Kao i dosad, Dugoraćani su svoje povjerenje većinom poklonili HDZ-u, drugi po glasovima je Franin Most, treći Domovinski pokret, tek četvrta je SDP-ova restart koalicija. Više od 5% glasova još je dobila samo koalicija centra Pametno, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom. Čestitamo i sretno u radu svim izabranima u Sabor, a pogotovo onima iz naše, X. izborne jedinice. U Sabor je ušla i naša Kriljanka Marijana Puljak, tako da imamo i svog zastupnika u Saboru!
U nedjelju u 23 sata obrađeno je bilo 63,55 posto biračkim mjesta u Hrvatskoj na kojima je glasalo  46,17 posto  građana s pravom glasa. Prema trenutnim rezultatima HDZ-e ima 38,03 %, odnosno 68 mandata po rezultatima u izbornim jedinicama, Restart koalicija 26,51 posto, 43 mandata, Domovinski pokret 10,35 posto, 15 mandata, a MOST 6,63  posto, osam mandata. Ako se zadrži sadašnje stanje u Sabor će ući i Platforma Možemo! s 5,26 posto ili šest mandata te Pametno i partneri sa 3,65 posto, dva mandata i HNS 1,66 posto s jednim mandatom.
 

HDZ je pobjednik parlamentarnih izbora

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora 2020. s 8 osvojenih izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice. HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4., 5., 6., 7., 9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu. Gledajući mandate, HDZ je uvjerljivo pobijedio i osvojio 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Franin Most je osvojio 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata. Tri mandata osvojila je koalicija Pametno - Fokus - Stranka s imenom i prezimenom, a u sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.
U sabor iz 10. izborne jedinice ulaze sljedeći zastupnici: Vili Beroš, Arsen Bauk, Božo Petrov, Ruža Tomašić, Mato Franković, Marijana Puljak, Branko Grčić, Ante Mihanović, Branko Bačić, Blaženko Boban, Ante Kujundžić, Goran Dodig, Andro Krstulović Opara i Katica Glamuzina.
Čestitamo našim zastupnicima u nadi da neće poput brojnih svojih prethodnika zaboraviti na Dalmaciju i njene probleme i projekte dočim uđu u tunel Sv.Rok.
 
I vrapci već cvrkuću o nadolazećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. Da ne lutate u izbornu nedjelju po ovoj vrućini, u nastavku članka donosimo popis biračkih mjesta u Općini Dugi Rat na kojem će glasovati birači iz naše općine..

Po prognozama, izlaznost će se u nedjelju kretati od 50 do 60 posto. Prijetnja korona-pandemije sasvim sigurno taj prosjek neće dizati, ali neće ga ni osjetnije uzdrmati. Virus nepovjerenja birača u predstavnički model i postojeći izborni sustav očito se raširio još ranije. Ako ga želimo mijenjati - opet moramo izaći na izbore.
Promjene, reforme,.. jesmo li napokon spremni izaći iz komfort zone statusa quo i raditi na svojoj i budućnosti Ljepe naše?
U nedjelju kasno navečer svi ćemo još jednom saznati odogovor..
 

Objava biračima

Predsjednik Republike Zoran Milanović je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 5. srpnja 2020.
Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravaka podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.
Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu, 24. lipnja 2020.
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave
Cijelu Objavu biračima možete pročitati ovdje.
 
– Izradit ćemo bibliju reguliranja svih normi na pomorskom dobru, ali i šire, kako bi za našu djecu zaštitili prirodne ljepote najljepšeg dijela obale na svijetu. A upravo ste vi, stručnjaci, brana zaštite ovog pojasa, raja na zemlji!  Tim riječima pozdravio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban brojne gradonačelnike i načelnike općina, kao i stručnjake koji su sudjelovali na prvoj radionici izrade "Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područje Splitsko-dalmatinske županije". Dokument je to koji rijetke zemlje na Mediteranu imaju, pa je nakon Šibensko-kninske županije, i naša Splitsko-dalmatinska druga županija u državi koja će i na papir, stručno "staviti" kako bi se trebalo sačuvati prirodne ljepote, morski okoliš od utjecaja klimatskih promjena, ali i od nas ljudi koji ga obožavamo "betonirati" i zatrpavati smećem, piše Slobodna Dalmacija.
Okupljenim čelnicima jedinica lokalnih samouprava s otoka koji su sudjelovali na prvoj radionici i drugi stručnjaci su iznijeli sve što je važno za ovaj plan, odnosno kako ćemo ga provesti u djelo kada bude kompletiran za godinu dana, učinkovito upravljati danim prostorom, ali i sanirati uništeni obalni pojas. Druga radionica bit će za načelnike kopnenih općina i gradova koji imaju izlaz na more, dok je treća rezervirana za za primorske čelnike..
 
Pozivaju se svi zainteresirani za rad u biračkim odborima za mjesto predsjednika ili zamjenika na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 05. srpnja 2020.,da svoju prijavu za rad podnesu isključivo elektronskim putem na e-mail adresu: silvija.radic @ dugirat.hr . Rok za prijave je do 18. lipnja 2020. Zainteresirani za rad u svojoj prijavi, dužni su navesti sljedeće:
  - ime i prezime, adresu, i OIB,
  - status (nezaposleni/studenti),
  - broj računa (tekući/žiro) i oznaku stupa mirovinskog osiguranja,
   -dali su  već radili kao članovi biračkog odbora,
  - obavezno kontakt podatke ( broj mobitela i e-mail adresu).
Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja, a što je potrebno naznačiti u prijavi. Napominjemo da predsjednik i zamjenik biračkog odbora NE SMIJU biti članovi niti jedne političke stranke.
 
Dan civilne zaštite u RH obilježava se u nedjelju, 1. ožujka, na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite. Općina Dugi Rat i Područni ured Civilne zaštite Split organiziraju svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. u Općini Dugi Rat.
Prigoda je to da korz vježbu provjerimo koliko usklađeno djeluju i surađuju sve sastavnice civilne zaštite te za pokazne vježbe kao i kvalitetnu, te sve prisutniju javnu prezentaciju rada svih žurnih službi i informiranje javnosti. Zlu ne trebalo. Jer ništa nas ne smije iznenaditi. Pa ni ova nova gripa, novi korona virus COVID-19 koji je došao u Europu i Hrvatsku.
 
Nedavni kibernetički napadi na INA grupu potaknuo je neke na razmišljanje koliko su organizacije u Republici Hrvatskoj spremne odgovoriti na takve napade a napose postavlja se pitanje koliko je na takav izazov spreman odgovoriti i javni sektor, piše Glas Istre. Tijela javne vlasti ne podliježu upravnim kaznama u slučaju povrede GDPR-a dok su trgovačka društva u njihovom vlasništvu samostalni poslovni subjekti i podliježu takvim kaznama. Pri tome ne znači da su tijela javne vlasti isključena i od moguće naknade štete ispitanicima u slučaju povrede! Zahtjev za zaštitu prava nadležnoj regulatornoj agenciji može podnijeti svaka osoba koja smatra da se njezini podaci ne obrađuju sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka. Odnosno, osoba koja smatra da je došlo do povrede njezinih prava i to neovisno tko je voditelj obrade te po utvrđenoj povredi može ostvariti pravo na postupak utvrđivanja naknade štete.
Uzmemo li u obzir samo jedinice lokalne samouprave, prema zadnjim informacijama s kojima raspolažemo, uz Zagreb jedino još Rijeka ima Savjetnika za informacijsku sigurnost a vodi se briga o sigurnosti ogromne količine podataka. Štoviše, često o takvim podacima ovisi život jednog grada, točnije informacijski sustavi, sustavi proračunskih korisnika i komunalnih i trgovačkih društava, javni gradski prijevoz, parkiranje (npr. rampe, informacije o slobodnim parkirnim mjestima ili naplata), nadzor potrošnje energenata, nadzor vodoopskrbe ili primjerice vatrodojava,...
Osposobljenost zaposlenika i stvarne kompetencije osoblja koje upravlja osobnim podacima, ključ su zaštite u svakoj vrsti takve i druge slične ugroze, piše Glas Istre.
 
Ima ljudi, tvrtki, udruga među nama koji marljivo rade, grade ili (su)djeluju u društvenom životu i izvrsnim se primjerom ističu u ovoj našoj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji iako su najčešće skromni, tihi i marljivi itekako zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost naše lokalne javnosti i da im se javno zahvali na njihovom doprinosu društvenom životu Općine Dugi Rat ili značajnom postignuću u protekloj godini.
Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. Evo lijepe prilike da ih prepoznamo ili da ih se prisjetimo te da im se javno zahvalimo.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat upućuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2019. godinu. Pozivaju se mještani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2019. godinu. Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat
2. nagrada Općine Dugi Rat
    a) nagrada za životno djelo
    b) godišnja nagrada:
        - osobna nagrada
        - skupna nagrada
3. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se u skladu s propisanom procedurom (više o tome u nastavku članka) dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine", do zaključno 24. veljače 2020. godine. Detaljnije informacije potražite ovdje ili u nastavku članka..
 
Evo jedne dobre vijesti za sve građane grada Splita koji muku muče s rješavanjem stambenog pitanja – uskoro u gradu pod Marjanom počinje gradnja novih POS-ovih stanova. Zgrada će se nalaziti na Sirobuji, točnije uz Alkarsku ulicu, gdje je planirana izgradnja 58 stanova i dva poslovna prostora. Prema informacijama s web-stranice Agencije za promet nekretnina (APN), za taj je posao sklopljen predugovor te ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije s tvrtkom "Ćitić gradnja". Radi se o parceli površine 3592,60 četvornih metara koja je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, komunalno opremljena s obzirom na to da je prije nekoliko godina u tom gradskom naselju izgrađena kanalizacija te su obavljeni još mnogi infrastrukturni zahvati. Doznaje se da je za navedeni projekt ishođena i građevinska dozvola te da bi izgradnja novih stambenih jedinica s pripadajućim garažama i parkirnim mjestima trebala početi u proljeće ove godine. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja napominju kako maksimalna cijena stana po četvornome metru može iznositi 1319,64 eura. U Hrvatskoj su do sada kroz program POS-a izgrađena 8292 stana u 256 građevina, a od toga je u Splitu izgrađeno ukupno 955 stanova s pripadajućim garažno-parkirnim mjestima.
U Dugom Ratu je dosad izgrađeno 0 POS stanova. Općina Dugi Rat nema pogodnog zemljišta za gradnju POS zgrada, no ipak se uvijek nađe pokoja čestica za prodaju na tržištu (doduše ne za stambenu gradnju).
 
Prvi ITU poziv u okviru Europskog socijalnog fonda 2014 -2020, odnosno Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" "Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb" objavljen je 20.12.2019.
Informativna radionica za korisnike s područja Urbane aglomeracije Split o ITU pozivu u okviru Europskog socijalnog fonda 2014 -2020, odnosno Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" - "Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti te razvoj inovativnih socijalnih usluga za ranjive skupine" - održati će se u petak, 10.01.2020. s početkom u 11 sati u Sveučilišnoj knjižnici Split, u Sjevernom tornju knjižnice, II.kat, R.Boškovića 31, Split. Prijaviti se možete isključivo putem poveznice.
Prihvatljivi prijavitelji u okviru ovog Poziva su jedinice lokalne samouprave, te javne ustanove kojima  je osnivač jedinica lokalne samouprave i koje su registrirane za obavljanje djelatnosti u području obrazovanja i/ili kulture i/ili socijalne skrbi, dok partneri mogu biti udruge, zaklade, vjerske zajednice, javne ustanove i jedinice lokalne samouprave. Prijavitelj možete biti u samo 1 projektu, dok kao partner možete biti u više projekata.
Više o ciljevima poziva, prihvatljivim aktivnostima, rokovima i natječajnoj dokumentaciji u nastavku članka...
 
Općina Dugi Rat oglasila je javni natječaj za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta (dio kat.čest. 2579/1 k.o. Duće) predio Glavica, površine 1 366 m² u vlasništvu Općine Dugi Rat i to javnim prikupljanjem pisanih ponuda. Skica izmjere zemljišta dostupna je u nastavku članka i ovdje. Zemljište se prodaje u viđenom stanju, što isključuje sve naknadne prigovore kupca. Zemljište se nalazi unutar gospodarske zone Glavica proizvodno-poslovne namjene planiranog za gradnju građevina sljedećih namjena: proizvodne pretežito zanatskih programa, skladišta, poslovne građevine (uslužne, trgovačke, komunalno servisne), reciklažno dvorište (oporabilište) te infrastrukturne građevine. Početna kupoprodajna cijena zemljišta iznosi 221,58 kuna/m², a cijena se u ponudi treba iskazati u kunama za 1 m² i u ukupnom iznosu za 1 366 m². Kupoprodajna cijena će biti najpovoljnija cijena (za općinu :-) ostvarena na natječaju. Više o detaljima javnog natječaja saznajte ovdje..Poduzetnici, evo prilike...
 
Zoran Milanović je novi, peti, predsjednik RH. U vrijeme pisanja člaka Milanović vodi s 53,37% osvojenih glasova birača ispred Kolinde Grabar Kitarović s 46,74%.
Na 7 biračkih mjesta u Općini Dugi Rat u nedjelju je u drugom krugu predsjedničkih izbora izašlo svoj glas dati jednom od dva kandidata čak 3.377 mještana ili 51,8% mještana s prvom glasa, što je značajno veća izlaznost nego u prvom krugu.
Dugoraćani su najviše glasova, 1.961 (58%), dali Kolindi Grabar Kitarović (HDZ), Zoran Milanović (SDP i grupa stranaka) dobio je 1.226 glasova (36,3%). I u našoj županiji Kolinda je osvojila najviše glasova, no bivša predsjednica je i izgubila u sva četiri najveća grada.
Eto, Dugoraćani su opet rekli svoje. Za nas građane ništa se ovim ne mijenja jer su predsjedničke ovlasti nikakve (što je OK), a i da su veće ne bi se ništa promijenilo nabolje (što nije OK, ali znamo da s HDZSDP-om ne možemo bolje, a za treće ne glasamo).
Meni je samo malo žao za onih 8.000 EUR. Bruto. Mjesečno.
 

Obavijest o isplati božićnice umirovljenicima

Evo lijepe vijesti iz naše Općine za naše penzionere s premalim penzijama. Umirovljenicima s prebivalištem na području Općine Dugi Rat čija mirovina (u iznos ulaze domaća i strana mirovinska primanja) zajedno s svim koeficijentima i dodacima ne prelazi iznos od 1.500 kuna uoči božićnih blagdana isplatiti će se božićnica u iznosu od 200 kuna.
Isplata će se obavljati u zgradi Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133 (ulaz sa Trga) na blagajni svaki radni dan od 11. – 30.12.2019. u vremenu od 8 do 11 sati.
Prilikom isplate božićnice umirovljenici moraju predočiti preslik zadnjeg odreska mirovine ili potvrde banke o isplati mirovine (mora biti vidljiv OIB umirovljenika), te preslik važeće osobne iskaznice. 
 

Javni radovi na sve strane

Nije samo Dugi Rat "raskopan" (radovi u Jadranskoj ulici i ispred Tommyja) već i Omiš (sanacija crkve Sv.Mihovila, uređenje Fošala), te sam prilaz njemu (Vukovarska ulica). Evo što o tome na webu kažu omiški gradski oci (dugoratski su o radovima u mjestu ostali nijemi)..
"Kako je to već vidljivo, započela je realizacija projekta uređenja i sanacije komunalne infrastrukture ulice Fošal. Projektom je obuhvaćeno parterno uređenje južne i sjeverne strane ulice Fošal, do pročelja stambenih zgrada, sa rekonstrukcijom i sanacijom kompletnih instalacija. Za završnu oblogu parternog uređenja predviđene su kamene ploče te zamjena ograda i javne rasvjete uz prometnicu D8 kao i nova komunalna oprema (klupe, košarice i sl.)..