Općina Dugi Rat zaprimila je zahtjev Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravne inspekcije iz Splita, radi učestalih prijave građana vezane uz onečišćenje zraka emisijama čestica prašine s prostora bivše tvornice Ferolegura Dalmacija Dugi Rat, za donošenjem Odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene ili procjena razine onečišćenosti zraka na tom području.
Nesporna je činjenica da je propisana obveza praćenja kvalitete zraka sukladno Sanacijskom programu tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dalmacija, Dugi Rat od 25. studenoga 2015. (KLASA: UP/I 351-03/14-02/126, URBROJ: 517-06-2-2-15-37), međutim, sukladno važećim propisima, obveza praćenja je adresirana na onečišćivača tj, vlasnika nekretnine.
U tom smislu Općina Dugi Rat je uputila dopis vlasniku nekretnine da hitno poduzme radnje propisane Sanacijskim programom tvorničkog kruga bivše tvornice ferolegura Dugi Rat u svrhu postavljanja mjernih uređaja za praćenje kvalitete zraka sukladno programu praćenja stanja okoliša točke C3. suglasnosti Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
Ukoliko vlasnik ne postupi sukladno svojoj obvezi, Općina Dugi Rat će u vidu dobrobit svojih građana postaviti mjerne uređaje, ističe se na službenoj općinskoj internet stranici - DugiRat.hr.
 
Općina Dugi Rat tijekom srpnja, kolovoza i rujna mjeseca 2021. godine uspostavlja interventnu opskrbu pitkom vodom kućanstvima na području Općine Dugi Rat koja nemaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu, a u kojima se stalno boravi tijekom godine i koja ne služe obavljanju gospodarske djelatnosti.
Kao dokaz o stalnom boravku u kućanstvima zainteresirani moraju priložiti preslike osobnih iskaznica ili uvjerenja o prebivalištu za svakoga od ukućana. Ovisno o broju ukućana biti će odobrena određena količina vode.
Visina učešća po kućanstvu za jednu cisternu od 7.000 l iznositi će 75,00 kn, dok će preostalu razliku sufinancirati Općina Dugi Rat i DVD Dalmacija Dugi Rat.
Opskrbu vode vršiti će DVD Dalmacija Dugi Rat.
Sve ostale podatke, kao i obrazac zahtjeva za interventnu opskrbu vodom, zainteresirani mogu dobiti u Općini Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 11:00 sati.
 

Obavijest korisnicima Narodne knjižnice

Zbog korištenja godišnjeg odmora djelatnice, Narodna knjižnica Dugi Rat neće biti otvorena za korisnike: od 15.07. do 16.07. i od 02.08. do 20.08.
Hvala na razumijevanju, poručuju iz knjižnice.
 

Očekivane, loše vijesti iz općinske blagajne

Provedenom analizom zatečenog stanja u općinskoj blagajni (odnosno po pokazateljima izvršenja proračuna za 2021.) naš novi načelnik Tonči Bauk u suradnji s djelatnicima naše općine ustanovio je očekivano loše financijsko stanje općinskih financija. Stoga, u narednom periodu, kaže Bauk, nove projekte moramo staviti po strani te uložiti maksimalne napore da što prije stabiliziramo poslovanje općine. Započete, a nedovršene projekte, poput šetnica prema Dućama i Jesenicama te uređenje Vatrogasnog doma u Dugom Ratu, moramo privoditi kraju ali u skladu s financijskim mogućnostima. Molimo sportske, kulturne i druge udruge za strpljenje i razumijevanje, ulažemo maksimalne napore, a sve u svrhu financijske stabilizacije brzog oporavka općine. U ovom trenutku fokus je na pripremi projekta za natječaj proširenja kapaciteta vrtića iz programa ruralnog razvoja. Općinski proračun će se ubuduće raditi planski te će se bazirati na ulaganje u projekte neophodne za poboljšanje života naših mještana. Jedino zajedničkim naporima, razumijevanjem i strpljenjem možemo koračati u novu, sigurniju i bolju budućnost, poručuje u osvrtu na službenoj općinskoj stranici naš novi načelnik Tonči Bauk.
 

Obilježavanje Dana antifašističke borbe

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, u utorak, 22. lipnja 2019. u 8.30 sati pred Spomenikom svim palima za Domovinu na trgu Svetog Josipa u Dugom Ratu načelnik Općine Dugi Rat Tonči Bauk zajedno s općinskim vijećnicima i predstavnicima društava i udruga civilnog društva s područja naše Općine položili su vijence i zapalili svijeće palima za Domovinu te im tako odali dužnu počast i zahvalu.
 
I naše je novo Općinsko vijeće sinoć sastavljeno i počinje s radom. Frane Marčić (HDZ) je novi predsjednik Općinskog vijeća Općine Dugi Rat.
Sretno mu! Kao i svim našim vijećnicima.
A oni su, ako ste zaboravili: Frane Marčić, Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Jerolima Klafurić (svi HDZ), Ivo Vuković - Maček (NL Tonči Bauk --> HDZ), Hrvoje Pastar, Filip Bauk (svi NL Tonči Bauk), Antonieta Trgo (NL), Domagoj Vuković (HDS), Bernardin Petrić (SDP), Tomislav Vojnović (HSP), Dino Ercegović (DP) i Marin Škobalj (NL).
Brojčanu prevagu u vijeću naposljetku je dobio HDZ s kojim su koalirali ili ga "programski podržava" HSP, HDS i Ivo Vuković Maček. Dakle, čeka nas kohabitacija, uzbudljiva suradnja načelnika i općinskog vijeća u kojem nema većinu. Nadajmo se da će biti uspješna i da će kum i kumić, i svi ostali u rovovima, "zakopati predizborne sjekire" i zajedno prionuti poslu. A problema i posla ne fali.
Mame i tate već u niskom startu čekaju na zadovoljavajuće rješenje druge krize (prva je stanje izvršenja proračuna) - upisa i preostalih 52 djece najesen u Dječji vrtić, pred nama je Dugoratsko ljeto, nova turistička sezona, naša mala mjesta nam trebaju sva sjati i blistati, a ne samo plaže na kojima još ni voda nije puštena na tuševe... Eto prvih prilika da se svi novoizabrani iskažu! Za kronični problem kapaciteta Dječjeg vrtića treba reagirati brzo i do jeseni iznaći neko premosno, ad hoc rješenje, jer se ono kvalitetno i dugoročno rješenje, izgradnja novog kata na postojećem centralnom vrtiću u Dugom Ratu, treba tek dobro pripremiti.
A znate li uopće tko je "vaš" vijećnik? Niste valjda već zaboravili za koga ste glasali?!  Tko je vaš "joker zovi" kojeg gnjavite s "što ima novo? kad će ovo, a kad ono?". Moj vijećnik je već interno zaobiđen, smjenjen. Niste ni izašli na lokalne izbore? Ah da, nije vas briga, "politika" vam se gadi, ali revno kukate zbog nove rupe u lokalnoj cesti, novoniklih deponija smeća ili kad vam dijete ne mogu primiti u vrtić zbog premalih kapaciteta istog...
 
Sastavljaju se općinska i gradska vijeća, Dugopolje, Omiš,.. čitamo po novinama i portalima, već su formirali nova vijeća, pa sam se zapitao kad će i naše opet početi s radom.
Novi sastav Općinskog vijeća Općine Dugi Rat započeti će s radom u četvrtak, 17. lipnja 2021.
Nakon što je promjenom dresa "osigurana" većina i pokazana "veličina", poželimo našim novim i starim vijećnicima da se sada svi, što je poduzetnije i konstrktivnije moguće, zajedno s načelnikom i općinskim službama, uhvate rješavanja akutnih i kroničnih problema mještana, naših mjesta, odnosno naše općine.
Poželimo im u tome od srca sve najbolje u idućem 4-godišnjem razdoblju! Sretno nam s njima!
Snimka konstituirajuće sjednice novog Općinskog vijeća je u nastavku članka...
 
Ponedjeljak. Prvi radni dan u novom radnom tjednu. I dok je za sve nas i za Ivu Tomasovića danas još jedan "business as usual" ponedjeljak, za friško i novoizabrane načelnike i gradonačelnike je danas bio sve samo ne običan radni dan.
Mijo Dropuljić i službeno je danas od mog imenjaka preuzeo dužnost vođenja Općine Podstrana. Ivica Puljak je danas u Banovini preuzeo još jedan izazov, možda i ponajveći (jer što je Higgsov bozon prema Splitu gradu?) u svojoj karijeri, vođenje grada Splita i njegovih žitelja i okolice, a tu i mi spadamo ("Rivijera Split"), u sjajniju i berićetniju budućnost. Sritno, gradonačelniče!
Tonči Bauk, naš novi načelnik, nije čekao na ponedjeljak. Još je u petak preuzeo "ključe Općine", odnosno predstavio se djelatnicima Općine Dugi Rat, preuzeo dužnost načelnika Općine od svog prethodnika Jerka Roglića te popričao s svojim novim radnim kolegama... Ako se po jutru (i petku) dan poznaje, mogle bi ovo biti obećavajuće četiri godine (ili više..) za nas i naše općinare. Poželimo novom načelniku puno vještine, upornosti, podrške i sreće na podizanju kako kvalitete života sviju nas, tako i standarda vođenja i upravljanja te načina rada i življenja u ovim našim malim mjestima, ovom nepropupalom cviću Mediterana i Europe 21. stoljeća.
I naravno, zahvalimo se na odlasku Jerku Rogliću i prošloj garnituri vijećnika, na svemu (dobro) učinjenom u prethodnim mandatima koje su proveli na čelu naših malih mjesta na rubu vala.
Ponedjeljak je, ta zna se, samo novi radni dan u novom radnom tjednu...
 
Općina Dugi Rat prošla je još 2018. na europskom natječaju WiFi4EU koji joj je osigurao sredstva, 15 tisuća eura, za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima. Lijepa je  to prilike da se konačno proširiti "bandwith", ali i doseg, postojećeg (još od 2013.) besplatnog hotspota Dugi Rat, te da se u "mesh" WiFi mrežu povežu i ostali djelovi Dugog Rata te proširenjem iste i ostala mjesta naše općine.
Godina je 2021. i inicijativa WiFi4EU konačno je zaživjela u Dugom Ratu. Na stranicama naše Općine objavljena je obavijest o proširenju kapaciteta besplatan pristup bežičnom internetu za sve mještane i sve posjetitelje u javnim prostorima te uvođenju još pet lokacija WiFi pristupnih točaka (uz postojeće dvije: zgrada Messer Croatia plin na Glavici i Stara zgrada općine): zgrada NK Orkan, centar – kružni tok, zgrada općine, caffe bar Rivica (u realizaciji) i caffe bar Pino (u realizaciji). Opremu je i još instalira tvrtka Smartnet na sedam lokacija u Dugom Ratu koje su grafički prikazane u nastavku članka.
Korištenje besplatnog pristupa internetu je jednostavno. Na području pokrivenosti WiFi signalom i sa odgovarajućim uređajem (mobitel, tablet, računalo,..) priključite se na WiFi4EU mrežu (lozinku nije potrebno upisivati). Nadamo se da će se provedba ovog projekta nastaviti još u ovom desetljeću i to na način da se postepeno područje pokrivenosti WiFi signalom proširi put Duća i Jesenica i da obuhvati cijeli priobalni, najgušće naseljeni, dio naše općine.
 
Naše komunalno poduzeće Peovica d.o.o. obavještava svoje korisnike s područja Dugog Rata, Omiša, Šestanovca i Zadvarja da im je dostupna nova funkcionalnost na web stranicama poduzeća. Uz unos korisničkog imena i lozinke koja im je dostavljena na računu za mjesec travanj, omogućen im je pregled potrošnje i stanje računa, kalendar odvoza te mogućnost plaćanja preko bar koda. Peovica je napravila i kratki video o uputama korištenja pa ga možete pogledati ovdje. Bravo! Pohvaljujemo.
 

Popis biračkih mjesta za lokalne izbore u nedjelju

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat odredilo je biračka mjesta na području Općine Dugi Rat. Evo popisa i adresa biračkih mjesta za lokalne izbore u nedjelju, 16. svibnja 2021.

1. DUĆE-GOLUBINKA, Ugostiteljski objekt "Sidro", Poljička cesta, Golubinka 35
2. DUĆE-ROGAČ, Turist biro Duće, Poljička cesta, Vavlje 2
3. DUGI RAT I, Zgrada stare općine, 2 kat, dvorana KUD Dalmacija, Poljička cesta 133
4. DUGI RAT II, Zgrada općine, 1 kat, prostorije Općine, Poljički trg 1
5. ORIJ I MALI RAT, Osnovna škola "Jesenice", Orij, Đački put 10
6. SUMPETAR i SUHI POTOK, Zgrada dječjeg vrtića u Sumpetru, prizemlje, Put sv.Roka 6
7. KRILO i BAJNICE, Prostor hrvatske udruge privatnih brodara, Krilo, Sv. Nikole 2.

Ne znate koje je vaše biračkom mjesto? Ne brinite, na detaljnijem popisu biračkih mjesta pronađite svoju ulicu i saznati će te kojem biračkom mjestu pripadate.

Ovo je i zadnji ovotjedni članak na temu lokalnih izbora na dugoratskom portalu. Kod nas je već nastupila predizborna šutnja..  :-)
 

Želiš raditi u biračkim odborima?

Općinsko izborno povjerenstvo Općine Dugi Rat poziva sve zainteresirane za rad u biračkim odborima za mjesto predsjednika ili zamjenika na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati 16. svibnja 2021. Svoju prijavu za rad molimo isključivo podnijeti elektronskim putem na e-mail adresu: silvija.radic @ dugirat.hr . Rok za prijave je do 29.04 2021. Zainteresirani za rad u svojoj prijavi, dužni su navesti sljedeće:
- ime i prezime, adresu, i OIB,
- status (nezaposleni/studenti),
- broj računa (tekući/žiro) i oznaku stupa mirovinskog osiguranja,
- da li su  već radili kao članovi biračkog odbora,
- obavezno kontakt podatke (broj mobitela i e-mail adresu).
Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja, a što je potrebno naznačiti u prijavi. Napominjemo da predsjednik i zamjenik biračkog odbora NE SMIJU biti članovi niti jedne partije, pardon političke stranke. Ostale članove biračkog odbora određuju političke stranke sukladno sastavu predstavničkog tijela.
 

Lokalni izbori 16. svibnja

Vlada RH je donijela Odluku o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike. Izbori će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021.
Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača u nadležnim upravnim tijelima koja vode registar birača u županijama, prema mjestu prebivališta, do 5.5.2021. Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave.
Skreće se pozornost biračima da na lokalnim izborima mogu glasovati birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta ..
 
Sportska dvorana, novi vatrogasni dom i nova ambulanta, "sveto je trojstvo" preizbornih obećanja od kada je Općine Dugi Rat. Sjetimo se samo brojnih izbora u kojima su brojni kandidati, različitih stranačkih boja i dresova, obećavali u "njihovom mandatu" izgradnju, odnosno sređivanje papirologije i barenko polaganje kamena temeljca dvorane nekih novih dugoratskih sokolova "na pomoćnom Orkanovom terenu" ili drugdje gdje se je mogla "ucrtati" u PPUO papire.
Sjetimo se samo brojnih načelnika koji su utrošili na stotine tisuća naših kuna na puste elaborate, projekte, dopune i izmjene projekata, propale lokacijske dozvole za našu fantomsku sportsku dvoranu, koju dugoraćani još duuugo u svom spotskom mjestu neće moći vidjeti. Osim u mokrim snovima...  

Novi vatrogasni dom se, hvala Svetom Florijanu i dijelu naših vatrogasaca koji su ustrajali u svom naumu, gradi! Druga faza je već u debelom tijeku, ako ne i već gotova. Naravno da fali para za dovršetak projekta, ali ne brinemo jer naći će se i za treću fazu i za dovršetak uređenja novog doma dugoratskih vatrogasaca. Mora se naći. Ovo se predizborno obećanje napokon ostvaruje u zadnja dva manadata Jerka Roglića i HDZ-a. Voljeli ih ili ne.

Treći "kamenčić" koji nas odavno, još od vremena tvornice "žulja" u našoj radničkoj cipeli, jest nova ambulanta, odnosno naš mali, dugoratski Dom zdravlja. Nakon i fizičkog rušenja oronule, stare "tvorničke" ambulante na Glavici, ambulante su premještene u dio prizemlja stambene zgrade na Trgu Svetog Josipa, koja je potpuno neprikladna za tu javnu i zdravstvenu namjenu i koja je trebala poslužiti samo kao "privremeno" rješenje. No znamo da u našem javnom sektoru "privremena" rješenja vrlo brzo postanu trajna. Nadajmo se da će nova općinska garnitura zagristi duboko i u rješavanje ovog problema. Naš županijski vijećnik Jadran Čizmić na nedavnoj županijskoj skupštini postavio je i pitanje vijećnicima o gradnji nove ambulante u Dugom Ratu. Rješenje je, jednostavno govoreći, a o tome piše i današnja Slobodna Dalmacija, da Općina Dug Rat ustupi odgovarajuću parcelu u svom vlasništvu, a jedna pogodna za tu namjenu nalazi se u strogom centru mjesta, prostor je to sadašnje balotane na kojoj nitko više ne igra ni na kukalo, a kamoli na balote, a da županijski Dom zdravlja, kao vlasnik objekata javnog zdravstva u našoj županiji, izgradi i opremi novu ambulantu u Dugom Ratu, sredstvima koje bi dobio od odštete za prostor stare "tvorničke" ambulante na Glavici, za koji je pak zainteresiran omiški “Vodovod i odvodnja” koji je dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju kanalizacije i kolektora koji zahvaćaju veći dio parcele na kojoj je bila stara “tvornička” ambulanta. Tako, čini se, sada sve ostaje na Općini Dugi Rat i službama Doma zdravlja, koji bi zajedničkim snagama trebale iznaći najbolje rješenje za pružanje primarne zdravstvene zaštite stanovnicima Dugog Rata. Time bi smo za mandat, dva došli do rješenja trećeg vječnog "preizbornog obećanja" naših vječnih lokal-političara (Domagoj, Bernardin, Romeo..). To će biti veeeliki zadatak za novu općinsku garnituru, koja neće imati "mira" od mještana dok to ne "izdogovara" s ostalim akterima i riješi.

Nije sve tako crno kao što se svima čini, ni kod prvog "obećanja". Općina Dugi Rat riješila je imovinsko pravne odnose na građevinskom zemljištu u krugu Osnovne škole Jesenice na Oriju, te izradila Idejni i Glavni projekt, ishodovala Građevinsku dozvolu, dokumentaciju predala našoj županiji, koja je objavila i Natječaj za nabavu radova dogradnje školske sportske dvorane na postojećoj školskoj zgradi OŠ "Jesenice" u Oriju. Nažalost, natječaj je par puta kao kruška šaptom "pao" i još se ništa nije krenulo konkretno "ziđat i dograđivat" na Oriju. Ali hoće. Mora! I ovo bi trebao biti veeeliki zadatak, ali za novu županijsku garnituru, koja ne bi smjela imati "mira" od mještana Općine Dugi Rat, dok konačno ne krenu radovi i isti se u predviđenom roku ne završe. Projekt izgradnje školske dvorane pri OŠ Jesenice na Oriju rješiti će potrebe osnovnoškolske djece za tjelovježbom, nastavom tjelesnog odgoja i radom sportskih sekcija pri školi, ali premale dimenzije buduće dvorane neće odgovarati dugoratskim dvoranskim sportovima (rukomet, mali balun) i klubovima, koji bi mogli koristiti "prazne" termine dvorane i vikende za treninge i natjecanja. Dakle, školska sportska dvorana, jednom kad osvane na Oriju, neće biti pogodna za dugoratski dvoranski sport! Prava šteta! Tribalo je bolje planirati i pokušati jednim udarcem rješiti oba problema, ali zafalilo je očito "kvadrata". Ili volje... ili oboje.

Dakle, od "svetog trojstva" vječnih preizbornih obećanja manje-više svih naših lokal-političara i stranaka - sportska dvorana, novi vatrogasni dom i nova ambulanta - mogla bi uskoro dočekati rješena čak dva i po! Eppur si muove, ipak se (nešto) kreće... nabolje. I u ovoj dolini suza. i teškog bluesa.
 
– Percepcija je javnosti da je lokalna samouprava jedan od velikih izvora korupcije, nepotizma i nezakonitog rada. Najbolji način da se to demantira je da se proračun kojim se upravlja u jedinicama lokalne samouprave stavi javno i da bude dostupan svima – kazao je novinarima načelnik Stipe Petrina koji je s mladim profesorom ekonomije Vukom Vukovićem u šibenskoj Gradskoj Knjižnici predstavio projekt, odnosno program koji omogućava potpunu transparentnost općinskog proračuna. Ovakvo predstavljanje stavki proračuna gdje se vidi svaki račun koji je izdan, Općinu Primošten koštao je oko 40.000 kuna. Osim Primoštena na transparentnost javne samouprave pristale samo još Općine Omišaj i grad Bjelovar, a gradovi Trogir i Split još pregovaraju o ovom iskoraku.
Puno gradova kad govore o transparentnosti stave proračun online i smatraju da su sve riješili, ali to je, kaže Vuković, samo otvoreni proračun te je razlika u tome da se na ovom transparentnom primjeru vidi baš svaka stavka proračuna, a ne samo zbirni trošak jedne kategorije, piše portal ŠibenikIN.
– Ljudima su zanimljive recimo i plaće zaposlenika unutar gradske uprave, a radi se o bruto iznosima pa zato želim napomenuti da je upravo to najčešći razlog zašto naš projekt kod većine ne prolazi. Ovo je prvi korak u sprječavanju malverzacija i uopće učenju građana o demokraciji. Svi građani imaju pravo vidjeti na što se i kako NJIHOV novac troši – napominje Vuković.