Privatni iznajmljivači obrnuli 1,3 milijarde eura

Obiteljski smještaj jedan je od ključnih turističkih resursa u Hrvatskoj jer je u njemu ove godine ostvareno oko 40% cjelokupnog turističkog prometa zemlje, a u apartmanima, sobama, kućama i vilama ostvaren je ove godine ukupan promet od 1,3 milijarde eura. U toj zaradi sudjelovalo je 67 tisuća domaćinstava s oko 300 tisuća članova obitelji koje se bave tim poslom, pa je to snaga koja se nameće hrvatskom turizmu jer na tržište stavlja više od pola milijuna turističkih postelja i napravila je najveći rast dolazaka i noćenja u ovoj godini, od čak 17%. Rečeno je to prvog dana Foruma obiteljskog smještaja, koji je u organizaciji HGK okupio u Poreču tisuću iznajmljivača iz cijele Hrvatske. No, čak dvadesetak posto od te zarade odlazi u inozemstvo budući da trećina naših iznajmljivača radi isključivo sa stranim posredničkim prodajnim kanalima, istaknuto je. Zanimljivo je da su naši privatni iznajmljivači u velikom postotku (73%!) zaposlene žene koje se tim poslom bave uz redovan rad..

OBITELJSKI SMJEŠTAJ

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija

– Obiteljski smještaj u Hrvatskoj proglašen je najboljim domaćinima u Europi od strane najeminentnijih savjetnika za putovanja, a u 2014. naši su iznajmljivači uplatili u proračun Republike Hrvatske 140 milijuna kuna poreza na dohodak, jednako toliko i u blagajnu sustava HTZ-a, investirali su u obnovu objekata 750 milijuna kuna i pokrenuli mnogobrojne greenfield i brownfield investicije. U svim mjesecima od siječnja do konca srpnja obiteljski je smještaj bilježio porast dolazaka i noćenja u rasponu od 4 do 51 posto na mjesečnoj razini – kazao je Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma RH pri HGK.

Duće

Najveće godišnje okupljanje malih iznajmljivača Hrvatske bilo je prilika da se progovori o njihovu poslovanju, ali i pokažu rezultati istraživanja koji su pokazali kako su privatni iznajmljivači kod nas odlično obrazovani, govore strane jezike i služe se on-line komunikacijom.

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online