Novi ministar obrazovanja i znanosti Radovan Fuchs je kao prioritet stavio povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Moguće je da se od jeseni mjere lockdowna primjenjuju samo lokalno – na primjer, da se zbog proboja virusa ili njegova jačanja na određenom području ne zatvaraju škole u cijeloj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samoizolira određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju. Kad se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo. Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav, saznaje Jutarnji list.
 
Lokalni stožer Civilne zaštite Općine Dugi Rat donosi upute, postupak kod sumnje na bolest Covid-19 kod gosta u smještajnom objektu.
Gost s sumnjom na bolest Covid-19 treba:
(1) Ostati u smještajnoj jedinici
(2) Obavijestiti telefonom o bolesti odgovornu ili ovlaštenu osobu smještajne jedinice
(3) Ukoliko se ne može stupiti u kontakt s odgovornom osobom smještajne jedinice nazvati na broj 112.
Postupanje odgovorne ili ovlaštene osobe u smještajnoj jedinici (vlasnik apartmana):
(1) Obavijestiti nadležnog liječnika Covid ambulante Doma zdravlja na broj telefon 021/669 264 ili 112 koji će Vas spojiti s liječnikom primarne zdravstvene zaštite
(2) Obavijestiti gosta da ostane u smještajnoj jedinici do kontakta liječnika i daljnjih uputa
(3) Osigurati gostu zaštitnu masku i papirnate maramice
(4) Uputiti gosta da za vrijeme čekanja rezultata testiranja na COVID-19 sam održava higijenu prostora, sredstvima koja će mu se ustupiti na raspolaganje
(5) Za vrijeme čekanja rezultata testiranja na COVID-19 obavijestiti gosta o dostavi obroka do sobe (polupansion ili puni pansion) ili dostave gotovog jela, bez kontakta
(6) Odrediti jednu osobu koja će komunicirati s gostom, ali bez ulaska u smještajnu jedinicu, uz obavezno nošenje zaštitne maske i zaštitnih rukavica te održavanje fizičke udaljenosti
(7) Nakon korištenja zaštitne opreme (maske, rukavice) odložiti ih u kantu za otpatke s poklopcem u koju su uložene dvije plastične vrećice za otpad te nakon toga oprati i dezinficirati ruke
(8) Obavijestiti kontakte gosta sa sumnjom na COVID-19 da i oni ostaju u smještajnoj jedinici do saznanja na rezultat testiranja.
(9) Nakon odlaska COVID-19 pozitivne osobe iz smještajnog objekta, prostorije u kojima je boravio gost propisno očistiti i dezinficirati.
 
Sezona je godišnjih odmora, a ove se godine na putovanje kreće pod posebnim mjerama predostrožnosti i pomalo u strahu od zaraze koronavirusom. Hrvatske autoceste sastavile su prigodni letak s osnovnim savjetima za siguran put. Svi oni koji ovih dana kreću na godišnji odmor u Hrvatskoj trebali bi na umu imati da će im putovanje biti nešto drugačije nego prijašnjih godina. Iako su na snazi tek preporuke o održavanju fizičke distance od drugih ljudi te o nošenju zaštitne maske za lice, prije putovanja potrebno se i dodatno informirati o tome kako sigurno putovati u uvjetima pandemije COVID-19. Iz tog su razloga u Hrvatskim autocestama izradili višejezični informativni digitalni letak s praktičnim savjetima, a njegove glavne dijelove prenosimo u ovom tekstu. U letku se mogu naći informacije o planiranju putovanja, modelima beskontaktnog plaćanja i cijenama cestarine, te podsjetnik na provođenje preventivnih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.
Sve informacije o koronavirusu pratite na stranicama Vlade Republike Hrvatske, informacije o prometu pratite na stranicama Hrvatskog autokluba, planirajte vaše putovanje koristeći HAC-ovu interaktivnu kartu autocesta.
 

Ako još netko nije shvatio...

Ako još netko nije shvatio, idućih 15 godina u Hrvatskoj se ništa neće promijeniti na bolje. Nastavit će se zatvaranje radnih mjesta, emigracija i propadanje u svim segmentima, za 5-6 godina ostat će samo spaljena zemlja. Trenutni premijer je samo manje muževna, pametna i odlučna ali svejedno bahatija verzija dr. Ive. Da je htio provesti reforme, mogao je to puno lakše napraviti prije izbora jer su žetončići jeftiniji i fleksibilniji od članstva HDZa, ali nije htio ugroziti iduće 4 godine koje su posljednje u kojima će se moći lako i izdašno krasti. Vlada će stabilno odradit mandat do kraja, a tek kada dovoljno osiromašimo stvari će krenuti na bolje...

FB Nikša Marinović
 

Posljednja šansa

"Bilo bi najbolje da sa svih tih najavljenih 22 miljarde eura EU sredstava (od kojih otprilike pola ionako SVI moramo vraćati) dame i gospodo u Vladi Republike Hrvatske, popunite sve rupe i minuse u proračunu, dapače. neka se učiteljima, medicinskim sestrama, policajcima i sl. u javnom sektoru povećaju plaće, a onima koji su višak (ovdje mislim na većinu zaposlenih u Javnoj upravi i lokalnoj samoupravi tzv. birokraciji) daju otpremnine i pusti ih se na tržiše rada.
Neka se napokon reformira zdravstvo, obrazovanje i pravosuđe, neka napokon profunkcioniraju sustavi koje godinama plaćamo, a imamo s jedne strane impotentno obrazovanje, neefikasno pravosuđe i konstantno prezaduženo zdravstvo... Neka se poplaćaju sva dugovanja.. SVIMA!
Digitalizirajte se!
Budite u cijelom procesu transparentni!
Nama u privatnom sektoru ne trebate zapravo "dati" ništa.
Samo smanjite poreze, počevši od PDV-a, pa preko poreza na dohodak, sve do ukidanja velike većine parafiskalnih nameta (HŠ, HV, HGK, HOK, HTZ,H...)
Ne trebate nam gospodo dati ništa, samo do vraga uzimajte manje, a mi znamo najbolje kako ćemo naš novac uložiti/investirati... i zadržati naše gradane, zaposliti ljude, povećati proizvodnju, proširiti djelatnosti...
Ovo nam je možda zadnja šansa za pravi restart!"

Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas Poduzetnika
 

Potraga na Biokovu za nestalim Poljakom

40-godišnji poljski državljanin koji se u petak uputio se iz Gornjih Brela preko Bukovca na sv. Iliju. S Bukovca je tog dana suprugi poslao sliku i od tada se više nije javio. Za nestalm Poljakom i dalje traga 40 spašavatelja HGSS-a iz 14 stanica iz cijele Hrvatske, bespilotne letjelice, potražni timovi, helikopter HRZ-a, kolege iz GSS u BiH i planinari. Od 13 timova, njih 5 obavlja specijalističke zadatke pretrage najnedostupnijih predjela spuštajući se užetima niz visoke litice i kuloare Biokova. Potragu posljednjih dana uz surov i nepristupačan teren otežavaju i vremenske neprilike: oborinsko nevrijeme popračeno grmljavinom, ali i izrazito visoke temperature.
 

Poduzetnik, a ne zločinac

"Nekad smo za njega govorili da je heroj a ne zločinac. Danas možemo reći 'Poduzetnik, a ne zločinac!'. Primjer i uzor i u borbi i u poslu. Prije osam godina je rekao da se trebamo okrenuti budućnosti, nakon toga ga nije bilo u javnosti. Zbog toga njegovu izjavu danas očekujem s veseljem. Ovoj državi i ljudima je dosta uhljebistana, ljevice i desnice koji nas vraćaju u propala društvena uređenja i pretprošle ratove. Sa 65 godina je Ante okrenut budućnosti, ako ništa drugo, bar da imamo toliko pameti da ga mi mlađi poslušamo i slijedimo."

FB Dražen Oreščanin
 
 

Pao omiški diler

U srijedu, 05.08.2020. godine policijski službenici Policijske postaje Omiš dovršili su kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Dotični je zatečen u posjedu 4 grama amfetamina, 1 grama marihuane i 6 komada tableta ecstasy, a tijekom kriminalističkog istraživanja kod istog je pronađeno i oduzeto još 85 komada tableta ecstasy, 7 komada sličica LSD-a, 2 grama marihuane, 134 grama nepoznate praškaste materije te digitalna vaga za precizno mjerenje, pa je protiv njega podnesena kaznena prijava državnom odvjetništvu.
 
U četvrtak u Bobanovoj županiji od 63 obrađenih testova nema zabilježenih novooboljelih osobe pozitivnih na COVID infekciju. 523 osobe nalaze se u samoizolaciji. 15 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC Split, dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je trenutno 633 aktivna slučaja oboljenja, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Među njima je 111 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata, a preminulih nema.
Po današnjim novopridošlim i nepotpunim izvješćima 24 su nova novooboljela u Vukovarsko-srijemskoj, a 1 u Istarskoj županiji.
 
Uskoro će se raspisati javni natječaj za izgradnju pješačke staze po kilometarkom pješčanim plažama Duća u vrijednosti 2,4 milijuna kuna, saznaje i na svom FB profilu piše bivši splitski gradski vjećnik Renato Čupić. Radovi se odnose na uređenje pješačke staze, šetnice kroz Duće, u širini od 3 m i ukupne dužine 2.884 m. Staza će se pružati uz sjeverni dio plaže uz potporne i ogradne zidove. Prilikom izvođenja prvo će biti potrebno izvršiti iskop plažnog materijala kako bi se ugradio nosivi sloj od kamenog materijala debljine 15 cm. Na taj nosivi sloj postaviti će se sloj dekorativnog betona debljine 15 cm.
Završna obrada staze morati će biti protuklizna, a to se izvodi na način da se nakon ugradnje betona ukloni površinski sloj cementne paste. Boju dekorativnog betona birati će investitor, a betoniranje po projektu može početi tek nakon što nadzorni inženjer pregleda podlogu i oplatu koja mora biti zakrivljena prema situacijskom prikazu. Razdjelnice će se izvoditi svako 250 cm dubine 3 cm i debljine 0,3 cm. Rok izgradnje je 5 mjeseci od uvođenja u posao.

Dakle, krećemo i u izgradnju šetnice kroz Duće. A valja nam nastaviti i izgradnju novih dionica one kroz Jesenice. A onda valja i srediti i urediti "home port" naše jeseničke flote, a to nije luka Split, već luka Krilo.
 
Knin i Vukovar dva su hrvatska grada-simbola koja žive svoje spomeničke dane, slaveći nažalost, rat i kao pobjedu i kao poraz, njegove pale i preživjele junake, funkcionirajući više kao muzejski prostor u kojem se jednom godišnje masovno evociraju ratna događanja i stradanja. Nije lako živjeti u takvim gradovima. Vukovar o tome svjedoči svake godine 18. studenoga na Dan sjećanja, a Knin 5. kolovoza na obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja. Ali, čak i na te dane, i Knin i Vukovar su tek (političke) pozornice na kojima se odigravaju već viđene predstave, koje iz godine u godinu imaju sve manje publike.U svijesti ljudi, budimo optimisti, postupno sazrijeva saznanje da je vrijedno slaviti samo mir i život, a ne rat i stradanje. A život u ova dva grada, na nesreću, ne pruža puno razloga za slavlje..., piše Davorka Blažević na stranicama Slobodne Dalmacije priču o Kninu četvrt stoljeća poslije Oluje, priču o gradu-muzeju koji se posjeti jednom godišnje...
 

Neviđeno: luka Krilo puna brodova na 1. kolovoza

Krilo, naš najveći jadranski turistički porat, usred sezone je puno brodova, a samo ove godine je 20 novogradnji trebalo isploviti na prvu plovidbu. Nevidena situacija - pun porat brodova - nikad zabilježena na 1. kolovoza. Damir Tolj, novinar Slobodne Dalmacije, porazgovarao je s jeseničkim brodarima i mještanima Jesenica, koji odkad su drveni jedrenjaci prestali vaditi i prevoziti salbun ne pamte ovakvu situaciju u portima. Plovilo se čak i za ratnih vremena, išlo se na Kvarner, Istru i radilo..
 
Vinil party vas čeka ovu sexy subotu u plažnom kafiću na trećem peru dugoratske plaže, na samom rubu vala...  a naravno pošto mladi poduzetni gazda i veselo i radišno osoblje ponavljaju za Vas program sexy subote svaku ženu čeka i besplatan orgazam cocktail, a seksi plesnu glazbu s ploča birati će popularni DJ Tom E.
Vidimo se i u subotu navečer u Pina!
 
Dragi sumještani, dragi posjetitelji ovih zapisa u vremenu, čestitam Vam Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!

Lijepa naša u srijedu, 5. kolovoza slavi Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja uz sjećanje na vojno-redarstvenu akciju "Oluja", u kojoj je prije 25 godinu oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija kao ključ pobjede u Domovinskom ratu..
 

'Oluja' je kruna Domovinskog rata

Završnu oslobodilačku vojno-redarstvenu operaciju u Republici Hrvatskoj, nazvanu "Oluja”, hrvatsko vodstvo je provelo od 4. do 7., odnosno do 10. kolovoza 1995. godine. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (podrijetlom iz Dalmacije, Zagorja, Bosne i Hercegovine i drugih područja) oslobodili Knin. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja.., piše naš sumještanin Ante Nazor, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata o akciji "Oluja" . Nazor, i sam Dragovoljac domovinskog rata. godinama neumorno iznosi istinu o Domovinskom ratu koja se temelji na činjenicama i povijesnim dokumentima..