Ima ljudi, tvrtki, udruga među nama koji marljivo rade, grade i (su)djeluju u društvenom životu i izvrsnim se primjerom ističu u ovoj našoj maloj sredini ili je (i) promiču diljem države i šire, a koji su najčešće skromni, tihi i marljivi, no itekako zaslužuju da ih se javno istakne, da se na njih barem na trenutak skrene pozornost naše lokalne javnosti i da im se javno zahvali na njihovom doprinosu društvenom životu Općine Dugi Rat ili na značajnom postignuću u protekloj godini. Srećom, imamo još takvih u našoj maloj zajednici. I hvala im što je još uvijek tako. Pa, evo lijepe prilike da ih javno "prepoznamo" i/ili da im se javno zahvalimo, recimo, prijedlogom  za dodjelu javnog priznanja Općine Dugi Rat.

Komisija za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat upućuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Pozivaju se mještani, udruženja građana, društvene organizacije, mjesni odbori, sve pravne osobe, općinski načelnik, te vijećnici Općinskog vijeća Općine Dugi Rat na podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Općine Dugi Rat za 2020. godinu. Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se fizičkim i pravnim osobama za uspjehe u radu kojima pridonose razvoju Općine Dugi Rat ili pojedinih njenih djelatnosti.
Javna priznanja Općine Dugi Rat dodjeljuju se kao:
1. proglašenje počasnim građaninom Općine Dugi Rat
2. nagrada Općine Dugi Rat
    a) nagrada za životno djelo
    b) godišnja nagrada:
        - osobna nagrada
        - skupna nagrada
3. plaketa "Grb Općine Dugi Rat".

Prijedlozi se u skladu s propisanom procedurom (više o tome u nastavku članka) dostavljaju na adresu: Općina Dugi Rat, Komisija za dodjelu javnih priznanja, 21315 Dugi Rat, Poljička cesta 133, s naznakom "za javna priznanja Općine", do zaključno 22. veljače 2021. godine. Detaljnije informacije potražite ovdje ili u nastavku članka..
 
Mještani Općine Dugi Rat mogu do 17. veljače 2021. dati svoje primjedbe na idejno rješenje luke otvorene za javni promet - Bajnice. Predmetnom dokumentacijom se daje koncept uređenja luke otvorene za javni promet Bajnice temeljem Prijedloga III Izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije.
Predmetna dokumentacija predstavlja podlogu za Izmjene i dopune prostornog plana Općine Dugi Rat, kao i za prikupljanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja, elaboratima čija izrada prethodi izradi idejnog projekta na temelju posebnih propisa te uvjetima koji se utvrđuju u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš i u postupku ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.
Prema prijedlogu idejnog rješenja luke otvorene za javni promet Bajnice, saznaje Pametno.info, predviđeno je sljedeće:
- Komunalni brodovi - 50 vezova (do 13,5 m)
- Turistički brodovi - 40 vezova (30-50 m)
- Buduća Luka nautičkog turizma predviđena je sa zapadne strane i nije dio ove dokumentacije.
Planirane su i ove prometnice:
- Prometnica A - Uz magistralu je planirano uređenje pješačke staze širine najmanje 2 m s južne strane. Planirano je uređenje trake za lijevo skretanje na mjestu priključka prometnice B.
- Prometnica B - Pristupna prometnica za lučko područje. Planiran je kolnik širine 7 m sa jednostranim i obostranim okomitim parkiranjem.
- Prometnica C - Servisna prometnica u lučkom području, širina kolnika 6m.
- Prometnica D - Rekonstrukcija postojeće nerazvrstane ceste, mjesne ulice "put Vezike" i gradnja nove prometnice. Planiran je kolnikom za dvosmjerni promet širine 4,5 m.
- Prometnice E i F - Planirana nova prometnica sa kolnikom za dvosmjerni promet širine 3 m.

Svoje primjedbe i prijedloge možete izjaviti na e-mail adrese opcina @ dugirat.hr ili pristupinfo @ dugirat.hr zaključno sa 17. veljače 2021. godine.
 
Nakon niza gradova i općina koje su poradile na transparentnosti svojih proračuna i grad Trogir se odlučio na uvođenje potpune transparentnosti gradskog proračuna. I grad Split je već krenuo u tom smjeru te u smjeru "smart city" grada, a i podaci proračuna RH su već transparentni, doduše oni do 2018.. Grad Trogir je s Institutom sinergije znanosti i društva potpisao je ugovor kojim započinje rad na pretkoraku, odnosno prvoj fazi sveobuhvatnog projekta, a koji uključuje izradu jednostavne za korištenje i vizualno atraktivne aplikacije koja bi građanima omogućila drukčiji pogled na proračun. Od pregleda stavki kroz funkcijsku klasifikaciju, pregleda projekata koji se financiraju ili se planiraju financirati, pregleda izvršenja dosadašnjih proračuna te prijedloga proračuna za iduću godinu, odnosno rebalansa za aktualnu godinu. Glavni dio aplikacije davao bi pregled stanja aktualnog proračuna, no dodatne opcije bit će usporedba plana s izvršenjem, te usporedba s proračunima prethodnih godina. Cilj je kroz jasne i jednostavne brojčane pokazatelje građanima približiti konkretne proračunske stavke, a ne samo kroz zbirne pokazatelje koje je teško shvatiti. Navedeno će se izraditi po principu proračunskog vodiča za građane, koji bi bio interaktivan i kroz kojega bi se osim samih stavki prihoda i rashoda moglo spajati točno koji prihodi financiraju koje projekte, kako bi se građane educiralo i senzibiliziralo za određene vrste strateški važnih projekata. Građani bi tako dobili na uvid na što se točno troši njihov novac...
 

Božićnica za umirovljenike s premalim primanjima

I ove godine našim dragim umirovljenicima sa područja Općine Dugi Rat koji primaju mizernu mirovinu, u iznosu do 1.500 kuna, isplatiti će se božićnica u iznosu od 200 kuna.
Isplata božićnice će se obavljati u zgradi Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133 (ulaz sa Poljičkog trga), ponedjeljkom i četvrtkom u vremenu od 8 do 11 sati. Prilikom isplate božićnice umirovljenici moraju predočiti jedan odrezak mirovine iz 2020.g., važeću osobnu iskaznicu i OIB.

Termini isplate božićnice umirovljenicima:
Ponedjeljak, 14. 12. i četvrtak, 17.12. od 8:00 – 11:00 sati
Ponedjeljak, 21. 12. i četvrtak, 24.12. od 8:00 – 11:00 sati
Ponedjeljak, 28. 12. i četvrtak, 31.12. od 8:00 – 11:00 sati.
 
Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije donio je Odluku o drugim izmjenama Odluke o donošenju Programa ulaganja, projektiranja i izgradnje vatrogasnih domova i nabavku vatrogasne opreme na području Splitsko-dalmatinske županije i o raspodjeli sredstava Županijskog proračuna jedinicama lokalne samouprave za te namjene u 2020. godini i osigurao dodatnih 200.000 kuna za izgradnju vatrogasnog doma u Dugom Ratu.
 
Iz Općine Dugi Rat obavještavaju mještane da će tvrtka CIAN d.o.o. iz Splita u ponedjeljak, 21. rujna 2020. u jutarnjim satima obaviti radove sustavne preventivne deratizacije javnih površina Općine Dugi Rat (jesenske deratizacije). U slučaju vremenskih neprilika akcija se odgađa za drugi termin, o kojem će te biti naknadno obaviješteni.
 

Interventna opskrba pitkom vodom

Općina Dugi Rat tijekom kolovoza i rujna mjeseca 2020. godine uspostavila je interventnu opskrbu pitkom vodom kućanstvima na području Općine Dugi Rat koja nemaju mogućnost priključenja na javnu vodoopskrbnu mrežu, a u kojima se stalno boravi tijekom godine i koja ne služe obavljanju gospodarske djelatnosti. Kao dokaz o stalnom boravku u kućanstvima zainteresirani moraju priložiti preslike osobnih iskaznica ili uvjerenja o prebivalištu za svakoga od ukućana. Ovisno o broju ukućana biti će odobrena određena količina vode, navode u općini. Visina učešća po kućanstvu za jednu cisternu od 7000 l iznositi će 75 kn, dok će preostalu razliku sufinancirati Općina Dugi Rat i DVD Dalmacija Dugi Rat. Opskrbu vode vršiti će DVD Dalmacija Dugi Rat. U slučaju poboljšanja klimatskih uvjeta, po odluci Općinskog načelnika, prestati će se sa Interventnom opskrbom.
Ovakav režim interventne opskrbe vode za piće računa se za svakoga podnositelja zahtjeva od vremena podnošenja zahtjeva i proporcionalno se utvrđuje pravo na količinu vode tijekom mjeseca. Sve ostale podatke, kao i obrazac zahtjeva za interventnu opskrbu vodom, mogu se dobiti u Općini Dugi Rat, radnim danom od 08:00 do 11:00 sati.
 
Općina Dugi Rat oglasila je javni poziv za prijavu kandidata za Program zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnim radovima na području Općine Dugi Rat. Radovi se financiraju sredstvima programaa javnih radova "Revitalizacija starih sela i održavanje putova i staza“, a skladu s Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja koje se provodi preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Općina Dugi Rat traži 5 radnika na rok od najduže za šest (6) mjeseci koji će raditi na zaštiti okoliša (ekologija) i zaštiti spomenika kulture (ručno uklanjanje otpada), čišćenju i uređenju tematskih staza, poslovima košnje i uređenja pješačkih staza i biciklističkih staza te održavanje protupožarnih putova te poslovima popravka i zamjene klupa, posuda za otpatke na plažama, čišćenje plaža i sl.
Prijaviti se mogu nezaposlene osobe koje ispunjavaju uvjete iz mjera javnih radova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Prijave se podnose pisanim putem na adresu: Općina Dugi Rat, Poljička cesta 133, 21315 Dugi Rat s naznakom "ZA JAVNE RADOVE 2020.GODINE“ ili elektronskim putem na e- adresu: silvija.radic @ dugirat.hr. Više detalja o natječaju potražite ovdje.
 
Kao i dosad, Dugoraćani su svoje povjerenje većinom poklonili HDZ-u, drugi po glasovima je Franin Most, treći Domovinski pokret, tek četvrta je SDP-ova restart koalicija. Više od 5% glasova još je dobila samo koalicija centra Pametno, Fokusa i Stranke s imenom i prezimenom. Čestitamo i sretno u radu svim izabranima u Sabor, a pogotovo onima iz naše, X. izborne jedinice. U Sabor je ušla i naša Kriljanka Marijana Puljak, tako da imamo i svog zastupnika u Saboru!
U nedjelju u 23 sata obrađeno je bilo 63,55 posto biračkim mjesta u Hrvatskoj na kojima je glasalo  46,17 posto  građana s pravom glasa. Prema trenutnim rezultatima HDZ-e ima 38,03 %, odnosno 68 mandata po rezultatima u izbornim jedinicama, Restart koalicija 26,51 posto, 43 mandata, Domovinski pokret 10,35 posto, 15 mandata, a MOST 6,63  posto, osam mandata. Ako se zadrži sadašnje stanje u Sabor će ući i Platforma Možemo! s 5,26 posto ili šest mandata te Pametno i partneri sa 3,65 posto, dva mandata i HNS 1,66 posto s jednim mandatom.
 

HDZ je pobjednik parlamentarnih izbora

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora 2020. s 8 osvojenih izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija predvođena SDP-om osvojila 2 izborne jedinice. HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4., 5., 6., 7., 9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu. Gledajući mandate, HDZ je uvjerljivo pobijedio i osvojio 66 mandata, a Restart koalicija okupljena oko SDP-a 41 mandat. Domovinski pokret je treći s osvojenih 16 mandata, Franin Most je osvojio 8 mandata, a koalicija okupljena oko platforme Možemo 7 mandata. Tri mandata osvojila je koalicija Pametno - Fokus - Stranka s imenom i prezimenom, a u sabor s jednim osvojenim mandatom ulaze i HNS te Reformisti.
U sabor iz 10. izborne jedinice ulaze sljedeći zastupnici: Vili Beroš, Arsen Bauk, Božo Petrov, Ruža Tomašić, Mato Franković, Marijana Puljak, Branko Grčić, Ante Mihanović, Branko Bačić, Blaženko Boban, Ante Kujundžić, Goran Dodig, Andro Krstulović Opara i Katica Glamuzina.
Čestitamo našim zastupnicima u nadi da neće poput brojnih svojih prethodnika zaboraviti na Dalmaciju i njene probleme i projekte dočim uđu u tunel Sv.Rok.
 
I vrapci već cvrkuću o nadolazećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja 2020. Da ne lutate u izbornu nedjelju po ovoj vrućini, u nastavku članka donosimo popis biračkih mjesta u Općini Dugi Rat na kojem će glasovati birači iz naše općine..

Po prognozama, izlaznost će se u nedjelju kretati od 50 do 60 posto. Prijetnja korona-pandemije sasvim sigurno taj prosjek neće dizati, ali neće ga ni osjetnije uzdrmati. Virus nepovjerenja birača u predstavnički model i postojeći izborni sustav očito se raširio još ranije. Ako ga želimo mijenjati - opet moramo izaći na izbore.
Promjene, reforme,.. jesmo li napokon spremni izaći iz komfort zone statusa quo i raditi na svojoj i budućnosti Ljepe naše?
U nedjelju kasno navečer svi ćemo još jednom saznati odogovor..
 

Objava biračima

Predsjednik Republike Zoran Milanović je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor. Izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održat će se u nedjelju, 5. srpnja 2020.
Obavještavaju se birači da mogu izvršiti pregled, dopunu i ispravaka podataka upisanih u registar birača te podnijeti zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta, izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju.
Rok za podnošenje zahtjeva istječe u srijedu, 24. lipnja 2020.
Birači mogu pregledati svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave
Cijelu Objavu biračima možete pročitati ovdje.
 
– Izradit ćemo bibliju reguliranja svih normi na pomorskom dobru, ali i šire, kako bi za našu djecu zaštitili prirodne ljepote najljepšeg dijela obale na svijetu. A upravo ste vi, stručnjaci, brana zaštite ovog pojasa, raja na zemlji!  Tim riječima pozdravio je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban brojne gradonačelnike i načelnike općina, kao i stručnjake koji su sudjelovali na prvoj radionici izrade "Plana upravljanja morskim okolišem i obalnim područje Splitsko-dalmatinske županije". Dokument je to koji rijetke zemlje na Mediteranu imaju, pa je nakon Šibensko-kninske županije, i naša Splitsko-dalmatinska druga županija u državi koja će i na papir, stručno "staviti" kako bi se trebalo sačuvati prirodne ljepote, morski okoliš od utjecaja klimatskih promjena, ali i od nas ljudi koji ga obožavamo "betonirati" i zatrpavati smećem, piše Slobodna Dalmacija.
Okupljenim čelnicima jedinica lokalnih samouprava s otoka koji su sudjelovali na prvoj radionici i drugi stručnjaci su iznijeli sve što je važno za ovaj plan, odnosno kako ćemo ga provesti u djelo kada bude kompletiran za godinu dana, učinkovito upravljati danim prostorom, ali i sanirati uništeni obalni pojas. Druga radionica bit će za načelnike kopnenih općina i gradova koji imaju izlaz na more, dok je treća rezervirana za za primorske čelnike..
 
Pozivaju se svi zainteresirani za rad u biračkim odborima za mjesto predsjednika ili zamjenika na predstojećim izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se održati u nedjelju, 05. srpnja 2020.,da svoju prijavu za rad podnesu isključivo elektronskim putem na e-mail adresu: silvija.radic @ dugirat.hr . Rok za prijave je do 18. lipnja 2020. Zainteresirani za rad u svojoj prijavi, dužni su navesti sljedeće:
  - ime i prezime, adresu, i OIB,
  - status (nezaposleni/studenti),
  - broj računa (tekući/žiro) i oznaku stupa mirovinskog osiguranja,
   -dali su  već radili kao članovi biračkog odbora,
  - obavezno kontakt podatke ( broj mobitela i e-mail adresu).
Prednost pri odabiru članova imat će nezaposleni, studenti i osobe lošijeg imovinskog stanja, a što je potrebno naznačiti u prijavi. Napominjemo da predsjednik i zamjenik biračkog odbora NE SMIJU biti članovi niti jedne političke stranke.
 
Dan civilne zaštite u RH obilježava se u nedjelju, 1. ožujka, na isti datum kada se obilježava i međunarodni dan civilne zaštite. Općina Dugi Rat i Područni ured Civilne zaštite Split organiziraju svečanost obilježavanja Dana civilne zaštite koja će se održati u petak, 28. veljače 2020. u Općini Dugi Rat.
Prigoda je to da korz vježbu provjerimo koliko usklađeno djeluju i surađuju sve sastavnice civilne zaštite te za pokazne vježbe kao i kvalitetnu, te sve prisutniju javnu prezentaciju rada svih žurnih službi i informiranje javnosti. Zlu ne trebalo. Jer ništa nas ne smije iznenaditi. Pa ni ova nova gripa, novi korona virus COVID-19 koji je došao u Europu i Hrvatsku.