Priča o klapi Dalmacijacement

Klapa DalmacijacementOsvojili su prve nagrade stručnog žirija i publike na pjaceti podno drevne Fortice, te su skladbi Ljube Stipišića Delmate utrli put prema statusu kultne dalmatinske klape koja je zajedno djelovala nepune 33 godine, od 1965. do 1997. godine. Danas uživaju u umirovljeničkim danima, a njih šestorica ponovno su zapjevali u petak, 11. ožujka, na pozornici solinskog Doma kulture “Zvonimir”, tijekom promocije monografije “Oktet DC Vranjic – oktet prijateljstva”, autora Jure Benića, baritona i dugogodišnjeg kroničara klape. Slobodna Dalmacija s tipkovnice Gordana Zubčića donosi priču o njima, priču o klapi "Dalmacijacement" ...


46 GODINA NAKON PRVOG NASTUPA

KLAPA OKTET DC

Zbog nas je Tito tjerao Jovanku da pjeva

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

U Klapi/Oktetu DC pjevali su prvi tenori Joško Prijić, Mate Bilić i Stipe Vladislavić, drugi tenori Marinko Jurić, Ante Grgić, Marko Matošić, Ivo Jelić Bibe i Branko Gudelj (potpomažući član), zatim baritoni Jure Benić, Ante Jurić Colatov i Ratomir Kliškić (potpomažući član), te basovi Vitomir Mikelić, Ćiro Benzon, Marin Urlić, Josip Ivić i Josip Botteri-Dini (potpomažući član).

Klapa Dalmacijacement

Pjevače je najduže, od 1967. do 1997. godine, vodio Ljubo Stipišić, početne dvije godine u toj je ulozi bio Vinko Lesić, a tijekom bolesti maestra Stipišića, od 1980. do 1983., na čelu okteta bio je Rajimir Kraljević.

- Naše geslo od prvog do zadnjeg dana rada bilo je “Možemo se naljutit, ali ne smimo se posvadit.”, a treba znati da smo prvi službeni nastup imali još 1965. godine u tadašnjem kinu “Split” na Lovretu.

Bili smo amateri, ali smo se profesionalno odnosili prema obvezama, gotovo da nije bilo kašnjenja na probe, a na nastupe bi dolazili i po dva sata ranije – ističe Jure Benić, bariton i dugogodišnji kroničar klape, iza kojeg su 63 godine pjevačkog staža, od čega 43 surađuje s maestrom Stipišićem.

Klapa Dalmacijacement

Uz brojne nastupe i pobjede na Omiškom festivalu, te istaknuta gostovanja na pozornicama splitskog HNK i zagrebačke dvorane “Vatroslav Lisinski”, u crkvama ili na beogradskim, sarajevskim, ljubljanskim, novosadskim ili vukovarskim scenama, Vranjičani su pjevali s umjetnicima poput Vladimira Ruždjaka, Gertrude Munitić, Ratomira Kliškića, Miroslava Čangalovića, Olivera, Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović, Nele Eržišnik, Josipa Gende...

Mislim da smo pet puta pjevali Titu prilikom njegovih posjeta Splitu. Uvijek je bio dobro raspoložen, a jednom je “trznuo” suprugu Jovanku da nam se pridruži s nekom od ličkih pjesama. Nakon što mu je odgovorila da nije baš vična pjevanju, spremno joj je uzvratio da ćemo joj mi pomoći, ali neka ona prva “povuče” – kazuje nam Ante Jurić jednu od brojnih zgoda.

Članovi Okteta bili su značajno angažirani u prvim godinama Domovinskog rata kada su s turneja po zapadnoj Europi znali donijeti pune kamione humanitarne pomoći od naših ljudi iz dijaspore.

Dalmatinska a capella pisma je jedina prava, izvorna dalmatinska pisma, a ovo što danas većinom slušamo je čista komercijalizacija te glazbe – kaže Marinko Jurić.

PROČITAJTE VIŠE ...

Klapa Dalmacijacement 

Povezani članci

Who's Online

We have 351 guests and no members online