Zadvarje je bilo Cetingrad?

zadvarjeLjubav prema Zadvarju, njegovim ljudima, a posebno prema povijesti tog malog zabiokovskog mjesta nagnala je Riječanina Zdravka Hrvatina, inače zadvarskog zeta, da uz pomoć Općine Zadvarje organizira dvodnevnu izložbu na kojoj se predstavio s nekoliko stotina vrijednih eksponata isključivo vezanih uz Zadvarje. Posjetitelji su mogli iz prve ruke vidjeti originalne povijesne dokumente vezane uz Veneciju i Beč u kojima se prvi put spominje ime njihova mjesta. Istaknuto mjesto u uistinu dojmljivoj zbirci zauzima i doktorski rad Stjepana Gunjače o topografskim pitanjima, u kojemu on obrazlaže kako je na području stare Cetinske županije 1210. godine, prije Sinja kao sjedišta županije, postojao Cetingrad, za koji se vjeruje da je upravo Zadvarje! ...


ZDRAVKO HRVATIN PREDSTAVIO IZLOŽBU 0 POVIJESTI MJESTA

Zadvarje je bilo Cetingrad?

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Tu je i prvi turistički vodič iz 1894.godine, u kojemu se kao važno turističko odredište spominje Zadvarje, odnosno slapovi Male i Velike Gubavice.

zadvarje, slapovi Gubavica

Od tada pa sve do današnjeg dana Zadvarje zauzima istaknuto mjesto u gotovo svim turističko-promidžbenim materijalima koji su izlazili u tom razdoblju.

Istaknuto mjesto u uistinu dojmljivoj zbirci zauzima i doktorski rad Stjepana Gunjače o topografskim pitanjima, u kojemu on obrazlaže kako je na području stare Cetinske županije 1210. godine, prije Sinja kao sjedišta županije, postojao Cetingrad, za koji se vjeruje da je upravo Zadvarje! ...

- U 10 godina prikupljanja povijesne građe, kruna mojeg rada upravo je ovaj dokument o postojanju grada na Cetini.

Cetina označava potreban lokalitet, grad, a u to vrijeme na cijelom tom području nije bilo grada osim Zadvarja - uvjerava nas Zdravko Hrvatin, napominjući kako bi povjesničari trebali potvrditi njegovu teoriju i uočiti poveznicu između Cetingrada i danasnjega grada na kamenu Zadvarja.


Zadvarje

Povezani članci

Who's Online

We have 251 guests and no members online