Zadružni savez Dalmacije obavještava zainteresirane maslinare i uljare da će se 25. međunarodna manifestacija maslinara i uljara - Noćnjak 2023 - održati od 30.3. - 2.4.2023. u Bluesun hotelu Alga u Tučepima. Pozivnicu za Noćnjak 2023. možete prelistati ovdje, a program Noćnjaka na ovoj poveznici. Uručenje diploma i medalja za proizvođače koji su dostavili uzorke na ocjenjivanje, organizirat će se temeljem najave njihovog dolaska na svečanu dodjelu, na kojoj će biti pročitani i pozvani za osobno uručenje samo oni proizvođači koji potvrde svoj dolazak do 24.3,2023. putem maila info @ zsd.hr.
Dodjela za kategoriju OTVORENA maslinova ulja je u petak 31.3.2023. u 20 sati. Dodjela za kategoriju PAKOVINE maslinovog ulja i PROIZVODI OD MASLINE je u subotu 1.4.2023. u 20 sati.
Onima koji ne dođu na svečanu dodjelu bit će omogućeno preuzimanje nagrade u Zadružnom savezu Dalmacije ili u sjedištima suradnika diljem Hrvatske i susjednih zemalja iz kojih maslinari dostavljaju uzorke za ocjenjivanje.
Sajam maslinarstva i uljarstva jedan je od važnijih segmenata Noćnjaka, koji je za sve posjetitelje otvoren tijekom trodnevnog programa manifestacije. Na sajmu se predstavljaju tvrtke, proizvodi i usluge vezani za maslinarstvo i uljarstvo (mehanizacija, strojevi, oprema, tehnologije, zaštitna sredstva, ambalaža, projekti te drugi proizvodi i usluge vezani uz maslinarstvo i uljarstvo). Iskoristite Noćnjak kao priliku za informiranje, razmjenu iskustava, te razgovore i nove poslovne kontakte.
 
Omiški Studenac, naš lokalni a vodeći maloprodajni lanac po broju prodavaonica u Hrvatskoj, u utorak 28. ožujka s početkom u 9 sati napokon će nakon preuređenja opet otvoriti svoj prodajni centar na Priku.
Prodajni centar, kažu, preuređenjem dobiva potpuno novi, suvremeni vizualni identitet te novim uslugama poput bistroa s gotovim kuhanim i pečenim jelima (jupi! napokon!), mesnice, vinoteke (živjeli!), ribarnice (njami!), pekare, slastičarnice Stari brend (mmmljac!) i dječjeg kutka čime će se iskustvo kupaca učiniti još boljim (valjda ne i skupljim), pogotovo ako više blagajni bude paralelno radilo, što do sada i nije bio baš slučaj. Studenac je povodom otvorenja preuređene prodavaonice pripremio niz zabavno-edukativnih aktivnosti za djecu, ali i slatke poklone iznenađenja te popuste za sve posjetitelje.
 

Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka

Omiški HDZ proslavio je 33. godišnjicu osnutka HDZ-a na području grada Omiša u subotu, 25. ožujka 2023. Proslava je održana točno u podne u kongresnoj dvorani hotela "Plaža" u Omišu. Omiški HDZ-ovci i njihovi gosti i uzvanici proslavili su značajnu stranačku godišnjicu u drušvu Olega Butkovića, potpredsjednika HDZ-a, potpredsjednika Vlade, ministra mora, prometa i infrastrukture; Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova; Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a; neizostavnog Ante Sanadera, potpredsjednika Sabora i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a, te Blaženka Bobana, župana naše, Splitsko dalmatinske županije.
 
Naše komunalno poduzeće Peovica od 01. travnja 2023. počinje prikupljanje otpada iz žutih pojedinačnih spremnika s područja Općine Dugi Rat. Od 01. travnja 2023. dolazi do promjene u rasporedu prikupljanja otpada s navedenog područja, te će isti biti vidljiv na Web stranici  te na stražnjoj strani računa (račun za 03/23).
Podsjetimo, u žutu kantu/spremnik odlažemo sve vrste PLASTIKE, plastičnu ambalažu i boce, plastične tube, plastične vrećice i folije, šampone i deterdžente, čašice, metalne poklopce i čepove, limenke, konzerve, aluminijsku foliju.
Peovica najavljuje promjene i u redosljedu prikupljanja otpada. Od 01. travnja 2023. važeći raspored je sljedeći:
05.04.2023. - papir (svaka druga srijeda) – Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi Potok, Krilo, Bajnice, Staro selo Jesenice te Duboka.
06.04.2023. - ambalažni otpad (svaki drugi četvrtak, u sezoni svaki četvrtak) - Orij, Mali Rat, Sumpetar, Suhi Potok, Krilo, Bajnice, Duboka te Staro selo Jesenice
12.04.2023. - papir (svaka druga srijeda) – Vukovarska, Put Vrila, Duće, Dugi Rat.
13.04.2023. - ambalažni otpad (svaki drugi četvrtak, u sezoni svaki četvrtak) - Vukovarska, Put Vrila, Duće, Dugi Rat.

Dakle, Papir/karton ide svako drugu srijedu, ambalažni otpad svako drugi četvrtak (u sezoni svaki četvrtak). Miješani komunalni otpad ide dva puta tjedno tijekom cijele godine. Vrijeme definiranja sezone će biti naknadno definirano. Zahtjeve za odvoz krupnog otpada po pozivu primaju do 01. lipnja 2023.
Molimo Vas da odgovorno postupate s otpadom te ga odlažete u skladu s propisanim pravilima!.
 
Marija Tomaš, popularna Bajsinica iz starog sela Jesenice dobila je nagradu za životno djelo općine Dugi Rat. Rođena je 1935 godine u Jesenicama gdje živi cijelo ovo vrijeme. Nadaleko je poznata po dugogodišnjoj promociji Jeseničke narodne nošnje i naših tradicijskih običaja po kulturnim i vjerskim događanjima diljem naše županije i drugdje. Već 70 godina aktivno sudjeluje u župnom zboru župe svetog Roka Jesenice. Surađivala je i s Filozofskim fakultetom u Zadru kao izvorni govornik jeseničkog govora i na taj način sudjelovala u izradi Poljičkog riječnika s jeseničkom čakavicom.
Čestitamo slavljenici na općinskoj nagradi!
 

Karlo Tomić vatrogasac godine!

I ove godine na Dan Općine Dugi Rat, na blagdan našega nebeskog zaštitnika sv.Josipa izabran je i Vatrogasac godine u 2022. u našoj maloj zajednici, a to je naš Karlo Tomić. Momak iz mista, mladi ali već iskusni vatrogasac koji je svojim radom i zalaganjem zadužio sve nas, kojem ništa nije teško, koji ne prestaje u daljnem usavršavanju u vatrogastvu, koji marljivo obavlja i dužnost tajnika dugoratskog dobrovoljnog vatrogasnog društva, momak kojem ćemo poželiti da još dugo bude budan i aktivan među nama i spreman za pomoći, zajedno s svojim kolegama, u svim našim nevoljama.
 
Naš sumještanin Tomislav Kadić dobitnik je osobne nagrade općine Dugi Rat za 2022. Meštar Tome Kadić živi i nadalje s svojom Marinom u Oriju. Prošle je godine proslavio 53. godine aktivnog sudjelovanja u društvenom životu mjesta. Dugogodišnji je vatrogasac, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Dalmacija" Dugi Rat, gdje je obnašao brojne dužnosti i gdje je dobio brojna odlikovanja za svoj rad i požrtvovnost u spašavanju života i imovine. No to nije sve. Tomo je bio i dugogodišnji golman u nogometnom klubu Orkan Dugi Rat gdje je 30 godina aktivno sudjelovao u radu kluba. Aktivni je član i izviđača Dugi Rat, gdje je i odlikovan srebrnim javorovim listom i zlatnim prstenom za dugogodišnji rad s mladina. Aktivni je volonter u udruzi dobrovoljnih davatelja krvi. Sudionik je Domovinskog rata gdje je dobio spomenicu domovinskog rata i medalju Oluje.
Iskrene čestitke meštru Tomi na ovoj općinskoj nagradi.
 
U župi sv. Josipa u Dugom Ratu svečano je proslavljena blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. U ponedjeljak, 20.03.2023. središnje misno slavlje u crkvi sv. Josipa predvodio je don Vedran Torić iz Sjemeništa Split, dok je jutarnju misu predvodio mladi don Josip Ulić. U velikom broju dugoraćani su u procesiji obašli svoje mjesto. U svjetovnom dijelu slavlja povodom Dana općine Dugi Rat, njene okruge, 30-e godišnjice, održala se svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj smo saznali i laureate općinskih nagrada (o tome opširnije u idućim informativnim emisijama), a večer prije i folklorni koncert KUD Dalmacija i klape Batuda. Podsjetimo, u petak je u Galeriji Krug otvorena izložba "Križni put" PLU Krug Dugi Rat...
 
Udruga "Sve za nju" tradicionalno, već dvanaestu godinu zaredom, dodjeljuje godišnju Nagradu Vesna Andrijević Matovac – VAM osobi koja je u prethodnoj godini snažno pridonijela prevenciji raka, skrbi za onkološke bolesnike i podizanju kvalitete života oboljelih. Na subotnjoj svečanosti Udruga je obilježila 15 godina kontinuiranoga rada. Vrijedna udruga Caspera u Lisinskom je itekako imala razlog za zadovoljstvo, piše DalmacijaDanas.
Njihova članica, aktivistica, naša maloračanka Sonja Grgat dobila je godišnju nagradu VAM!
Na temelju prijava kolega i kolegica, upravo su našu sumještanku Sonju Grgat prepoznali za svu angažiranost i za svaki korak kako bi pomogla svakoj oboljeloj ženi od karcinoma, te je na svečanosti dodjele nagrada u Lisinskom nagradili i gromoglasnim pljeskom i ovacijama.
Pridružujemo se čestitkama našoj sumještanki Sonji.
 

O preventivnim pregledima za starije od 40 godina

Prema planu ministra zdravstva Vilija Beroša, svi građani stariji od 40 godina trebat će na preventivni zdravstveni pregled. Mjerit će se težina, visina, obujam struka. Vadit će se krv i gledati razina glukoze u krvi. Radit će se lipidogram za otkrivanje kardiovaskularnih bolesti. Kontrolirat će se sluh i vid, a sve je to dio preventivnog pregleda na koji će biti pozvani oni stariji od 40 koji barem dvije godine nisu bili kod liječnika. Svi ostali pregledi obavljati će se po potrebi, ovisno o dobi, spolu i povijesti bolesti.
Pilot-projekti počinju u travnju u pet županija, a među njima je i naša, Splitsko-dalmatinska županija, i plan je pregledati 1000 osoba. Poznato je da će osobe pregledavati njihovi liječnici u domu zdravlja. Od listopada 2023. bi preventivni pregledi trebali zaživjeti u cijeloj zemlji.
- "Ako nečeg nema, onda se naravno taj isti pacijent mora uputiti nekamo drugamo, u bolničku ustanovu, i to je taj koncept integracije. Nitko nema čarobni štapić i u prvom trenutku nije moguće sve riješiti odjednom, alli postupno će biti" - poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.
Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina izjavila je da je trenutačno više od 140 ordinacija bez liječnika te se pita tko će pokriti te pacijente kada liječnici već sada nemaju kapaciteta. Beroš se kratko izjasnio kako će liječnici preglede obavljati izvan radnog vremena, za što će biti dodatno plaćeni.
 

Obilježavanje Dana Općine i blagdana sv. Josipa

Ove godine svečanost povodom Dana Općine i blagdana našeg zaštitnika sv. Josipa započet će u petak, 17.ožujka u 19 sati izložbom "Križni put" Poljičkih likovnih umjetnika u Galeriji Krug u Dugom Ratu.
U nedjelju, 19.ožujka vatromet ispred kino dvorane i novog Vatrogasnog doma koji se dovršava u 18:45 sati osvjetliti će nebo iznad Dugog Rata, nakon kojeg će u 19 sati uslijediti folklorni koncert KUD-a Dalmacija u kino dvorani.
U ponedjeljak, 20.ožujka svečanost se nastavlja u 10:45 sati polaganjem vijenaca pred Spomen križ poginulim braniteljima, potom slijedi Svečana sjednica Općinskog vijeća u Kino dvorani s početkom u 11 sati na kojoj ćemo saznati i laureate općinskih nagrada, a nakon okrjepe i svečana Sveta misa s procesijom kroz mjesto u 16:30 sati.
Svim Dugoraćanima i mještanima naše općine želimo sve najbolje povodom blagdana našeg nebeskog zaštitnika i Dana općine Dugi Rat.
 
Drage dugoračanke i dugoračani,
na dobro nam došao blagdan Svetog Josipa, zaštitnika naše župe!
Čestitamo Vam i Dan općine Dugi Rat, ali njega ćemo proslaviti sutra - na radni dan.
Svima koji nose ime našeg sveca neka je sretan imendan.
Sveti Josip je nebeski zaštitnik očeva, naših obitelji, naše Općine i naše lijepe domovine, bilježimo se da nas i nadalje čuva i prati njegov nebeski zagovor.
 

Opasne ideje "ekstremnog" Centra

Druga, velika konferencija Centra "Opasne ideje 2 – Sve dobro što ste oduvijek željeli Hrvatskoj, a nitko se nije usudio provesti“, okupila je u subotu u Zagrebu niz stručnjaka koji su predstavili ideje za budućnost Hrvatske.
Prema riječima predsjednika Centra Ivice Puljka, na ovakvim okupljanjima vidimo kakva Hrvatska može biti jednom kada HDZ bude u oporbi.
- "Hrvatska je danas u ovakvom stanju zato što njom vlada negativna selekcija, a negativna selekcije boji se svake opasne, dobre i realne ideje. Kada na javnim natječajima pobjede najbolji, onda nema mjesta za one koji pobjeđuju samo zato što imaju stranačku iskaznicu“ - poručio je Puljak, dodajući da se klijentelizam, nepotizam i korupcija boje svake ideje koja mijenja sadašnje stanje.
- "Stare politike boje se svake reforme. Zato okupljamo ljude otvorenog uma koji se ne plaše testirati i opasne i najbolje ideje. Pozitivna selekcija ne plaši se natjecanja niti komunikacije vlastitih ideja. Takvu Hrvatsku želimo i takvu Hrvatsku ćemo izgraditi“ - zaključio je predsjednik Centra.
Snimku konferencije možete pogledati na popularnom Jubitu
 

Proslava blagdana Sevetog Josipa u Dugom Ratu

 

Wine EnoGASTRO VIP događaj u Splitu

Ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih Wine EnoGASTRO VIP konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca je nastavilo svoj put u Dalmaciju, gdje je 15.ožujka 2023. godine u hotelu Amphora u Splitu održan 30.-ti po redu susret s još većim brojem izlagača i posjetitelja.
Riječ je o događaju u organizaciji agencije RICERCE MERCATO koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, sa ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma. Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnoštvom stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere kako na vlasnike tako i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj,učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.
S fokusom na kvalitetu, pri čemu se veliki naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, ove godine su nastupili probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije poput redovito nagrađivanih maslinara, obiteljskih sirana, vinara, proizvođača ribljih delikatesa, piva, žestica i slastica, a prezentirana je i profesionalna ugostiteljska oprema za HoReCa sektor.
Organizator i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, svojim gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što je za pohvaliti.