Osvrt na izložbu radova Drage i Latice ivanišević

Centar za kulturu Omiš i Narodna knjižnica Omiš povodom Dana grada i 110. godišnjice rođenja Drage Ivaniševića organizatori su svečano otvorene izložbe radova antologijskog hrvatskog književnika i slikara Drage Ivaniševića i likovne umjetnice Latice Ivanišević. Otvorenje izložbe bilo je u prepunoj Galeriji AZ u prostorima nekadašnjeg Ilirskog sjemeništa na Priku u Omišu. U programu su sudjelovali akademik Radoslav Tomić, dramska umjetnica HNK Anastasija Jankovska, te Željana Jerić na gitari. Nakon 20-minutnog filma o Dragi Ivaniševiću, u galeriji Ilirskog sjemeništa, otvorena je izložba radova Drage i Latice ivanišević koju svi zainteresirani mogu razgledati radnim danom u poslijepodnevnim satima sve do 31. svibnja. Pogledajte je.

Piše: Davor Grgat

O životu i djelu Drage Ivaniševića, govorila je  ravnateljica Narodne knjižnice Svjetlana Buljević, koja je kazala da je Drago Ivanišević, naš jeseničanin, književnik i slikar rođen u Trstu, 10 veljače 1907. godine. Školovao se u Trstu, Zenici, Sušaku, Splitu i Beogradu. Doktorirao je u Padovi 1932, i na Sorboni u Partizu 1938.  Bio je dramaturg HNK, profesor na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu, prevoditelj, urednik  časopisa, poliglot i erudita, nadasve pjesnik...

Govor akademika Radoslav Tomić o književniku Dragi Ivaniševiću popraćen je ovacijama prisutnih. Tomić je rekao "da je Drago Ivanišević u pjesmama mjenjao svijet poezije, a u slikama je mijenjao svijet slikarstva. Ipak, nisu to dva svijeta – pjesnički i slikarski - nego jedan te isti, jer u pjesmama svoj unutarnji misaoni, podsvjesni i onirički svijet Drago izražava konkretnim, čulnim slikama, a u slikarstvu vanjskim slikama – često iz  slobodne fantazije izražava svoje snoive i podsvijesti. Kod Drage i slikanje kao i pjevanje polazi iznutra i nikad ne može biti ni završeno ni savršeno..“.

Izložba radova Drage i Latice ivanišević


Latica Ivanišević, Dragina kćer, svojom iskričavom kreativnošću i fluidnošću pokreta u crtežu ili na tepisariji jasno pokazuje da ju je otac Drago ivanišević "naučio slobodi“, rekao je akademik Tonko Maroević.

-"U mediteranskoj bujnosti i baroknosti, ona je i svojevrsni nastavljač rimskih i madridskih meštara ceremonijala onih likovnih  djelatnika (najčešče inače slikara i graditelja) koji su se  umjesto u trajnom materijalu povremeno izražavali u im proviziranim scenarijima i koreografijama gradskih proslava, procesija ili krunjenja  instalacija ili suđenja. Na taj se način likovna umjetnost izrazito prostornih protega pomalo združuje ili čak pretapa u vremenite i sukcesivne oblike izražavanja kakvi su glazbeno ili glazbeno- scenski..." - rekao je Maroević.
 

Izložba radova Drage i Latice ivanišević