Dugoratsko ljeto: Drama 'Poljička Malatija'

Poljička MalatijaLjubav prema bogatoj baštini i zavičaju nadahnula je Mladenku Gruicu iz SItnog Gornjeg da napiše dramu o životu Poljičana kroz vijekove. Temeljena na istinitim izvorima drama u izvedbi 75 glumaca amatera okupljenih u dramsku sekciju Kulturno-umjetničke udruge "Sv. Kliment" Gornje Sitno prikazuje jedan poljički dvor kroz četiri čina, svjedočećii o životu i običajima naših predaka, socijalnim, kulturnim i pravnim vrijednostima, te brojnim teškoćama s kojima su uspjevali izlaziti na kraj kroz vijekove. Pa valjda će i ubuduće... U okviru kulturnih događanja 10. Dugoratskog ljeta poljičani iz Sitna Gornjeg odigrali su u petak, 19. kolovoza 2011. pred brojnom dugoratskom publikom ovu predstavu, jedan od vrhunaca Dugoratskog ljeta ... 


DUGORATSKO LJETO

Poljička Malatija

Prva seljačka parlamentarna demokracija dogodila se u Poljicima nekoliko stoljeća prije nego bilo gdje u Europi. Život u maloj kneževini odvijao se na temelju običajnog prava, koje se pretvara u čvrstu pisanu formu te postaje kodificirano pod nazivom Poljički Statut (prepisivan kod crkve Sv.Klimenta Gornje Sitno).

poljički statutPoljički Statut je, prožimajući, duhom i slovom, svijest poljičkog čovjeka, uz ostale vrednote na kojima počiva jedno sređeno društvo, odgovornim odnosom prema dobru zajednice o kojoj je ovisilo i njegovo dobro, čuvao i sačuvao Poljica kroz tolika stoljeća.

Taj prastari Zakonik, upravo ustavne snage, sa svojim pravnim, socijalnim i kulturnim vrijednostima duboko je prodro u sve pore života te male, seljačke kneževine. On svjedoči o slobodarskom duhu, pravnoj tradiciji i identitetu naroda.

 U Poljičkoj samosvojnosti koja obogaćuje Hrvatski nacionalni identitet, u baštini koja je bila inspiracija mnogim književnicima (po Matošu Poljica su „najhrvatskija Hrvatska") i povjesničarima, (prema nekima rudimentarna Hrvatska) mladi okupljeni u KUU Sv Kliment iz Gornjeg Sitna žele svojim radom promicati ispravne ljestvice vrednota zdravog života te morala.

Drama "Poljička Malatija" je temeljena na istinitim izvorima. Kroz četiri čina svjedoči o teškoćama Poljičana kroz vjekove. Vladajući se prema svijesti čovječnih odredbi Statuta ispunjenog duhom istinskog humanizma i evanđeoskog čovjekoljublja prkosi svim Žiložderama vremena.

Razne Malatije su raselile na tisuće Poljičana. Samo u periodu nakon 2 svjetskog rata 5 500 stanovnika je napustilo Poljica, a to iseljavanje s rodne grude u potrazi za boljim životom nastavlja se i dan danas.


DRAMA "POLJIČKA MALATIJA"

Poljička MalatijaMladenka Gruica u drami "Poljička Malatija" prikazuje mnogobrojnu obitelj Marinovu, okupljenu oko krunice i njegova šćapa koja moleći se Bogu, crpi snagu iz Mosorskih stina.

Kroz četiri čina prohujaše vijekovi, ljudske sudbine, ratovi, odlasci, ljubavi, stradanja,... život Poljičana.

1. čin ŽILOŽDERA U zemju Latinsku...
2. čin TREŠT
3. čin Izbavi me Gospodine! 2 svjetski rat
4. čin Kanparan

Pučki pivači Dubrava:

Riči ćaće moga - glazba Ante Šipić Sokol, stihovi Nada Lapić
Smiluj se meni Bože - pučki napjev
Zemlja - M. Čačija, obrada A. Š. Sokol, stihovi Jakov Dukić

Uloge:

STAREŠINA-STRIC MARIN - Marijo Radelja
MATE (Marinov brat) - Toni Radelja
LUCE (Matina žena) - Valentina Bratim
NIKOLA (Lucin i matin sin) - Nikola Gabrić
MARE (neisprošena jubav Nikolina. ćer Katina) - Ana Marija Peričić
TOMA (sin Marinov) - Toma Gruica
"MALI" (sin Marinov) - Dominik Radelja
CVITA (Marinova ćer) - Irena Gruica
VRANE SPLIĆANIN (Cvitin čovik) - Frane Radelja
MIRKO (otac Marin) - Mirko Juretin
PAVE (Sitnjanin u Treštu) - Pave Gruica
LOVRE (Poljičanin u Treštu, vlasnik oštarije) - Josip Radelja
PETAR (Poljičanin u Treštu) - Nedjeljko Radelja
BAMBINA (konobarica) - Ivana Radelja
POLJIČANIN U Treštu - Aldo Peričić
TEŽAK - Tomislav Radelja
DRAGOVOLJCI DOMOVINSKOG RATA: - Ivan Gabrić, Boško Balta, Božen Gruica
DIVOJKE - Paola Bratim, Tea Gruica
TEŽAK - Roko Bratim
DICA KATINA - Nikolina Bratim, Duje Bratim, Josip Peričić
BABA - Mladenka Gruica.


muzej Poljica

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online