Sinjsko-Poljička večer u gradu alkara

 

Noć kad se gre za križen

Malo se koji otok na svijetu kao Hvar, s niti 11 tisuća stanovnika i 300 četvornih kilometara površine, može pohvaliti s toliko znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, a među kojima je i procesija “Za križen”. Riječ je o preduskrsnoj pobožnosti, koja se na središnjem dijelu škoja tradicionalno održava s Velikog četvrtka na Veliki petak, već više od pet stoljeća, a da nikad nije prekinuta. Dakle, ni Drugi svjetski rat, ni bilo kakvo (ne) vrijeme, ni pandemija, nisu je uspjeli omesti, piše Mirko Crnčević na stranicama Slobodne Dalmacije.
- Procesija “Za križen” okosnica je uskrsnih običaja na Hvaru koja najsnažnije obilježava vjerski, kulturni i društveni identitet stanovnika na tom području. Kroz procesiju se njeguje pjevanje Gospina plača koje svojim glazbenim poetskim sadržajem inicira poseban doživljaj, jedinstven u hrvatskoj tradicijskoj glazbenoj praksi - kaže Ivana Radovani Podrug iz Konzervatorskog odjela u Splitu. Koliko značenje procesija ima za stanovnike škoja ponajbolje govori to što djeca svećenike rijetko pitaju kada je Uskrs, nego “kad se gre za križen”...
 

Marija Tomaš, čuvarica Poljičkih običaja

Marija Tomaš, naša jesenička, poljičanka, čuvarica poljičke kulturne baštine u narodnoj nošnji ispričala ja novinarima portala Dalmcija Danas svoju, povijesnu priču iz davnih vremena Dalmacije, iz doba Poljičke kneževine i tradicije koja je ispunila i našu sadašnjost dubokim korjenima, iz doba teškog rada i duboke vjere, iz doba poljičice, soparnika, pure, vina i blaga, doba don Frane Ivaniševića, Blagajne, začetaka jeseničke flote jedrenjaka, naše Tvornice... i svojih nastojanja da prenese našu bogatu narodnu baštinu i na nove generacije...

"Jesenice, ponosu i diko,
Tradiciju tvoju nema niko
Jesenice dok ti ime traje
čuvat ćemo tvoje običaje."
 

Koncert KUD Dalmacija Dugi Rat

U povodu 57. godina postojanja, blagdana Sv. Josipa i Dana Općine Dugi Rat, KUD "Dalmacija" Dugi Rat priređuje svečani koncert koji će se održati u nedjelju,17. ožujka 2024. u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu. Vidimo se...
 

Čestitamo rođendan KUD 'Dalmacija' Dugi Rat

Baš na Međunarodni dan žena, tamo daleke 1967. u Dugom Ratu se osnovalo kulturno-umjetničko društvo "Dalmacija". Neki su se u to vrijeme pentrali s stotinama drugarica po Mosoru, što je isto tako lipo, no naši Dugoraćani su odlučili s svojim drugaricama početi organizirano plesati, pjevati i družiti se večerima u plesnoj dvorani u našem radničkom mistu koje nije zaboravljalo na kulturno uzdizanje i slobodne aktivnosti. I tako su krenuli zajedno uz probe, nastupe, putovanja, gostovanja, festivale, diljem domovine i svijeta promicati našu bogatu kulturnu baštinu te našu lipu tradiciju prenositi na nove generacije. Rade to oni nesmanjenim elanom i istim guštom i danas kad im je u druženju uz glazbu, ples i pjesmu, ali i naporne probe, prolazi i 50 i neka godina zajedničkog rada. Sve se mijenja, samo par detalja u našem KUD-u ostaje i nakon pustih godina navlas isto: bala se, pleše, svira i dalje, slijede im novi nastupi, nove turneje, nove vježbe, nove fešte i novi rođendani. A idući je već sutra, na Dan žena. Čestitamo 50 i neki rođendan KUD 'Dalmacija' Dugi Rat! Naravno, da ne bude sad neke zabune, ovim šesnim krasoticama sa slike je tek 20-ak ljeta..
 

Upoznaj interpretatore naše baštine

Ispričati pravu priču na pravi način o projektu, proizvodu ili brandu jedna je od najvažnijih stvari u poslovnome svijetu. Tehnika je puno, a sve više se koristi tzv. "storytelling", pričanje priča, čiji cilj je što jače povezivanje ciljane teme s publikom odnosno potencijalnim kupcima ili ulagačima.
Upravo za taj posao osposobljena je Snježana Kordun, ponosna poljičanke, potomkinje poljičkih knezova iz Tugara, magistrice kulturalne antropologije, voditeljice projekta financiranih iz europskih fondova, kulturologinj Povijesnog muzeja Poljica u Gatima čija se obitelj bavi i agroturizmom kroz svoj OPG, članica udruge Savez za Poljica, koja je tako i formalno postala i interpretatorica kulturne baštine na temu hrabrih osoba – junaka i junakinja slavne Poljičke kneževine.
Čestitamo Snježani i želimo joj puno uspjeha i u budućemu radu u Zavičajnoj kući Gornjih Poljica na Rudinama, u Docu Gornjem.
 
Valja nam ponovo zaviriti u škrinju zimskih i badnjačkih običaja tisućljetne Poljičke knežije. "Sveta Kata, snig na vrata", izreka je kojom se najavljuje dolazak zime. U Gornjim Poljicima tradicionalna priprema za Božić traje i prije početka zime, a od blagdana svete Kate 25. studenog započinje hod prema Božiću koji svoj vrhunac ima na samu Badnju večer i u Badnjoj noći. Običaji su to, rituali i vjerovanja koji vuku korijenje iz staroslavenske tradicije te se isprepliću s kršćanskom vjerom i u njoj dobivaju preobražen smisao, a u selima Poljica štuju se i danas.
Na dobro vam došla Badnja večer!
Iz diplomskog rada Antonie Perica "Tradicijska kulturna baština u Poljičkom i Omiškom kraju", u nastavku teksta prenosimo poglavlje o Badnjaku...
 

Spomenik (na) Poljičici

Važnost je hrvatske ćirilice dobro poznata u junačkim i glagoljaškim Poljicima gdje se svojevremeno razvio i poseban tip toga pisma poznat kao poljičica. Na području nekadašnje Poljičke kneževine, u Srinjinama, ljetos je postavljen i javni spomenik na poljičici. Čine ga dva kamena bloka s natpisom na poljičici, latinici i Brailleovu pismu: "Povodom 250. godišć otkad sagradiše grebišće pokraj crikve Blažene Gospe ispod Srinjina godišća 1773.", dok je u potpisu uklesano "Župa Porođenja Blažene Djevice Marije Srinjine 2023.".
Izradi slova za spomenik pridonijeli su zauzeti čitatelj srinjinskih dokumenata na poljičici Damir Vladušić iz Srinjina te klesar Nikša Tomić iz Srijana, hrvatski branitelji. I kamen je poljički, iz Doca Donjega. "Uz pomoć Božju i BDM zaživilo je zajedništvo kao i u vrijeme Poljičke kneževine? (Župa Porođenja BDM - Srinjine).
Čestitamo i zahvaljujemo svima zaslužnima za taj vrijedan poljički i hrvatski spomenik.
 
Ove godine, u podmosorskom kraju, svjetlost Božića sjajit će više nego ikad prije. Naime, Božićno selo obitelji Lučić, smještenom u Docu Gornjem u zaselku Nart, sad je već tradicionalno, pet godina zaredom, omiljeno odredište Poljičana i ostalih Dalmatinaca u adventsko vrijeme. Ovo čarobno mjesto podno Mosora, obasjano s milijunima lampica koje krasi preko tisuću drveća na prostoru od četrdeset tisuća kvadratnih metara, postala je najbolja obiteljska turistička destinacija u Europi. I to službeno! Prestižna nagrada za najbolju obiteljsku  atrakciju, koju dodjeljuje tvrtka 'Corporate Livewire' sa sjedištem u Velikoj Britaniji stigla je ravno u Zamosorje. Ocjenjivački sud svoju odluku temelji na izvrsnosti i kvaliteti usluge, inovativnoj praksi, vrijednosti, etičkim i održivim metodama rada te dosljednosti i izvedbi. A nakon što je prošle godine nagradu dobio Nin, ove godine su odlučili da je zaslužuje Božićno selo u Docu Gornjem. Obitelj Lučić se istaknula među tristotinjak nominiranih malih i srednjih tvrtki, a njihovo mosorsko božićno čudo i službeno je potvrđeno najboljim. Stoga je ekipa portala Dalmacije Danas posjetila najbolju obiteljsku turističku destinaciju u Europi i doznala sve detalje ovogodišnjeg otvaranja.
Uz dobro nam poznatog vlasnika Tihu Lučića, tamo ih je dočekao i njegov sin Ante Nikola koji je zajedno sa svojom majkom, ocem i ostatkom vrijedne Dolačke ekipe posljednjih nekoliko mjeseci uređivao ovaj komad mosorskog krša kojeg su opet pretvorili u adventski raj...
 
Dragi prijatelji iz Makedonije opet su gosti naših folkloraša. Članovi KUD "Ilinden" iz Bitole dolaze ovaj vikend opet u posjet Dugom Ratu i svojim prijateljima, KUD "Dalmacija" Dugi Rat. Lijepo druženje folkloraša rezulirati će i koncertom u ponedjeljak, 18.09. u 19 h u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija" Dugi Rat. Dođite i uživajte u plesovima iz zemlje u kojoj sunce vječno sja!