DIV kupuje Brodosplit, Danko Končar ostale?

brodSamoborska tvornica vijaka "DIV" kupit će splitsko brodogradilišta "Brodosplit" za 3,7 milijuna kuna, a u idućih 5 godina uložiti 50 milijuna kuna, piše Večernji List koji ovo doznaje iz izvora bliskih vladi. DIV planira nastaviti proizvoditi brodove i zadržati većinu radnika kojima bi podijelili dionice. Ostala brodogradilišta - Kraljevicu, 3. maj i Brodotrogir - kupio bi Danko Končar.Mi i dalje surađujemo s konzultanticom iz Europske komisije i radimo na finaliziranju, odnosno formatiranju dokumenata na engleskom jeziku. Nismo trebali dorađivati našu ponudu, već smo je samo dodatno objašnjavali. Sve je spremno za konačnu odluku – kaže član uprave i direktor DIV-a Darko Pappo. I da se u konačnici vijest iz Večernjaka pokaže točnom Joško Franjić, povjerenik Sindikata metalaca u splitskom škveru, s velikom skepsom gleda na samoborskog proizvođača vijaka kao na spasitelja. On kao i većina radnika, kaže za T-portal, smatraju da je DIV premala i nedovoljno financijski snažna tvrtka da izvuče Brodosplit iz problema. ...


ŠKVER BLUES

DIV kupuje Brodosplit, Danko Končar ostale

Piše: Tea Romić / Večernji List
Izvor: Večernji List

Samoborska tvornica vijaka DIV postat će novi vlasnik Brodosplita, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Vladi, pa gotovo četiri tisuće škverana napokon može razmišljati o mirnijoj budućnosti.

Ta je tvornica za javnog poziva za privatizaciju pet nacionalnih brodogradilišta otkupila četiri natječajne dokumentacije, da bi se nakon dubinskog snimanja odlučila za splitsko brodogradilište. U samom DIV-u još čekaju dobre vijesti.

Jedini nudili više od kune

Mi i dalje surađujemo s konzultanticom iz Europske komisije i radimo na finaliziranju, odnosno formatiranju dokumenata na engleskom jeziku. Nismo trebali dorađivati našu ponudu, već smo je samo dodatno objašnjavali. Sve je spremno za konačnu odluku – rekao je član uprave i direktor DIV-a Darko Pappo.

DIV je jedini ponuditelj koji je u svibnju prošle godine, kada su otvorene sve ponude za brodogradilišta, ponudio iznos veći od kune, točnije 3,7 milijuna kuna. Osim tog novca za dionice, DIV planira investirati 50 milijuna kuna u deset godina, odnosno 10 milijuna kuna godišnje. Ostatak novca za investicije došao bi, prema njihovim planovima, preko dobavljača i investicijskih fondova.

Plan DIV-a je zadržati djelatnost, a i većinu zaposlenika. Tijekom pregovora vlasnik DIV-a obećao je sindikalistima da će radnicima odmah dati 25 posto dionica plus 25 posto naknadno kroz stimulativni dio.

U svojoj je ponudi zatražio i da država na sebe preuzme 3,5 milijardi kuna teške obveze pokrivene državnim jamstvima, što je i bilo dopušteno u uvjetima natječaja.

Cijena naraste 20 posto

Dolaskom u Brodosplit odmah bi promijenili dosadašnju filozofiju u našim brodogradilištima, izjavili su jednom prilikom, prema kojoj se gradnja broda ugovarala unaprijed s naručiteljem, a iskustvo je pokazalo da je cijena broda u trenutku potpisivanja ugovora do trenutka isporuke broda narasla 20 posto.

Vjeruju da će izbjegavanjem takvog načina poslovanja uštedjeti u startu 20 posto. Iako je mnoge bio iznenadio interes DIV-a za brodogradnju, to ne bi trebalo čuditi jer DIV godinama poslovno surađuje s brodogradilištima, zbog čega je njihova borba za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj sasvim razumljiva.

DIV je do sada sudjelovao u četiri privatizacijska postupka isključivo za proizvodne metaloprerađivačke djelatnosti od kojih su ponude dali za dva natječaja te u oba pobijedili i uspješno obnovili ili nastavili proizvodnju, dokapitalizirali i ispunili sve ugovorne obveze.

PROČITAJ VIŠE...


Može li miš progutati i spasiti slona?

Piše: L.Filipović / T-Portal
Izvor: T-Portal

škverI da se u konačnici vijest iz Večernjaka pokaže točnom Joško Franjić, povjerenik Sindikata metalaca u splitskom škveru, s velikom skepsom gleda na samoborskog proizvođača vijaka kao na spasitelja. 'Kako smo mi obaviješteni ovaj tjedan Europska komisija bi trebala protesti dopunjenu ponudu a konačna odluka bi bila za nekoliko tjedana. Ništa nam drugo nije poznato', kaže.

On kao i većina radnika, kaže za T-portal, smatraju da je DIV premala i nedovoljno financijski snažna tvrtka da izvuče Brodosplit iz problema.

'Oni do sad nisu dali čvrsta jamstva koja bi garantirala dugoročnu opstojnost brodogradilišta. Vlada inzistira na njima jer će tako kupiti vrijeme i otvoriti vrata ulasku u EU', ističe Franjić.

Koliki je nesrazmjer između DIV-a i Brodosplita najbolje se vidi iz njihovih prihoda. Splitski škver je u 2009. imao gotovo dvije milijarde kuna prihoda dok je samoborska tvrtka, inače lider u svojoj branši, uprihodovala nešto više 200 milijuna kuna.

Osim toga, od traženih 4,2 milijarde kuna za spas brodogradilišta Samoborci u svojoj ponudi nude svega 50 milijuna kuna realnih sredstava što jedva pokriva mjesečne plaće u škveru (više od 3.500 zaposlenih) i obaveze prema kooperantima. Ostatak novca za investicije došao bi, najavljuju iz DIV-a, preko, do sad neimenovanih, dobavljača i investicijskih fondova.

Sindikalisti ali i brojni stručnjaci se pribojavaju da će se, ako se privatizacija sad i provede, za godinu – dvije Brodosplit ponovo naći u problemima.

Koliko zbog svog 'slabašnog' vlasnika toliko i zbog izrazito nepovoljne situacije na brodarskom tržištu.

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online