Nekako s (predizbornog) proljeća..

Nekako s proljeća, skoro svake godine, baš pred izbore, medije zapljusnu vijestice iz raznih lokalnih podružnica naših političkih stranaka. Ne, najčešće nije riječ o nekoj lijepoj lokalnoj inicijativi za za dobrobit svojih malih mjesta, njegovih ljudi, nekom razvojnom, edukacijskom ili barem humanitarnom projektu, ili pak nekoj "radnoj akciji" (e to se već odavno nije nigdje dogodilo!) za uređenje okoliša naših malih mjesta u kojima živimo kao da smo na rubovima Karepovca. Najčešće do stranica lokalnih novina ili portala, uz vijestice o (grado)načelničkim kandidatima na lokalnim izborima, dolaze i malomišćanska ustrašćena i ustrančena prepucavanja, "partijski" skandali, manje-više neuspjeli spinovi, mjerenja tko ima većega, politikantske zabrane i šarmantna podmetanja, diskretne dnevne prijetnje i noćna izbacivanja s predizbornih lista, ali ove izborne godine, pred nadolazeće lokalne izbore ljeta Gospodnjeg 2017. NEMA nikakvih službenih vijesti iz odaja naših načelničkih kandidata i "novih" vijećnika! Ništa. Nula. Prazno. Skandala ni za lijek. Za nevjerovati!
Prošle izborne godine imali smo barem "afericu" s neupisivanjem članova u članstvo partije na vlasti, a ove godine dugoratski kuloari samo zabruje o neizvjesnom glasanju u vladajućoj stranci za njihovog kandidata za načelnika. Ako ste mislili da je utakmica Barcelona - PSG bila vrhunac neizvjesnosti i preokreta, ostaviti ćemo Vas i dalje u zabludi. Čak je i dugoratski razultat bio neizvjesniji. 9:8, saznajemo neslužbeno (jer službenog priopćenja iz stožera dugoratskog HDZ-a još nema) u korist sadašnjeg načelnika Jerka Roglića. Nećemo sad o zakulisnim igricama koje su glasanju prethodile, lobiranjima, podmetanjima i sličnom stranačkom folkloru ekipe na poziciji. Ne, nećemo o tome.. Na drugoj bandi, u rovovima opozicije i dalje tiho bruji neobjašnjiva tišina. Tiha voda brege dere. Roglićev arh-oponent na izborima, Domagoj Vuković iz HDS-a, najvjerojatnije će mu opet biti i najveća prepreka za novi četvrtogodišnji mandat na kormilu općine Dugi Rat. No jedini koji su zasad javno izašli u javnost s svojom kandidaturom za načelnika (i listom) je nezavisni kandidat Romeo Tomaš iz Jesenica.
Glasine kruže, a da li će i glasovi vidjeti ćemo, da se na nadolazeće lokalne izbore sprema i lista MOST-a ili nezavisna lista podržana MOST-om. A što je s ostalim čimbenicima lokalnog političkog života? U Dugom Ratu još ne postoji ogranak stranke Pametno, a da li u općini ima njihovih simpatizera i konkretnog interesa za uključivanje istih u drukčiji pristup lokalnoj politici vrijedi ispitati.. Lokalni SDP je, čini mi se, u gorem stanju nego splitski, HNS je također neslavno potonuo, HSS je odavno nestao s lokalnog radara, a HSP nekim prav(ašk)im čudom još uvijek uspijeva pronaći put do vijećnice, samo mi se nezavisna ekipa Srećka Zelića čini nekako konstant(n)om, a hoće li se u travnju, svibnju ohrabriti i neki stari-novi nezavisni kandidat(i) i ambiciozne nezavisne liste koje misle da mogu ponuditi i provesti sadržajno nešto novo u komunalnom uređenju naših mjesta i omogućiti nove, kvalitetn(ije)e iskorake u vođenju naše male općine, to još ne zna.. ni Vlado Šeks u svom najvidovitijem stanju, a kamoli šira dugoratska javnost.
Iskustvo nekoliko bivših nezavisnih lista kojima sam bio član najbolje je pokazalo da se ovdje... ništa neće promijeniti nabolje!
No to ne znači da treba odustati i da ne treba (opet) pokušati i opet krenuti u bitku s vjetrenjačama (..jer "uspjeh je sposobnost kretanja od jednog neuspjeha do drugog s nesmanjenim entuzijazmom", kao što reče W.Churchill).
No dotad, barem u ovo predizborno vrijeme uživajmo u lijepim sanjama, slatkim papirnatim mogućnostima, još jednom povratku proljeća, mladim šparogama, cvjetanju prirode i lokalnih ljepotica te nagovještajima nove berićetne turističke sezone.
Ionako ćemo se na kraju svi strasno izljubiti, naši vijećnici već na nekoj idućoj svečanoj sjednici (jer kršćanski si je praštati),.. a mi, "idealisti" i nepopravljivi optimisti i romantici trenutka dočim naletimo na neku barem sličnu, ma može i srodnu, poduzetnu i  "liberalnu" dušicu..

LOKALNI IZBORI 2017

Piše: Mladen Banović

Povezani članci

Who's Online

We have 103 guests and no members online