VIDEO: Proslava blagdana Sv. Josipa i Dana općine Dugi Rat

U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. Dugoraćani su svečano obilježili blagdan Svetog Josipa, nebeskog zaštitnika svoje župe, župe sv.Josipa Dugi Rat, a mještani općine Dugi Rat proslavili i 25. rođendan naše općine, Dan općine Dugi Rat.
Sveti Josip je, nakon Majke Božje, najveći svetac Katoličke Crkve, zaštitnik je našeg mjesta i općine, zaštitnik je i hrvatskog naroda, a pogotovo radnika, očeva i hranitelja obitelji. Vjersko slavlje u Dugom Ratu počelo je svetim misama u 8 i 9 sati koju je predvodio don Tomislav Bašić iz Jeseničke župe, a nastavilo se popodnevnom tradicionalnom procesijom kroz mjesto i svečanom svetom misom koju je predvodio prof.dr. don Marinko Vidović.

Proslava Dana općine Dugi Rat počela je polaganjem vijenaca za poginule branitelj pred spomenik na trgu svetog Josipa, potom je u kinu Dalmacija održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali i brojni uzvanici i gosti te delegacije bratske općine Novaci iz Makedonije. Nakon pozdravnog govora predsjednika općinskog vijeća Bernardina Petrića, naš dugogodišnji načelnik Jerko Roglić obratio se skupu govorom u kojem je istakao trenutni gospodarski trenutak u kojem se nalazi naša općina te što je u prethodnom jednogodišnjem razdoblju učinjenu na izgradniji i održavanju (komunalne) infrastrukture i poboljšanju uvjeta življenja u mjestima naše općine, te općinskim planovima za iduće razdobolje kojima će veliki obol dati i naša županija. A njen predstavnik, dožupan Luka Brčić, skupu je približio te planove među kojima se ističe skori početak gradnje školske sportske dvorane uz osnovnu školu na Oriju.

Naša najveća rak-rana, ali i razvojna prilika, nije ni riječju spomenuta. Riječ je o kompleksu bivše tvornice "Dalmacija", odnosno turističke zone "Dalmacija", na kojem nikako da se krene u pripreme terena za realizaciju ambicioznog projekta naših omiljenih investitora. Drugi problem, izgradnja kanalizacije u središnjem i zapadanom dijelu općine, još je u fazi pripreme dokumentacije, a kada će "Jadranske vode" krenuti s realizacijom ovog prevažnog projekta - ne zna se. Nećemo Vam više kvariti prazničku idilu... jer ima projekata koje svakako valja pohvaliti i istaknuti. Među njima je izgradnja novog vrtića na Sumpetru, nastavak izgradnje šetnice u Jesenicama, prihrana plaža na Dućma i ostalim plažama općine i niz radova na komunalnoj infrastrukturi, te potpora općine razvoju (ili održanju sadašnjeg statusa) kulture, sporta i ostalih društvenih aktivnosti u našoj zajednici, te brizi za potrebite i one u nevolji kroz socijalu.

Na svečanoj sjednici dodjeljena su i svega dva javna priznanja Općine Dugi Rat za 2017. Dobitnik nagrade za životno dijelu, posthumno, naš je dugogodišnji novinar i kroničar svih društvenih zbivanja Davor Grgat. Grupno priznanje otišlo je u vitrine našeg vitalnog KUD-a Dalmacija, koji je lani proslavio prvih 50 godina djelovanja. Možda se moglo podjeliti i još pokoju nagradu, imamo pojedinaca koji su je više nego zaslužili. Tko zna, možda se čeka da najprije umru.., možda je stvar u onoj "nitko nije prorok u svom selu", a možda i u onoj da ih najprije netko treba i predložiti.. Eto, nismo saznali ni tko je vatrogasac godine (a možda je to proglašeno jesenas, ne znam, krhko je /pri/znanje) u godini kad smo imali sreće.

Lijepo je bilo vidjeti u kinu i na fešti i brojnu delegaciju naše bratske makedonske općine Novaci, koja je proteklog vikenda bila u uzvratnom posjetu našoj općini. Šteta samo što ih domaćini nisu predstavili i ostalim sudionicima našeg gospodarskog, kulturnog i društvenog života. Tko zna, možda bi se sadašnji nivo suradnje i prijateljstva mogao i još produbiti i na drugim poljima. A bilo bi lijepo da se produbi suradnja i s ostalim prijateljskim ino-sredinama, primjerice bavarskim Grafenrheinfeldom i austrijskim Semriachom, velikim prijateljima naših vatrogasaca, da spomenemo samo neke "prekogranične kandidate" za suradnju.

Proslava blagdana svetog Josipa i Dana općine nastavila se u ponedjeljak uz blagdansku trpezu u krugu obitelji i prijatelja, negdje i do dugo u noć. U nastavku članka, zahvaljujući marljivom Jakovu Veliću s TV Dugi Rat, možete pogledati video snimke svečane sjednice i procesije kroz Dugi Rat.

VIDEO

Proslava blagdana Sv. Josipa i Dana općine Dugi Rat 2018.

Piše: Mladen Banović
Video: Jakov Velić / TvDR


Blagdan sv. Josipa, procesija kroz Dugi Rat


Vijesti Televizije Jadran 19.03.2018.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online