjiga "Ča je pusta Londra.."


Majčina obitelj upravljala je novinama "Novo doba", koje su tada bile najvažniji medij u Dalmaciji i šire. "Novo doba" danas je važan dokument o međuratnim zbivanjima u Splitu, Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji jer osim domaćih i inozemnih političkih pregleda, list je pratio i najvažnija gospodarska zbivanja, društvene i socijalne mijene, događanja u kulturi i znanosti, osobito u prilozima za Uskrs i Božić. Bio je bogato ilustriran reklamama te usmjeren posebice prema ženama kao kupcima i čitateljicama.

Fanny Bussato Baučić

Fanny je kratko radila u novinama i na radiju, a kasnije se radila kao prevoditelj za tvornicu "La Dalmatienne" u Dugom Ratu. U Splitu su se već 20-ih i 30-ih godina počeli pratiti strani modni časopisi ili "žurnali". Bili su to njemački "Deutche mode zeitung" ili zagrebački "Svijet", a ponekad bi se uspjelo doći i do američkog izdanja časopisa Vogue.

Časopis "Novo doba" je tijekom 20-ih imao i priloge o modi, a Splićanke su sve češće odlazile i u Italiju po modne novitete. Najčešće su se odijevale u buticima i imale svoje dugogodišnje "šalturice".

Pratili su se i dolasci slavnih osoba na odmor u Dalmaciju kao i posjeti pripadnika kraljevske obitelji, Kraljice Marije i Kneginje Olge. Posebna se pažnja obraćala detaljima, šeširima, rukavicama, krznu, mufovima, šalovima…

Fanny je sama naučila šivati uz pomoć svoje krojačice koja ju je naučila kako se vade krojevi, tako da je sa samo 16 godina već napravila svoj prvi kaput.

Nažalost, kako je to bilo vrijeme klasnih razlika, bogatiji su se šetali po glavnom trgu - "pjaci", a za siromašnije i poslugu, koja je tada u Splitu bila mnogobrojna, bila je rezervirana samo nedjelja na rivi.

Na bal se išlo u kazalište, a na popularne "žurove" na bazene Jadran ili u Veslački klub Gusar. Naravno, za te prigode obavezno bi se šivale haljine - elegantne s čipkastim detaljima.

Fanny Bussato Baučić

Jednako aktualni bili su odlasci na predstave i operu u Teatar budući da su oni bili obavezni u društvenom životu, kao i posjeti nekolicini splitskih kina, kojih je 30-ih već bilo pet ili šest. Jedna od omiljenih zabava su bili odlasci na Tijardovićeve operete.

Bogati Splićani uistinu su znali uživati - igrao se tenis, odlazilo se na jedrenje, izlete u prirodu, veslanje je bio veliki hit, a nogomet je bio jedna od važnijih zanimacija mladih.

Utjecaj Hollywooda je bio uočljiv u frizurama i garderobi Splićanki. Greta Garbo je bila miljenica naše Fanny! Tijekom 30-ih i 40-ih godina bilo je i puno pripadnika druge ili treće generacije naših emigranata koji bi dolazili iz Amerike s novitetima i finim materijalima. Bile su to dobrostojeće obitelji koje su jako utjecale na modu.

Doba art decoa osjetilo se u svim aspektima življenja, pa se tako mijenjaju interijeri u kućama, odbacuje se stari teški namještaj i zamjenjuje se modernim."Jedan od zanimljivih slučaja je onaj mlade Ruskinje, koja je 1921. godine prošetala po Splitu odjevena u hlače zbog čega je odvedena u policijsku postaju gdje je pregledana kako bi se ustanovilo kojem spolu pripada. Nakon što su shvatili da je riječ o ženi, dobila je sudsku opomenu.

Već 1931. godine stvari se ipak mijenjaju pa se sve više Splićanki može vidjeti u hlačama. Više se pažnje pridaje i modi, pa se i u „Novom dobu“ pojavljuje rubrika nazvana „Moda“.

Piše se i o frizurama, a tada je bila moderna bubikopf frizura. Jednoj mladoj Splićanki otac je čak zabranio da se ošiša na bubikopf frizuru, ali ona je to ipak učinila. Poslije je ocu rekla kako ju je prisilno ošišala ciganka...

Kada je bila riječ o modi, naše žene nisu mogle odoljeti londonskim i pariškim trendovima, a u svečanim prigodama nosile su se splitske ženske nošnje."

Fanny Bussato Baučić


Tajna dugovječnosti?

Fanny nam ju otkriva na kraju... "Ona je u naravi, prirođenoj strpljivosti i prehrani! Uvijek sam održavala težinu od 56 kg, ako bih ju prekoračila - dijeta je bila obavezna. Čudim se kako su današnji mladi pretili i ne paze na svoje zdravlje... Treba jesti puno voća i povrća, kretati se, baviti se sportom, sunčati, odmarati i uživati u životu!"

Možda je upravo posljednji savjet onaj na koji svi tako često zaboravljamo. Reći ćete kako je prije sve bilo jednostavnije, ali i u ovoj našoj ubrzanoj svakodnevici, uživanje u životu možemo smatrati jedinim pravim nadahnućem.

Kao što to cijeli život smatra i naša Fanny.

Povezani članci

Who's Online

We have 241 guests and no members online