Zeničani dobili odmaralište u Dućama

Zeničko odmarališteU Zenici fešta! Sve se bosanske novine raspisale o velikoj pobjedi tamošnje Općine na splitskom Općinskom sudu. Pravna bitka, kažu Zenićani, trajala je 11 godina, pa sada mogu objaviti kako je odmaralište u Dućama od 10.000 kvadrata konačno njihovo. Jedan kroz jedan! Bez obzira na posljednju presudu, Zeničani ne mogu raspolagati čitavim odmarališnim teritorijem. Dio uz obalu, onih posebno atraktivnih 4000 kvadrata, nalazi se na pomorskom dobru ...

DUĆE

NAKON 11 GODINA SUĐENJA OPĆINSKI SUD U SPLITU PRESUDIO U KORIST ZENIČANA, KOJI VODE NOVU BITKU ZA POMORSKO DOBRO

Zeničani dobili odmaralište u Dućama kojim ne mogu raspolagati

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Slobodna Dalmacija već je pisala o slučaju odmarališta u Dućama koje je Općina Zenica, još dok je u Jugoslaviji bila, kupila 1962. godine.

Zeničko odmaralište

I sve je bilo u redu - djeca i tete smjenjivali se ljeti svakih tjedan dana, a subotom u velikoj sali lokalni mladenci pirovali - dok nije zaratilo. Prvo u Hrvatskoj, pa potom i u Bosni i Hercegovini.

A otkad je rat završio - evo će sad osamnaesta godina - u odmaralištu ni djece, ni teta, ni svatova. Bungalovi usmrđeni i opljačkani, a stakla na svadbenoj sali porazbijana.

Lokacija - bogomdana. A u Dućama plaže pune turista. Ko nekoć malih Zeničana. I Somboraca. I Leskovčana, Sarajlija, Novosađana... Pola Juge u Dućama je pro-plivalo.

Plaža pješčana, a plićaku se ne vidi kraja. "U vodi se kvasiš i piškiš, a teško ćeš da se zagnjuriš", objašnjavali su tada rukovodioci zašto su baš Duće izabrali za radnička odmarališta.


Plaže pune turista

Sudbina im je, otkako je hrvatske države, bila različita. Odmarališta su uglavnom prodana, prenamijenjena, a neka su i ponovno profunkcionirala. Bez djece, naravno.

Djecu svi vole, ali više ih nitko ne želi. Kvasiti se i piškiti, uostalom, mogu i u kadi. Pa tako ni Zeničanima, koji se jedini nisu odrekli svog izlaza na more, ni na kraj pameti nije ponovno slati djecu u Duće.

Plivati mogu naučiti i u mutnoj Bosni, a odmaralište u Dućama, da vidite samo kako im se vrte cifre pred očima, pretvorit će u tvornicu eura. Jučer su proizvodili čelik, a sutra će praviti pare!

Na Općinskom sudu u Splitu potvrđeno nam je da su Zeničani dobili spor, no u tome ne vide ništa senzacionalno. Dapače, riječ je, doznajemo, o rutinskoj sudskoj presudi koja nije ni mogla biti drukčija s obzirom na to da Zeničanima nitko, barem ne u Hrvatskoj, nije ni osporavao vlasništvo nad odmaralištem.

U Zenici, međutim, udaraju u drugu tamburu. Po njihovu mišljenju - a čovjek za vezuje Hazbo Ličina, direktor Uprave za imovinsko-pravne i geodetske poslove i šef katastra Općine Zenica - ovaj primjer najbolje pokazuje na koji su način tajkuni diljem Hrvatske provodili otimačinu državne imovine.

- Problem je nastao nakon što se 1965. godine na naše zemljište u Dućama uknjiži-lo poduzeće "Zenicatrans - OUR Ugostiteljstvo Busovača", kasniji "Tisaturist". Svim su silama pokušavali Općinu izbrisati iz zemljišnih knjiga, no nisu uspjeli - kazao je Ličina za sarajevsko "Oslobođenje".

Nije, međutim, objasnio u kakvoj je vezi odmaralište u Dućama s tajkunima koji su opljačkali Hrvatsku. Čovjeku se, očito, učinilo zgodnim zaviriti preko susjedova plota pa, zadovoljan viđenim, pljunuti.


Deset dana oranja

Odmaralište je, da se vratimo u Duće, poveliko. Deset bi ga dana, kad ga u dunume (dulume) pretvorimo, čovjek mogao orati.

- Deset dunuma ili 10.000 četvornih metara, od kojih se 4000 kvadrata nalazi uz samu obalu, ima naše odmaralište. Kupili smo ga oa više od 20 fizičkih osoba, a sve za potrebe omladine našega grada koja je i tada vapila za čistim zrakom. Odmaralište sada jest devastirano, ali i dalje vrijedi. Itekako! - klikće Ličina.

Miris milijuna (eura, dolara ili rijala, svejedno) sve je jači, ali Zeničani mu za sada odolijevaju. Cijena će, procjenjuju, samo rasti, pa čekaju.

- Bilo je lešinarskih ponuda, nudili su nam u početku samo 300.000 konvertibilnih maraka, pa su to digli sve do šest milijuna, ali sve je to malo jer zemlja u Dućama vrijedi barem 10 milijuna eura - objašnjava Ličina, a odmah potom nudi i ideju.

- Najbolje bi bilo da naši gradovi pobratimi, poput Gelsenkirchena, ulože u projekt turističkoga kompleksa u Dućama, koji je predviđen i Prostornim planom općine Dugi Rat. Mi, naime, to ne možemo napraviti, nerealno je - zaključuje Ličina.

plaža u dućama

I zaboravlja kako, bez obzira na posljednju presudu, Zenićani još uvijek ne mogu raspolagati čitavim odmarališnim teritorijem. Dio uz obalu, onih posebno atraktivnih 4000 kvadrata, Županija splitsko-dalmatinska proglasila je, naime, pomorskim dobrom. Pa tu o vlasništvu nije moguće govoriti.

A teško će im netko, pa bio to i prvi pobratim, lovu bez te parcele dati. Stoga 1 Jesu podigli tužbu protiv Republike Hrvatske jer smatraju r|a je granica pomorskog dobra nezakonito povučena.

No, ta presuda još nije donesena. A kud će - ne zna se.


Maksimum nije određen

Zakonski je minimum za povlačenje crte pomorskoga dobra šest metara od granice vala. Maksimum, međutim, nije određen. I to je rupa u zakonu koju je iskoristila Županija kako bi "napakostila" Zeničanima.

Svim okolnim zemljištima određena je, naime, znatno manja granica pomorskoga dobra, dok, eto, za Zeničane vrijede neka druga pravila.

Kao da netko želi da se na toj lokaciji nikad ništa ne izgradi. Ili da se preostalo zemljište proda po znatno nižoj cijeni. Pa da se onda za nekog drugog i granica pomorskog dobra smanji.

Za objašnjenje smo pokušali zamoliti Željka Mišića, pomoćnika pročelnika Županijskog upravnog odjela za pomorstvo i turizam i najupućeniju osobu za problematiku pomorskoga dobra, no od njega smo uspjeli doznati samo da nije raspoložen za razgovor.

Povezani članci

Who's Online

We have 59 guests and no members online