Škverovi za kunu

škver bluesPredstavnici Brodosplita i ostalih velikih hrvatskih brodogradilišta i sindikata te potpredsjednik Vlade Damir Polančec uskladili su tekst natječaja za privatizaciju svih šest brodogradišta. Sva, osim pulskog Uljanika, prodaju se po početnoj cijeni od jedne kune, s obzirom da su svim brodogradilištima, osim Uljaniku, akumulirani gubici daleko iznad visine temeljnog kapitala. Natječaji za prodaju se planiraju objaviti u drugoj polovici studenoga. U natječajima će se inzistirati na dokapitalizaciji brodogradilišta u svježem novcu, ne u potraživanjima. Vezano za pomorsko dobro, Polančec je najavio da bi se iz bilance svakog brodogradilišta ono isknjižilo, a za isknjiženje im pripada naknada ...

BRODOGRADNJA

Izvor: Net.hr, HINA

Potencijalni ponuđači sami će procijeniti koliki će iznos kreditnih obveza brodogradilišta pokrivenih državnim jamstvom preuzeti, i za njih dati zamjenska jamstva, a preostali dio bi preuzela Republika Hrvatska, rekao je Polančec.

Vezano za pomorsko dobro, Polančec je najavio da bi se iz bilance svakog brodogradilišta ono isknjižilo, a za isknjiženje im pripada naknada.

Dio obaveza koje preuzima država dijelom bi se kompenzirale naknadom za isknjiženo pomorsko dobro, a preostali dio bi se otpisao, kazao je Polančec.

U natječajima će se inzistirati na dokapitalizaciji brodogradilišta u svježem novcu, ne u potraživanjima, čime bi se osigurala neophodna sredstva za završetak proizvodnje po već ugovorenim brodovima, za neophodnu likvidnost, za neophodne investicije te za zahvate vezane uz ekologiju i eventualno zbrinjavanje viška radnika.

Napominjući kako u natječaju ne može biti socijalna klazula, najavio je da će se inzistirati na poštivanju potpisani kolektivnih ugovora do njihova isteka, te kako će se omogućiti sudjelovanje radnika u procesu privatizacije.

škverPredsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, koji je bio na razgovorima, istaknuo je kako bi se za radnike zadržao paket od 25 posto plus jedna dionica.

Ako se sve dogovoreno provede u djelo, osigurana je opstojnost svakog brodogradilišta na njihovim lokacijama i maksimalan broj produktivnih radnih mjesta, rekao je Matijašević.

Natječaje prije objave treba potvrditi i Europska komisija, a predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, Ivo Marjanović, podsjetio je Bruxelles na situaciju u poljskim brodogradilištima i na ono što pokušava napraviti francuski predsjednik, te istaknuo kako model koji predlaže Hrvatska nije stran.

Posebno važnim smatra što je dogovoreno da se sve dok traju natječaji (u idućih sedam do osam mjeseci), osigura normalan rad brodogradilišta.

škver

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavio je također da će prije objave natječaja biti održana još jedna runda pregovora te će se tada utvrditi kriteriji za vrednovanje svakog elementa ponude.

Na pitanje je li dobro ići u privatizaciju brodogradilišta u uvjetima globalne financijske krize, Polančec je rekao kako se kriza ne može ignorirati, ali i da nije za zaustavljanje procesa s obzirom na teško stanje u brodogradilištima.

Povezani članci

Who's Online

We have 397 guests and no members online