Komemoracija u Donjem Docu

U utorak, 26. ožujka 2019.g., pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u Donjem Docu održat će se Dan sjećanja na nevine žrtve, stradale u pokolju 26. ožujka 1944.g. u Donjem Docu. Navedenog su dana pripadnici njemačke 7. SS divizije “Prinz Eugen” u jednom danu u Donjem Docu izvršili pokolj nad dvjesto sedamdeset dvije nevine žrtve te su do temelja spalili cijelo selo. Od dvjesto sedamdeset dvije žrtve bilo je sto i troje djece od kojih je jedno dijete bilo staro tek nekoliko sati. Koncelebriranu svetu misu zadušnicu, koja počinje u 10.30 sati u župnoj crkvi sv. Martina predvodit će generalni vikar Splitsko – makarske nadbiskupije monsinjor Miroslav Vidović, uz pomoć domaćeg župnika don Ivana Prelasa i ostalih svećenika. Komemoracija s polaganjem vijenaca je kod spomen križa u 11.30 sati.
 
Druga po redu, pod nazivom "STech Finance - Radionica za poduzetnike o vanjskom financiranju - dan 2" će se održati u srijedu, 27.03.2019. s početkom u 18 sati u hotelu Atrium u Splitu u sklopu projekta STech akcelerator. Sudjelovanje je u potpunosti besplatno, dođite i saznajte kako razviti svoje poslovanje. Zanimljivi govornici upoznati će Vas s sljedećim temama:
 - predavanje o mogućnosti financiranja poduzetničkih ideja, ali i postojećih poduzetnika, na temelju iskustava u Austriji će održati Lisa Marie Fassl , predsjednica udruge Austrijskih poslovnih anđela
-  o iskustvima dugogodišnjeg rada u međunarodnim tvrtkama, modelima i organizaciji poslovanja u Hrvatskoj će govoriti Darko Cesar, predsjednik ISOD-a i posebni savjetnik Ministra rada i mirovinskog sustava
- o iskustvima poslovanja u Hrvatskoj će govoriti Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.
Broj sudionika je ograničen, zainteresirani rezervirajte svoje mjesto putem obrasca.
 

Dugoratski maslinari opet zlatni na Noćnjaku

Dugoraćani opet zlatni na Noćnjaku - najvećem maslinarskom natjecanju u Dalmaciji i okolici. Ima nešto u tom dugoratskom masliniku iz kojeg se iz godine u godinu cijedi ekstra djevičansko maslinovo ulje.. Bravo Kadići iz omiljene konobe priko puta! Čestitam Vam i na ovom uspjehu!
 

Denis Kuljiš: Što se zaista događa u Uljaniku?

Svi su vidjeli kako radnici ”Uljanika” zavaruju ulaznu kapiju u brodogradilište. To je protestna akcija i poruka koju, zapravo, civilima nije bilo lako razumjeti... Zašto zatvaraju kapiju, kad su oni sami unutra i štrajkaju? U čemu je štos? Pa vrlo jednostavno - na brodu koji treba dovršiti da država ne plati jamstva rade kooperanti, a ne rade radnici ”Uljanika”. Štrajkaši im ne daju da uđu. Radnici ”Uljanika” davno su otišli. Bilo ih je oko 4000, a prilikom posljednjeg prebrojavanja oko 2000. Varioci su davno prešli u ”Fincantieri” i pulski privatni ”Tehnomont” sa 500 zaposlenih, firmu koja uzalud po Puli traže radnike za rad na njihovom navozu te na poslovima koje kao kooperanti odrađuju u Njemačkoj. Drugim riječim - ovi koji su ostali i koji štrajkaju to su ADMINISTRATIVNI radnici, razna škverovska birokracija i pomoćne službe, svi oni koji u ovakvim mastodontskim socijalističkim poduzećima ubijaju produktivnost pa ona ne mogu (u Europi) biti konkurentna kineskim i korejskim, uz iznimku jednog rumunjskog brodogradeilišta. Ono je privatizirano, kupili su ga Nizozemci, a nadnica je tu 300 eura (2500 kuna). Znači, kapija je zavarena da oni koji doista rade ne bi mogli ljudi UĆI u ”Uljanik” i završiti brod koji će državni budžet koštati skoro 100 milijuna garancija, ako se ne dovrši... Čista ucjena. Poslije će još tražiti zaostale plaće i socijalnu pomoć, kad već nanesu štetu. Vrijeme je da ta komedija završi.

Izvor: FB Denis Kuljiš
 

Ili jeste ili niste

Društvo prijatelja Hajduka Duće - Dugi Rat poziva članove i simpatizere na tribinu informativnog karaktera koja će se održati u nedjelju 31. ožujka u 19:11 sati u kinu "Dalmacija" u Dugom Ratu. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, nedoumica, ukoliko Vas zanima kako radi Naš Hajduk,.. slobodno dođite i pitajte! Isto tako, u ranijim satima, od 16 sati na trgu kralja Tomislava prirediti će se i dječji program, a u goste dolazi i Rico koji će zabaviti našu dicu uz mnogobrojne igre! Također Vas iz DPH pozivaju i na učlanjivanje s kojim će te postati dio najveće navijačke priče. Prošlu godinu su završili sa 157 članova. Podržimo naš Hajduk. Ukoliko imate bilo kakva pitanje, slobodno ih i prije nedjelje pošaljite na Facebook stranice DPH Duće - Dugi Rat. Vidimo se! HŽV!
 

Anketa o produženom boravku u školi na Oriju

Naša Osnovna škola "Jesenice" Orij želi ići ukorak s modernim standardima u obrazovanju te vremenom u kojem živimo, pa su odlučili provesti anketu među roditeljima predškolaca (u vrtiću) i roditeljima sadašnjih prvašića o potrebama za mogućom organizacijom rada u produženom boravku u školi. Svjesni su da roditelji rade do 16h (i kasnije) i da svi nemaju na raspolaganju "baba/dida servis", te da bi rado ostavili svoju djecu na čuvanje, prehrani i brizi oko domaćeg rada kvalificiranim osobama. Naime, takvu aktivnost Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi daje mogućnost odgojno-obrazovnog rada u školi s produženim boravkom za učenike razredne nastave, i to 1. do 4. razreda. Onda, roditelji, što mislite o ovoj ideji? Ostavite nam svoje komentare i prijedloge, a više o detaljima produženog boravka u školi na Oriju najprije pročitajte u nastavku članka..
 

Stiglo proljeće, dolazi i Galebovo lito..

Nova Galebova kolekcija proljeće/ljeto 2019. stigla je u offline dućane omiške trikotaže (te u onaj online). Galeb uz nove uzorke donjeg rublja najavljuje i elegantnu sezonu udobnih crvenih i malih crnih haljina. Nikolina Minovska prelijepo ih nosi, a ženama se sviđa kako nadaleko poznato Galebovo rublje pristaje i Robertu Kurbaši.
Već gotovo sedamdeset godina omiški Galeb, a od pretvorbe kao dio grupacije Tekstilpromet, ulaže u inoviranje procesa pletenja i razvoja dizajna, prelijevajući majstorsko znanje iz generacije u generaciju, a valjda će uskoro, s tržišnim uspjehom (i unatoč jakoj inozemnoj konkurenciji) uspjeti nešto uložiti i u veće plaće svojih djelatnica. O kako bi se tek to lijepo ispreplelo, kao s najfinijim i najpodatnijim pamučnim vlaknom, s prekrasnom pričom o tradiciji Omiša, morskog buđenja na pješčanoj plaži poljskog, pardon omiškog, kampa Galeb, šetnjama po kalama i tvrđavama drevnog grada, uživanju u brojnim adrenalinskim aktivnostima, pa sve do (pro)ljetnog kupanja s najdražom/im na Brzetu i Velikoj plaži te romantičnim večerama uz miris lavande i svijeće, ako može u nekom skrivenom kutku grada, staroj konobi koju još (mas)turisti nisu otkrili i kilometarskim šetnjama pod mjesečinom uz Cetinu..
 

Noćnjak 2019.

21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara NOĆNJAK 2019. održat će se u od 21. do 24. ožujka 2019. godine. Kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih maslinara i uljara, Noćnjak se po prvi put održava na teritoriju dvije države, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. U Splitu tijekom siječnja i veljače 2019. održat će se ocjenjivanja proizvoda – maslinovih ulja i proizvoda od masline, a 04.03.2019. ožujka u prostorijama HGK Županijske komore Split, Obala A.Trumbića 4, bit će organiziran Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu i medijska konferencija, u okviru kojih će se vršiti promocija i degustacija proizvoda dostavljenih na ocjenjivanje. U Neumu od 21.-24. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održat će se tradicionalni trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak uz praktično maslinarstvo u masliniku. Od 3.12.2018. započela je dostava uzoraka maslinovog ulja i proizvoda od masline za ocjenjivanje i natjecanje u okviru ovogodišnjeg Noćnjaka. Rezultati ocjenjivanja objavljuju se na samoj manifestaciji - u petak 22.03. za kvalitetu otvorenih maslinovih ulja i u subotu 23.03. za kvalitetu i izgled pakovina maslinovih ulja i proizvoda od masline - kada će biti i proglašeni šampioni Noćnjaka.
 
U subotu, 23.ožujka 2019. godine, Klub žena liječenih na dojci "Omiš" održava redovnu akciju obilježavanja međunarodnog Dana narcisa. Akcija će se održati u vremenu od 8 do 11 sati na punktovima u Omišu, ulica Fošal, Četvrt Žarka Dražojevića i Četvrt Ribnjak te u Dugom Ratu. Volonterke Kluba će tom prilikom educirati građanstvo o važnosti preventivnih pregleda dojki, pojavnosti raka dojke i podijeliti edukativni materijal. Ove godine Klub obilježava 20 godina rada pa poziva sve sugrađanke i sugrađane da im se pridruže na štandovima kako bi osnaženi zajedno ukazali na težinu dijagnoze i važnost pregleda.
 

Kap vina, more ljubavi

Udruženje Vino Dalmacije organizira 2. po redu festival Vino Dalmacije 22 i 23.3.2019. u restoranu Kampus, u sklopu sveučilišnog kampusa u Splitu. Festival je mjesto susreta proizvođača dalmatinskih vina, vrhunskih someliera, chefova, hotelijera, ugostitelja i ljubitelja vina. Cilj mu je uz ugodno druženje promovirati očuvanje autohtonih dalmatinskih sorti i tradicije, ali jednako tako i upoznavanje zainteresirane javnosti sa suvremenim načinima proizvodnje vina i uživanja u njima. Festival je najbolja prigoda za ostvarivanje poslovnih kontakata s vodećim dalmatinskim vinskim kućama te s proizvođačima opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Iznimno je koristan ugostiteljima za uspostavljanje poslovnih suradnji pa se očekuje da će njihov interes za festival ove godine biti još izraženiji. I ove godine očekuje se veliko zanimanje za vinske radionice koje će voditi vrhunski stručnjaci. Ulaz je besplatan za poslovne posjetitelje uz prethodnu prijavu. Za sve ostale ljubitelje dobre dalmatinske kaplje ulaznica je 50 kuna.
 
"- S obzirom da ostanak u Hrvatskoj podrazumijeva borbu - borbu ne samo za osobnu budućnost nego doslovno budućnost i države i naroda, važno je i esencijalno dizati glas i protiviti se uvezanim i uigranim shemama i kadroviranjima koje nas toliko koštaju. Ako se nećemo boriti, onda se ne trebamo ni čuditi što tonemo na svim frontama. Mislim da nam u osnovi nema spasa na duge staze ali isto tako mislim, kao što bi često naglasio stari rendžer Tex Willer, da treba skupo prodati svoju kožu - jer to ljudi s kičmom rade, pa i kad je situacija bezizlazna."

- Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Splita
 
Projekt “Transparentno trošenje javnog novca - primjer Bjelovar”, koji je u ponedjeljak predstavio Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, primjer je koji bi trebale slijediti sve jedinice lokalne uprave i samouprave, od najmanje općine, preko gradova do županija i Grada Zagreba. Taj projekt je ustvari internet stranica proracun.bjelovar.hr koja daje uvid građanima u strukturu prihoda i rashoda Grada Bjelovara, tako da svatko može vidjeti koliko se troši - od plaća do socijalnih, kulturnih i investicijskih projekata. Logika je jasna - prosječni građanin se teško snalazi u šumi podataka gradskog proračuna, a čelnici Bjelovara su uz analitičko-softversku podršku tvrtke Oraclum to strukturirali i vizualizirali na način brzo razumljiv biračima, pa i onima mlađima od 18 godina.  Bjelovarski projekt šamar je državnoj proračunskoj netransparentnosti koja je najočitija na primjeru Uljanika, piše Frenki Laušić, naš dugoraćanin na "privremenom radu u metropoli", na stranicama Slobodne Dalmacije.
 

Zumba Dugi Rat za djecu i odrasle

 
U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u četvrtak su potpisani sporazumi vrijedni 80 milijuna kuna kojima će se izgraditi i sanirati ukupno 13 luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u sedam jadranskih županija. Potpisani Sporazumi i Ugovori o dodjeli proračunskih sredstava odnose se na 25 infrastrukturnih projekata, a od projekata u našoj županiji to su uređenje glavnog lukobrana luke Sutivan, proširenje obale na istočnoj strani luke Postira kao i rekonstrukcija i izgradnja luke Kaštel Stari. Ni traga ni glasa od projekta uređenja luke Krilo. Ah da, a kako je urediti kad to ni Kriljani baš ne žele, barenko oni koji žive od mora i luke. Luka za javni promet s trajektnim pristanom - no pasaran!
 
Naš nekadašnji samački ljepotan spao je na tužne grane i broji duge usamljeničke dane. Teško da bi ovakav danas dobro prošao na zvijezdanom turističkom nebu naše rivijere s komunalnom infrastrukturom na umoru, ali, sudeći po šapatima koji kruže po dobro upućenim kuloarima, čuje se da je ipak zapeo za oko poduzetnici/ma iz susjedstva.. Što bilo da bilo, našem nesretnom usamljeniku želimo da što brže nađe svoju novu družicu ili, zašto ne (ta u 21. stoljeću smo) svog dragana. Kvragu i pare i XY kromosomi.. naposljetku ostaju samo lijepe ili ružne.. uspomene.