Premijera: Kralj Edip

Sofoklov Kralj Edip smatra se remekdjelom dramske umjetnosti. Tragedija u šest činova (429. god priije Krista) ne obrađuje kao izravnu temu Edipov zločin, nego njegovo postupno razotkrivanje samoga sebe i autor je usredotočio svu dramsku radnju na osobnu Edipovu sudbinu. Radnja se događa u jednom dana (od izlaska do zalaska sunca). Edip upotrebljava svu snagu svoje volje i oštroumnosti kako bi pronašao i kaznio Lajevog ubojicu i tako spasio Tebu od nevolje. U upornoj istrazi dolazi do strašne spoznaje. Sofoklo je majstorski ocrtao kako postupno ali sigurno izlazi na vidjelo strašna istina. Iako je Edip pritisnut dubokom patnjom i strašnom moralnom brigom, on ipak nije klonuo, nego i tada pokazuje veliku snagu i svijest, jer mirno prima na sebe svoju gorku sudbinu. Jokasta pokušava da potkopa vjeru u proročanstva, ali delfijski Apolon preko Tiresije izlazi kao pobjednik. Ta pjesnikova tragedija nam kazuje kako je ljudska mudrost ograničena i sreća promjenjiva, dok nasuprot tome stoji božansko sveznanje.

U zahtjevnim naslovnim ulogama predstaviti će nam se talentirani Mate Travić (student 4. godime glume UMAS-a) kao Edip, dok će Jokastu utjeloviti poznata dramska umjetnica Ivana Giove Župa.

Dramatizaciju i režiju potpisuje prof. Petar Buljević koji je, umjesto kora, vješto ukomponirao tekstove iz romana 'Kafka na žalu', suvremenog, nagrađivanog pisca Harukija Mukaramija.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online