Volontiraj, budi promjena

Darko ZeljkovićDarko se jučer, barem na pola sata, osjećao kao Sulejman Veličanstveni. A to, na znanje dežurnim feministicama, nisu naglas ustvrdili novinari “Slobodne”, nego upravo jedna od žena pod čijim se nauljenim rukama Darko Zeljković rastapao poput neznanja suprotstavljenog znanju. Poput ljudskoga straha u srazu sa spoznajom. A veći strah od onoga koji u nama izazivaju naizgled drukčiji ljudi teško je zamisliti. Strah je to, recimo, zdravog čovjeka od susreta s invalidnom osobom. Strah koji se, baš kako to kukavice i inače čine, najlakše “liječi” okretanjem glave. Neprimjećivanjem. Ono što nismo vidjeli, nije se ni dogodilo. A u Omišu se dogodilo da su učenici, dakle djeca, Srednje škole “Jure Kaštelan” otvorili oči starijima...

RAZVIJANJE EMPATIJE MEĐU MLADIMA

Djecu treba senzibilizirati za probleme osoba s invaliditetom

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Tom Dubravec / Cropix
Izvor:
Slobodna Dalmacija

volontirajU Omišu se dogodilo da su učenici, dakle djeca, Srednje škole “Jure Kaštelan” otvorili oči starijima. U sklopu nacionalne kampanje “Hrvatska volontira!” obišli su invalidne i teško pokretne osobe, te su ih, koristeći u školi stečeno znanje, šišali, pedikirali ili, pak, masirali.

Baš kao sretnika Darka Zeljkovića, koji je dopao pod ruke nastavnice Boženke Utrobičić i njezinih učenica iz drugog i trećeg razreda, kozmetičarki Josipe Livačić, Anamarije Pocrnić, Tee Juras i Nikoline Tafra.

Darko je prije tri ljeta, u dobi od samo 33 godine, doživio moždani udar. Tuširao se u svojem domu u Nemiri kad je osjetio da ga tijelo izdaje. Pao je, a udar je bio takve jačine da su mnogi mislili kako više nikad neće ustati.

No, Darko se nije predao, uz pomoć supruge i djece, ali ponajviše vlastitom željom za životom, učinio je čudo. U jednoj kobnoj sekundi vratio se na razinu nemoćna djeteta, da bi mjesecima kasnije ponovno prohodao i progovorio.

I nas je, uostalom, dočekao pred kućnim vratima, svakome ponudivši ruku i osmijeh. Iako je, priznat će poslije, jedva čekao leći na masažni stol i prepustiti se, kako reče nastavnica Utrobičić, Sulejmanovu užitku.

volonteri zajedno


Razvijanje empatije

Hrvatska mreža volonterskih centara drugi je put organizirala kampanju “Hrvatska volontira!” kako bi, ističu, ukazali na važnost volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva.

Pod sloganom “Volontiraj, budi promjena!”, na jučerašnji Međunarodni dan mira diljem Hrvatske održano je stotinjak volonterskih akcija s više od tisuću sudionika, a preko udruga “Mi” i “Agape” svoj su doprinos dali i omiški srednjoškolci.

ada kuvačić− Naša škola spremno podržava ovakve akcije, ne samo zbog toga što na ovaj način učenici odrađuju i praktičnu nastavu, nego prije svega zbog humanosti jer djecu treba senzibilizirati za probleme osoba s invaliditetom. Upravo zbog toga planiramo oformiti i jednu kontinuiranu volontersku sekciju − ističe Ada Kuvačić, ravnateljica SŠ “Jure Kaštelan”.

Nastavnica Boženka Utrobičić istaknula je kako je razvijanje empatije, iznimno bitan dio u školovanju budućih kozmetičarki, jer će se u poslu susretati s ljudima različitih zdravstvenih problema.

Povezani članci

Who's Online

We have 743 guests and no members online