U četvrtak je u Dugom Ratu predstavljena knjiga o čovjeku koji je izašao čista obraza iz visoke politike

U Dugom Ratu u četvrtak, 22.09.2022. u 19 sati u prostorima nekadašnjeg kina "Dalmacija" predstavljena je knjiga o Anti Klariću, našem sumještaninu, jeseničaninu, bivšem Pučkom pravobranitelju i potpredsjedniku Sabora RH, i jednom od malobrojnih koji je izašao čista obraza iz sfera visoke politike.
- "Ova knjiga nije o meni, ovo je knjiga o nama, ona je glas povijesti u vremenu borbe za čovjeka, borbe protiv vlastitog zla, borbe za demokraciju. Od početka 1990-ih suprostavljao sam se grabeži društvenog vlasništva, pretvorbi i privatizaciji, pljački bankarskog sustava, financijskom inženjeringu privilegiranih. Neki su dobijali desetine milijuna njemačkih maraka, a neki građani čja su mjesta bila pod granatama nisu mogli dobiti mi tisuću tadašnjih maraka. Ustati protiv vlastitog zla bila je građanska obaveza. Branio sam ljudske vrijednosti, dostojanstvo hrvatskog imena, borio sam se za načelo da je hrvatski čovjek temelj demokracije", rekao je Ante Klarić lani u Rijeci, na predstavljanju knjige u kojoj je on glavni lik, a autor Frano Piplović naslovio ju je “Ante Klarić – endemska pojava hrvatske politike”.
– Među nama je malo velikih ljudi, a među tim velikim malo ih se izdiže svojom veličinom. Taj koji se izdiže je Ante Klarić. On je uložio svu svoju snagu u stvaranje Lijepe naše kakvu smo sanjali, a ne onakvu kakvu živimo. Kao pučki pravobranitelj služio je građanima osam godina. Kritizirao je ono što ne valja, pomagao je obespravljenima. On je pošten domoljub i intelektualac, a sve što je činio, činio je za opće dobro, kazao je dr. Ante Simonić, jedan od riječkih promotora Piplovićeve knjige.
Naš Omišanin u Rijeci, Bože Mimica, zahvalio se autoru knjige što je napisao djelo bez kojega će biti nemoguće znanstveno baviti se modernom hrvatskom poviješću. Doista, riječ je čovjeku koji je izašao čista obraza iz ralja hrvatske politike. Koja rijetkost! Pravi endem. Naš sumještanin Ante Klarić!

PREDSTAVLJANJE KNJIGE: ANTE KLARIĆ – ENDEMSKA POJAVA HRVATSKE POLITIKE

Izvor: Novi List

Frano Pilipović je pojasnio da mu je najveći motiv za pisanje knjige bilo to što poznaje Antu Klarića i što zna čega se on sve odrekao zbog svojih moralnih načela i koliko voli Hrvatsku kao domovinu svih njezinih građana.

– "Povijest njegove obitelji je tragična, patili su u Jugoslaviji, nikada nije Ante upoznao oca. Mogao se svetiti onima koji su ih proganjali i zagorčavali im život. Ali on nije takav čovjek, kod njega nema osvete, on je zna nositi svoje breme. Stavio se na raspolaganje hrvatskoj državi 1990. godine, bio nam je ideja vodilja. I poslije svega što je napravio, krenule su nepravde, u nekoliko navrata bio je odbačen od svih, ugrozili su mu egzistenciju. On je na kraju ostao čista obraza. To je bila motivacija za pisanje knjige, da se zapiše istina o Anti Klariću", zaključio je Piplović.

U Dugom Ratu se u organizaciji udruge "Tvornica" Dugi Rat predstavlja se knjiga o Anti Klariću, našem sumještaninu, jeseničaninu, čovjeku koji je izašao čista obraza iz politike.

Frano Piplović će govoriti o svojoj knjizi i pred Dugoračanima, i to u četvrtak, 22.09. u 19 sati u prostorima nekadašnjeg kina "Dalmacija" u Dugom Ratu, u društvu akademika Davorina Rudolfa i Ante Klarića, bivšeg Pučkog pravobranitelja i potpredsjednika Sabora RH, uz moderiranje Ivane Župa, dramska umjetnica.Vidimo se u četvrtak u 19 sati u kinu "Dalmacija" Dugi Rat na promociji knjige o našem jeseničaninu, endemskoj pojavi hrvatske politike!

Povezani članci

Who's Online

We have 94 guests and no members online