VIDEO: Omiški 'ZipLine' - Let niz sajlu nad kanjonom Cetine

ZipLine OmišNakon raftinga Cetinom i slobodnog penjanja Dinarom, Omiš je ovog ljeta dobio još jednu adrenalinsku atrakciju. Pojam “zipline” možda vam i ne govori mnogo, no kad vam - kao laici laicima objasnimo kako je riječ o spuštanju niz planinu uz pomoć sajle i sile teže, onda će vam barem malo biti jasnije o kakvoj vrsti turističke ponude je riječ. Službeni naziv navedenoga projekta je “Adrenalinski park Omiš Zipline Croatia”, a iza njega stoji tvrtka “Malik”. Iza te tvrtke kriju se, pak, tri kršna momka u zrelim pedesetim godinama: Dražan Mimica, Zoran Vrandečić i Mladen Palinić. Sva trojica su članovi Hrvatske gorske službe spašavanja te iskusni alpinisti i speleolozi ...

OMIŠKI ZIPLINE

Let nad Cetinom niz sajlu: 80 kilometara na sat za 50 eura

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 


Zipline je u Hrvatskoj relativno nepoznat pojam jer se s kratkim sajlama koristi tek na nekoliko lokacija, no u svijetu se ova vrsta adrenalinske zabave munjevito razvija, baš kao što i adrenalinski turizam na godišnjoj razini bilježi rast od trideset posto.

Hrvatska tu debelo zaostaje, premda neke strane agencije, kao da smo mi nesposobni, desetodnevne adrenalinske ture po našoj zemlji uspješno prodaju po cijeni i od 10.000 eura kažu nam Mimica i Palinić.


Adrenalinski park Omiš Zipline Croatia

Od ideje do realizacije proći će točno godinu dana, pri čemu smo svim hrvatskim institucijama, od lokalnih do državnih, neizmjerno zahvalni jer su naš projekt prepoznali kao nešto novo i svježe, a na nama je sada da zavrnemo rukave i bacimo se na onaj najslađi posao, a to je fizičko instaliranje svih potrebnih komponenti da bi zipline mogao funkcionirati govorili su Mimica i Palinić u siječnju 2013..

Zipline Omiš

U poslovni uspjeh uopće ne sumnjamo. Zipline je svuda u svijetu mamac za turiste, a u Omišu će to biti pogotovo jer ljepšega grada, s raznovrsnijom prirodom, teško je nadaleko naći zaljubljeno ističu Mimica i Palinić.

Početak spusta je iz Podašpilja, sa srednjovjekovne tvrđave Visećgrad, a njegov kraj je na predjelu Slanica. Na svakoj točki tog puta napravljen je plato na kojemu može boraviti do 15 ljudi.


Sigurnost iznad svega

Pri kupnji opreme birali smo samo najbolje proizvođače, poput francuskoga “Petzla”. U nekim smo situacijama, ako smijemo tako reći, i pretjerivali, a sve kako bismo se maksimalno približili apsolutnoj sigurnosti.

Fiksirali smo tako dva sidrišta za čeličnu užad, a svako je teško 30 kilograma i podnosi opterećenje od 12 tona – ponosno će Mimica i Palinić.

Zipline Omiš


Više načina kočenja

Zipline je sustav sajla od nehrđajućeg čelika koje su razapete između dviju točaka koje se nalaze na različitim visinama. Ljudi obješeni o koloturu i osigurani posebnim pojasovima slobodnim se padom spuštaju od vrha prema dnu.

Zbog sigurnosti i pouzdanosti, postoje razni načini kočenja. Od ručnog, preko ograničenja maksimalne brzine kolotura koji će se koristiti i u Omišu, nategnutosti i pozicije sajle, do sustava kočenja uza sam kraj ziplinea.

Povezani članci

Who's Online

We have 521 guests and no members online