Preminuo Ivo Jelić, prvi zapovjednik 4.GBR i počasni građanin Dugog Rata

General-bojnik Ivo Jelić preminuo je od posljedica duge i teške bolesti u 75. godini života. Bio je jedan od osnivača Četvrte gardijske brigade i njezin prvi zapovjednik. Nositelj je brojnih visokih državnih odlikovanja za svoje dužnosti i učinjeno u stvaranju HV i HRM. Ivo Jelić je i počasni građanin općine Dugi Rat. Dijete imotskih emigranata, rođen u Belgiji u srcu II. svjetskog rata 1941. godine, kojemu je upravo rat temeljnom odrednicom života i nije mogao drugačije zatvoriti svoju životnu priču nego ratom za Domovinu. Kao školovani časnik bivše vojske prije je od drugih i bolje od ostalih osjetio je potrebu Domovine i spremno se stavio na čelo golobradih mladića koje je trebalo povesti u vrtlog rata. Svoje djelovanje u Domovinskom ratu započeo je preuzimanjem dužnosti koordinatora obrane općine Omiš sredinom kolovoza 1990. godine, a zatim je imenovan zapovjednikom stožera Teritorijalne obrane Splita, Solina i Kaštela. General-bojnik Ivo Jelić ratni je i prvi zapovjednik Četvrte gardijske brigade, postrojbe koju je zajedno sa nekolicinom hrvatskih domoljuba u praskozorje rata osnivao, ustrojavao te ju u konačnici i poveo na njen sada već slavni ratni put. Odlaskom u mirovinu (po drugi put) Jelić nije mirovao, radio je u braniteljskim udrugama, a objavio je i zapažene knjige: "Čovjek i rat" (2006.), "Dekapitalizam ili kraj povijesti" (2014.). Komemoracija za Ivu Jelića će se održati u petak, 8. siječnja u 11 sati u Vili Dalmacija u Splitu, a pogreb će biti održan u subotu, 9. siječnja 2016. u 13.15 sati na splitskom Lovrincu. Misa zadušnica će se održati također u subotu s početkom u 15:00 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Trsteniku.

POSLJEDNJI POZDRAV POČASNOM GRAĐANINU OPĆINE DUGI RAT

Izvori: Slobodna Dalmacija, DalmacijaNews

Ivo Jelić rođen je u Liègeu u Belgiji 20. ožujka 1941. godine, a s obitelji se u Hrvatsku vraća 1947. godine. Na dužnost zapovjednika 4. gardijske brigade imenovan je na dan njezina osnivanja, 28. travnja 1991. godine. Na toj je dužnosti bio do 3. lipnja 1992. godine. Poslije prelazi u HRM gdje od lipnja 1992. do 9. siječnja 1993. godine obnaša dužnost savjetnika zapovjednika HRM-a za KoV, kada odlazi u mirovinu u činu general bojnika HV-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Spomenicom domovinskog rata.

- Branite svoja ognjišta, vi ste na svome, ali nikad nikome, pogotovo ratnom zarobljeniku, ne činite ono što ne biste htjeli da netko s druge strane vama učini. Budite časni ljudi, pravi vojnici – bio je naputak koji je dao svojim vojnicima i suradnicima za vrijeme Domovinskog rata.

Ivo Jelić nije podnosio nepravdu osobito prema braniteljima, a i sam je morao voditi pravnu bitku da uopće dokaže da je bio gardist i dragovoljac, jer ga "u sustavu nije bilo" iako je stvarao i zapovjedao najboljom brigadom. Jedini sam zapovjednik brigade koji nije invalid, znao bi reći najužim prijateljima, svi su drugi ostvarili status invalida. Upozoravao je na pljačku u privatizaciji i smatrao da političari moraju služiti svome narodu, jednako kao i svi drugi ljudi, koji god posao radili.