Rezultati EU izbora 2019. u općini Dugi Rat

Rezultati izbora za EU parlament koji su ove nedjelje održani u Hrvatskoj, a objavljeni od strane Državnog izbornog povjerenstva, govore da je HDZ ostvario četiri mandata (22,73% glasova), SDP četiri mandata (18,64%), a kandidacijske liste Suverenista (Ruža Tomašić) (8,45%), Mislava Kolakušića (7,86%), Živog zida (5,69%) i Amsterdamske koalicije (5,28%) po jedan mandat.
Dugoraćani ni u nedjelju nisu skrivali svoje simpatije prema HDZ-u i desnoj strani političkog spektra. Na biralištima u Dugom Ratu u nedjelju je na EU izbore izašlo 1.540 osoba s pravom glasa (od 6.475) što je izlaznost od 23,78%. Lista HDZ-a osvojila je najviše glasova, 320 (21,34%), odmah iza je koalicija stranaka koje predvodi HRAST s 215 glasova (14,34%), SDP je u našoj općini treći s 199 glasova (13,27%), četvrti je MOST s 158 glasova (10,54), a peti je lista Neovisnih za Hrvatsku s 143 glasa (9,53%).
Pregled rezultata ostalih lista potražite u nastavku članka.
 
Iz Općinskog izbornog povjerenstva pozivaju sve zainteresirane za rad u biračkim odborima za mjesto predsjednik / zamjenik, na predstojećim izborima za Europski parlament koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja 2019.g. Prijave se podnose elektronskim putem na e-mail adresu: katica.basic @ psst.pravosudje.hr . Rok za prijave je do ponedjeljka, 6. svibnja 2019. Zainteresirani za rad, dužni su navesti ime prezime adresu i OIB, status (nezaposleni/studenti), broj računa (tekući/žiro), ta da li su već radili kao članovi biračkog odbora. Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja (a ne stranačka mladež, op.ur.). Napominje se da predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi niti jedne političke stranke.
 
Želite se upoznati s prostornim planiranjem i/ili produbiti svoje znanje o području koje oblikuje naš neposredni okoliš i utječe na kvalitetu života? Želite bolje razumjeti pojmove kao što su prostorni plan uređenja, generalni urbanistički plan, urbanistički plan uređenja ili detaljni plan uređenja? Želite znati koliko traje izmjena prostorno-planske dokumentacije, što s čime treba biti usklađeno, na koji način sudjelovati u javnoj raspravi i kako čitati planove? Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja pozitivan, prijavite se na radionicu koja će vas naučiti abecedi prostornog planiranja. Radionica će se održati u petak, 29. ožujka, u 18 sati u showroomu projekta Split United na adresi Kopilica 5, Split. - U boljem razumijevanju prostornog planiranja pomoći će vam arhitektica Miranda Veljačić iz udruge Platforma 9,81, a kako je broj mjesta u showroomu ograničen, molimo vas da sudjelovanje prijavite na mail ured @ split.hr do 28. ožujka 2019. godine - poručili su iz Ureda Grada.
 
Na prijedlog župana Blaženka Bobana povučena je 10. točka sa 19. Sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske: "Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma - marine, na dijelo k.o. Jesenice, predio Bajnice, Općina Dugi Rat".
Naš aktivni županijski vijećnik Jadran Čizmić (HDZ) priključio se raspravi i iznio zaključke sa sjednice Općinskog vijeća općine Dugi Rat kada je izglasan UPU Bajnice, te rješenje problema u svrhu "zaštite" malih brodara iz Krila Jesenice i Bajnica.
- "Činjenica je da, nakon promjene županijskog Prostornog plana i promjene Sportske luke u Luku otvorenu za javni promet svi skupa moramo iznaći rješenje i povećati kapacitet iz sadašnjeg stanja luke u zamišljeni, gdje bi se značajno povećao kapacitet iste luke. Na radnom sastanku u Jesenicama sa predstavnicima brodara i općine, predstavnici županije su upoznati sa trenutnom situacijom u Luci Krilo i mogućnostima proširenja Luke Bajnice" - izvjestio je Čizmić zainteresiranu javnost.

A evo što je o ovom prijedogu i njegovoj odgodi i jutrošnjem prosvjedu predstavnika malih brodara iz Krila Jesenice koji ne žele da Županija dodjeli koncesiju na 20 godina uz gradnju marine od 200 vezova, tvrtki "Blue pearl", objavila Slobodna Dalmacija.
 
Ima ljudi među nama, koji marljivo rade, grade ili (su)djeluju u društvenom životu i konstruktivno se ističu u našoj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji iako najčešće skromni, tihi i marljivi zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost javnosti i da im se javno zahvali na njihovom najčešće dugogodišnjem doprinosu društvenom životu općine Dugi Rat ili značajnom postignuću u protekloj godini.
Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. Evo lijepe prilike da ih prepoznamo ili da ih se prisjetimo te da im se javno zahvalimo.
Komisija za dodjelu javnih priznanja općine Dugi Rat upućuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2018. godinu. Pozivaju se građani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2018. godinu. Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat
2. nagrada Općine Dugi Rat
   a) nagrada za životno djelo
   b) godišnja nagrada:
      - osobna nagrada
      - skupna nagrada
3. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se u skladu s propisanom procedurom (više o tome u nastavku članka) dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine", do zaključno 20. veljače 2019. godine. Detaljnije informacije potražite ovdje ili u nastavku članka..
 
Splitsko–dalmatinska županije objavila je Godišnji plan financiranja programa, projekata i manifestacija od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Splitsko–dalmatinske županije za 2019. godinu. Plan možete preuzeti ovdje.
 
Tko kaže da nema posla u javnom sektoru? Tko kaže da je za takav posao potrebna samo friško pečatirana partijska knjižica i višegodišnji staž u partijskoj mladeži, a da se vještine, znanje i iskustvo ne cijene i ne vrednuju?
Općina Dugi Rat raspisala je oglas za prijam u službu u Jedinstveni upravni odjel Općine Dugi Rat na radno mjesto ADMINISTRATIVNI TAJNIK/-CA, 1 izvršitelj/ica na određeno vrijeme u trajanju od šest (6) mjeseci radi obavljanja poslova čiji se opseg privremeno povećao uz obvezni probni rad u trajanju od 2 (dva) mjeseca. Osim općih uvjeta za prijam u službu propisanih člankom 12. ZSN-a, kandidati moraju ispunjavati i sljedeće posebne uvjete: srednja stručna sprema (IV. stupanj), položen državni stručni ispit, poznavanje rada na računalu, najmanje jedna godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Sve detalje oglašenog natječaja saznajte ovdje. Prijave na natječaj dostavljaju se na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 DUGI RAT u roku od osam dana od dana objave natječaja.
 

Kreativni natječaj EU2ME za mlade

Hrvatska zajednica županija je otvorila kreativni natječaj EU2ME kojim se želi potaknuti mlade da sami stvaraju i razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Republici Hrvatskoj. Na natječaj se mogu javiti svi mladi od 16 do 30 godina koji imaju prebivalište na području Europske unije. EU2ME omogućuje mladima široki kreativni izražaj, a nagrade će se dodijeliti u tri kategorije – najbolja fotografija, najbolji video i najbolji sastavak. Svaki autor može sudjelovati u jednoj ili više kategorija, piše portal DalmacijaDanas.
Od mladih se očekuje da svojim fotografijama, video uratcima ili sastavcima odgovore na jedno ili više sljedećih pitanja: • Što je to Europska unija? • Što Europska unija čini za mene? • Gdje vidim budućnost Europske unije? • Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament? • Koji su potencijalni izazovi Europske unije? • Što danas znači biti mladi Europljanin? • Zašto je moj glas bitan?
Natječaj se zatvara u ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine u 23.59 sati, a pravila sudjelovanja u natječaju možete pronaći na web stranicama Hrvatske zajednice županija: www.hrvzz.hr
 

Lijepa vijest za WiFi hotspot Dugi Rat

Općina Dugi Rat prošla je na europskom natječaju WiFi4EU koji osigurava sredstva (15 tisuća eura) za nabavku najsuvremenije opreme za wi-fi pristupne točke na javnim mjestima. Eto lijepe prilike da se konačno proširiti "bandwith", ali i doseg, postojećeg besplatnog hotspota Dugi Rat, te da se u "mesh" WiFi mrežu pokušaju povezati i ostala mjesta naše općine.
Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kojim se pomaže daljnja digitalizacija i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba. EU financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice.
 
Općina Dugi Rat isplaćuje božićnice umirovljenicima s prebivalištem na području Općine Dugi Rat čija mirovina (u iznos ulaze domaća i strana mirovinska primanja) zajedno s dodacima ne prelazi iznos od 1.500 kuna uoči božićnih blagdana isplatiti će se božićnica u iznosu od 200 kuna. Prilikom isplate božićnice umirovljenici moraju predočiti preslik zadnjeg odreska mirovine ili potvrde banke o isplati mirovine (mora biti vidljiv OIB umirovljenika), te preslik važeće osobne iskaznice. Isplata će se obavljati u zgradi Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133 (ulaz sa Trga) na blagajni svaki radni dan od 17. – 28. prosinca 2018. godine u vremenu od 08,00 do 11,00 sati.
 
Imate neobjašnjivu potrebu nekim sitnim poklončićem za Božić uveseliti vašeg vijećnika, načelnika? Idealan poklon možda je knjiga "Odnosi s medijima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj" autorice Ermine Duraj, koja je nedavno predstavljena i dalmatinskoj javnosti. Prvi je to priručnik koji na jednom mjestu obuhvaća teoriju i praksu funkcioniranja djelatnosti odnosa s javnošću u jedinicama lokalne i podrućne samouprave. Knjiga je rezultat višegodišnjeg autoričina rada u javnome sektoru, a priručnik je nastao upravo iz potrebe da se kolegama u tom sektoru daju smjernice za dobar rad i komunikaciju projekata od interesa za jedinice lokalne i područne samouprave, čija je svrha biti servis građana.
 
Četvrti sastanak župana s čelnicima dalmatinskih gradova i općina održao se u četvrtak, 15.11. u Makarskoj. Raspravljalo se o šest važnih tema: o temi liječničke specijalizacije, predstavljanju Sveučilišta u Splitu i mogućnost suradnje na području cijele županije, problematici vezanoj uz zemljišta u gospodarskoj osnovi šumskog gospodarskog pojasa, povlačenju sredstava iz novog operativnog programa fondova EU za izgradnju školskih sportskih dvorana, sufinanciranju jedinica lokalne samouprave za projektnu dokumentaciju za natječaje iz fondova EU te primjeni Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina i Zakonu o upravljanju državnom imovinom u odnosu na jedinice lokalne samouprave, piše DalmacijaDanas.
Okupljenima se obratio župan Blaženko Boban, dodavši da se stručne službe trenutno snalaze kako god mogu, pa i dovodeći liječnike iz drugih krajeva i županija, no da uz sav trud velik i jasan problem predstavlja odlazak ljudi koji su završili specijalizaciju koju je financirala naša županija, zbog boljih primanja, a mi ostajemo bez onoga što smo uložili.
Ravnatelj Javne ustanove RERA SD Jozo Sarač govorio je o povlačenju europskih sredstava za izgradnju školskih sportskih dvorana, pri čemu je istaknuo kako RERA-u u periodu od 2020. do 2027. čeka potpuna predanost jedinicama lokalne samouprave i obavljanju poslova pripreme i provedbe EU projekata za njih. Valjda su i dugoraćani dosta čekali na školsku dvoranu uz školu na Oriju, koja će se valjda 2019. konačno i početi graditi..
 
Prema prijedlogu izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, komunalni redari imat će ubuduće ovlast tražiti osobnu iskaznicu od osoba koje zateknu pri nepropisnom odlaganju otpada, piše Večernji list. Cilj je prijedloga zaustavljanje ostavljanja otpada na divljim odlagalištima. Naime, do sada su se komunalni redari ignorirali s obzirom da nisu imali nikakve posebne ovlasti. Međutim, od sada će to biti drukčije, a komunalni redari moći će zatražiti pomoć i policije. Komunalni će redari općina i gradova imati će zadaću kako nadgledanja takvih divljih odlagališta i uklanjanja otpada, tako i pisanja kazni i prekršajnih naloga te će moći i kažnjavati osobe koje uhvate u nepropisnom odlaganju građevinskog otpada. I ne samo njih. Vlasnici će zemljišta također biti kažnjavati za nepropisno odložen šut na svom zemljištu, neovisno o tome tko ga je tamo odložio. Lokalne uprave će propisati visinu kazni.
 
Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, i donačelnik Lovre Bilić u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisali su nedavno Ugovor o sufinanciranju po provedbenom pozivu za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Predmet potpisanog Ugovora je sufinanciranje radova i usluga za "Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića" u iznosu od 214.138 kn. Putem ovog Ugovora Ministarstvo se obvezuje sufinancirati prihvatljive troškove na pot-projektu: Dječji vrtić Dugi Rat, PO Sumpetar.
 
Općina Dugi Rat uspješno je organizirala prvi Turnir u balotama gradonačelnika, načelnika, vijećnika i pročelnika. Uz jaku ekipu domaćina, dugoratskih općinara, nastupile su ekipe gradova Omiša i Solina, općina Zadvarje, Šestanovac, Podstrana te Splitsko-dalmatinske županije, piše portal Dalmacija Danas. Župan Blaženko Boban se ispričao, ali je bio spriječen sudjelovati. Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba je pak preko svoje delegacije najavio dolazak dogodine. Prvo mjesto na turniru osvojila je ekipa općine Šestanovac u sastavu Pave Čikeš, Joško Pejković, Petar Bijuković i Ivan Birčić. Drugo mjesto pripalo je susjedima, ekipi općine Podstrana, a treće mjesto ekipi naše županije za koju je nastupao i naš sumještanin Jadran Čizmić, županijski vijećnik te njegova kolegica iz Omiša, Sandra Mitrović Nikšić. Za pohvaliti je i pripadnice nježnijeg spola koje su sudjelovale na turniru, uz Sandru dobro je balote valjala i Jerolima Čulić iz ekipe dugoračkih općinara. Najbolji igrač turnira bio je načelnik Općine Šestanovac Pave Čikeš. Po završetku turnira, za kojeg se u općini Dugi Rat nadaju da će postati tradicionalni, svi su se opustili na dugoračkoj rivi uz nastup Anite i Malo vitra.