Nova strategija prometnog razvoja Hrvatske

A kad će brza cesta Split - Omiš?Nova strategija prometnog razvoja Hrvatske težište će staviti na organizaciju prometa, realne potrebe građana, gospodarske potrebe i integraciju s prometnom mrežom EU. Predstavio ju je danas u Ministarstvu ministar Siniša Hajdaš Dončić, no ovo je tek prvi korak za neki budući jedinstveni programski dokument. U novoj strategiji za razdoblje od slijedećih 20 godina jedno od najjznačajnijih mjesta zauzima modernizacija željeznica i razvoj intermodalnog prometa, riječki prometni pravac uključujući i riječku luku, rješavanje uskih cestovnih grla, primjerice gradskih zaobilaznica (valjda i Splitske i Omiške) te definiranje riječnih i morskih luka kao putničkih i teretnih ...

PROMETNA STRATEGIJA

Hajdaš Dončić: Hrvatska se preinvestirala s autocestama

Piše: Edis Felić / Lider
Izvor: Lider press


Razlika između ove strategije i one rađene 1999. je u tome što se do sada strategija zasnivala isključivo na gradnji cesta bez ikakvih studija, ili sa studijama o gospodarskim potrebama koje zapravo nisu zadovoljavale. U tom smislu se rasipao novac i rezultat toga je da smo danas prezaduženi zbog autocesta.

- Hrvatska se definitivno preinvestirala s autocestama - rekao je ministar Hajdaš Dončić.

On je napomenuo da je ova strategija reformska, te istakao da se mora definirati što, primjerice, želimo od Zagreba kao glavnog grada (tj. da li će se i u kom omjeru razvijati industrija, usluge, turizam...), koji su gospodarski kapaciteti određenog područja (naveo je konkretan primjer osječke luke koja bi mogla biti cargo luka) napomenuvši da je ekološki element također bitan.

Upravo zbog potonjeg ulaganje u željeznicu će biti izuzetno veliko - samo za HŽ infrastrukturu oko tri milijarde eura, od čega dvije milijarde eura od EU fondova), a za HŽ Putnički prijevoz predviđeno je 220 milijuna eura. U tom smislu u studenom bi HŽ Putničkom prijevozu trebala biti isporučena 44 vagona koja gradi Končar.

Strategija zapravo još nije završena, jer je danas predstavljen projekt izrade Strategije prometnog razvoja RH kroz Operativni program 'Promet', a koji provodi tvrtka IDOM u konzorciju s OTP Hungaro-Projektom s kojima je ugovor potpisan 10. lipnja ove godine, vrijedan 332 tisuće eura.

Projekat će se provesti do veljače 2014., a u njemu se radi o analizi i mogućnostima razvojnih strategija, usporedbama u odnosu na regiju, procjenama. Dakle, ovo je tek priprema za izradu nacrta Strategije kao jedinstvenog programskog dokumenta za razdoblje od 20 godina. Kada će ono početi, nije rečeno.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić upozorio da se u izradi buduće strategije mora voditi računa o svim potrebama hrvatskog društva i države.

Who's Online

We have 232 guests and one member online

  • admin