Iz Regije..

Čelnici Omiša i njihovi gosti pojeli i popili pola milijuna kuna, pa nisu platili trećinu računa

riblja plata
"Kaštil Slanica", "Kod Mije", "Babilo", "Tadići", "Bastion" i "Pod odrnom" samo su neki od restorana u kojima se, od prigode do prigode, goste omiški vlastodršci. U tanjure im, pazeći na diskreciju, nismo zavirivali, no računi ipak nisu tajni. Za razliku od hrane, njih će probaviti porezni obveznici s ušća Cetine. Zaključno s 31. kolovoza - podaci su, naime, ažurirani samo do toga datuma - Grad Omiš navedenim je restoranima dužan 133.863 kune. To su, da budemo precizni, neplaćeni računi, a kad im pridodamo one plaćene, dobijemo iznos od 471.612 kuna. Potrošenih samo na iće i piće. U nešto više od godinu dana ...

KAD SE TUĐIM ČASTI

Čelnici Omiša i njihovi gosti pojeli i popili pola milijuna kuna, pa nisu platili trećinu računa

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

- Ne vidim tu razlog za veliku priču. Riječ je uglavnom o troškovima za reprezentaciju u povodu gradskih manifestacija, a njih, s obzirom da Omiš pokriva područje s čak 35 mjesnih odbora, ima dosta. “Slobodna” je već jednom pisala o našoj navodnoj rastrošnosti, što nije bilo istina ni tada, baš kao što nije ni sada veli gradonačelnik Ivan Škaričić, podsjećajući na članak iz 2008. godine prema kojemu je Omiš sa 727.000 kuna ispeglanih u restoranima i konobama bio uvjerljivo “najreprezentativniji” dalmatinski grad.

Blagajna

Kriza i kritike su očito učinili svoje, pa se četiri godine kasnije u Omišu vidljivo manje jede. Iako, iznos je i dalje pozamašan, te je usporediv s gradovima i deset puta većim od ovoga što se skutrio ispod Mirabele.

No, to je samo kap u moru neplaćenih računa omiške gradske vlasti.

omiš

Ukupni dug na dan 31. kolovoza iznosio je, naime, 11.637.915 kuna. Računa, naravno, ima svakakvih, od 641.445 kuna što ih potražuje prijevoznička tvrtka “Čagalj” do doslovno dvije lipe koje manjkaju u blagajni obrta za građevinarstvo “Rora”.

Gradonačelnik, međutim, stanje u gradskoj blagajni ne smatra dramatičnim. Sve je, uvjerava, pod kontrolom.

- Dugovi su očekivani, a plan za njihovu sanaciju imamo, te ga već provodimo. Nismo uspjeli prodati autobusni kolodvor, a podbacio nam je i priljev novca iz komunalnih doprinosa, pa smo stoga prije nekoliko dana i donijeli odluku o smanjenju komunalija, što će, vjerujem, utjecati na poboljšanje financijske situacije - tvrdi Škaričić.

ivan škaričićDug prema Gradu Splitu također je pozamašan (630.000 kuna), a prvi čovjek HDZ-ove vlasti na ušću Cetine priznaje kako se teško nosi s takozvanom Kerumovom uredbom kojom je 2010. godine promijenjen način naplate korištenja deponija na Karepovcu.

Zanimljivo, Grad je najveći dužnik sam sebi. Gradsko komunalno poduzeće “Peovica” od svoga gazde potražuje tako rekordnih 2.119.000 kuna. A gazda će, kaže nam, platiti kad plati.

- To su naši posebni odnosi. Ne bojte se, sve se u hodu rješava - zaključuje Škaričić.

Dug Gradu

Grad Omiš, naravno, ne pojavljuje se samo kao dužnik, nego i kao vjerovnik, pa tako nenaplaćeni izlazni računi, zaključno s 30. rujna, iznose 6.187.759 kuna. Najveći dio potraživanja, odnosno 3.315.603 kune, otpada na komunalnu naknadu, dok je 1.086.539 kuna iznos neplaćenih zakupa.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online