Dugoratsko ljeto: Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu

Desete, jubilarne večeri domoljubne poezije u Starom selu Jesenice, koje u okviru Dugoratskog ljeta uspješno organizira udruga Jesenice u suradnji s literarnom sekcijom udruge veterana legendarne Četvrte gardijske brigade, te predstavljanje ovogodišnjeg zbornika domoljubne poezije "Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu" u Zemunikovim dvorima, prekrasnom imanju marljive obitelji Zemunik u selu Zeljovići u starim Jesenicama obilježile su vječne pjesničke inspiracije - žene. Naime, pjesnikinje su osvojile tri od četiri poetske nagrade na jubilarnim Večerima domoljubne poezije.
Prva nagrada, pjesnička "Gunga" i lovorov vijenac pripali su, kako je u Slobodnoj Dalmaciji lijepo napisala Lenka Gospodnetić "našoj najplodnijoj živućoj domoljubnoj pjesnikinji" Danici Bartulović iz Podstrane. Ostale nagrade otišle su fra Anti Vučkoviću, Juliji Stapić i debitantici Tamari Matić.
Pjesnik Mate Buljubašić, idejni začetnik i umjetnički voditelj večeri domoljubne poezije u Starom selu Jesenice, veteran je Četvrte gardijske brigade, pukovnik, a ujedno i glavni urednik zbornika. Ni ove godine nije imao lak zadatak pri odabiru i pripremi zbornika.
Šteta samo što se ova lijepa večer događala dok se u susjednoj Gornjoj Podstrani održavala još jedna značajna pjesnička manifestacija, "Dobrojutro more". Šteta što poljički pjesnici i organizatori to nisu bolje uskladili, no eto im novog zadatka za dogodine.
A i ove godine su Zemunikovi dvori bili pretijesni za sve pjesničke mladice kao i grane koje svake godine izdašno rode novim stihovima, pjesmama, zbirkama...
U konkurenciji više od četrdeset kolegica i kolega pjesnika, pjesnikinja iz Podstrane, Danica Bartulović i ovoga je puta zablistala i osvojila priznanje publike i ocjenjivačkog suda, kao i umjetničku sliku lokalnog umjetnika i ratnika Ive Rakuljića. Za glazbeni intermezzo u lijepoj jeseničkoj večeri bila je zadužena klapa "Pasika" iz Kostanja, koja je dojmljivim nastupom oduševila sve prisutne, koje je molitvom blagoslovio mladi fra Tonči Šinković, novi Jesenički župnik.

DUGORATSKO LJETO

Predstavljanje zbornika domoljubne poezije 'Rasplamsaj Oluje u pjesmi i srcu'

Foto: Vlade Zemunik
Izvor: Slobodna Dalmacija

Povezani članci

Who's Online

We have 110 guests and no members online