Zašto je nemoguće biti poduzetnik u Hrvatskoj?

poduzetnikBiti poduzetnik znači mnogo rada, gotovo ništa slobodnog vremena, a u Hrvatskoj, kad se sve poplaća, i mizeran prihod kao nagradu za sav uloženi trud, jer država uzima polovicu zarade. Čak i knjigovođe priznaju da nitko ne prijavljuje cijeli promet jer u protivnom ne bi mogao preživjeti. Propao bi. To ljude tjera u sivu ekonomiju, jednostavno su prisiljeni krasti - odrješito tumači nekoliko knjigovođa koje su novinari Jutarnjeg lista kontaktirali da im prenesu realnu situaciju na tržištu rada ...

TEŠKO DO USPJEHA

Zašto je nemoguće biti poduzetnik u Hrvatskoj?

Piše: Sandra Bolanča / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

Porezi su ogromni, porez na dohodak od samostalnog i nesamostalnog rada je nemilosrdan, parafiskalni nameti su izmučenom poduzetništvu iritantni, nabava je skupa, mi smo općenito preskupa zemlja i sve to vuče prema samo jednoj opciji: radu na crno.

To znači, nabavu robe velikim dijelom na crno, u ovom slučaju nabave klope, ribe, školjki, salate i tako dalje, do držanja radne snage na polucrno - iznose knjigovođe.

poduzetništvo u hrvata

Vlada li u Hrvatskoj antipoduzetnička klima?

Investitor i poduzetnik Hrvoje Prpić, inače vlasnik pet tvrtki i suosnivač Poslovnih anđela, nema jednoznačno mišljenje.

Istina, kaže Prpić, Hrvatska ima katastrofalnu birokraciju, ali recimo, nema porez na nasljeđivanje, porez na kamate za novac koji leži na bankovnom računu, nemamo porez na imovinu, porez na kućne ljubimce.. Ne biste vjerovali koliko vani postoji poreza koje mi nemamo.

No, paušalno rečeno, to je platforma za veće igrače, one talentirane za velike biznise. Daje li država šansu i drugima?

stagnacija

Mali poduzetnici iz redova ugostitelja kažu nam da ne. Muči ih način na koji funkcionira sustav.

Pojavi ti se inspektor na vratima i gleda te ko lopova. Nekidan je susjedu naplatio kaznu od 2000 kuna jer u kuhinji nije imao naljepnicu da zaposlenici ne smiju konzumirati hranu ...

PROČITAJ VIŠE...

kafić

Povezani članci

Who's Online

We have 556 guests and one member online

  • admin