Iz Regije..

F kao Fortica

F kao ForticaOmiška djeca, njih točno 251, pamtit će ovu srijedu kao poseban dan u svom životu. Prvo, taj dan nije bilo nastave, drugo, hrabro su se popeli na tvrđavu Forticu, na oko 300 metara nadmorske visine, a kao treće, svojim tijelima formirali su slovo F čije će snimke obići čitav svijet i to u sklopu velikog humanitarnog projekta ABC Charity koji uključuje 13 tisuća djece u 26 država. Sve je krenulo od Kanađanke Ashley Cooper i Šveđanina Filipa Cederholm, osnivača udruge ABC Charity koji putuju svijetom snimajući djecu u formacijama slova abecede ...

ABC CHARITY

F kao Fortica

Piše: Merien Ilić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ideja je da se fotografije ponude velikim kompanijama a novac bi išao raznih udrugama i organizacijama koje se bave djecom u nekoj od svojih djelatnosti. Projekt je do sada realiziran u Južnoafričkoj Republici, Namibiji, Švedskoj, Njemačkoj, a sada i u Hrvatskoj, točnije u Omišu. Voditelji projekta Ashley i Filip više su nego oduševljeni domaćinima, kao i rezultatima snimanja.

tvrđava Fortica

- Bilo je čudesno! Djeca su predivna, svaka im čast! Sama lokacija je pogođena, imate prekrasnu tvrđavu, more, otoke, divota - uzbuđeno je rekla Ashley, krhka Kanađanka koja je cijeli događaj snimala sa 8-metara visoke skele na Fortici. Bit će tu materijala i za dokumentarni film, kao i knjigu koju paralelno piše.

A o samom događaju zasigurno će se dugo pričati u Omišu jer trebalo je cijeli događaj na Fortici itekako pomno isplanirati, uložiti dosta truda. Učiteljice OŠ Josipa Pupačića kazale su nam kako se za snimanje javilo toliko djece da su ih morali odbijati jer kvota je bila 250 zbog sigurnosti djece na utvrdi.

Oni sretnici koji su uspjeli dobili blagoslov roditelja, zaputili su se s ruksacima stazom od Baučića do Fortice. Među njima i 8-godišnja Gianna Čizmić.

- Malo je teško, al opet dobro. Idu mi prijateljice a i nema škole - zadihano će Gianna koju budno pazi vatrogasac iz Gata. On i kolege iz Omiša, HGSS, PD Imber, Hvidra, Crveni križi još puno volontera rasporedili su se tako da svako pazi na nekoliko djece prilikom uspona.

tvrđava Fortica

- Sva srića da su im učiteljice u formi - komentira jedna od njih.

Za manje od sat vremena, eto cijele grupe na vrhu. Čekala ih je voda i sendviči, DJ , crveni baloni, kao i majice s likom Desmonda Tutua i parolom “Together We Can Make A Difference”. Organizatorima je poznati afrički nadbiskup dao veliku podršku za njihov projekt, pa su ga stavili kao zaštitno lice.

- Vodilo se računa o svemu, najviše o sigurnosti djece. Velika je ovo stvar za Omiš i cijelu Hrvatsku. Iskreno, nisam se nadao da će se svi uspjeti popeti, al skidam kapu svima - kazao je gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić posebno pohvalivši šestašicu Antoniju Zečić koja ima lokomotorična oštećenja  a svim je srcem htjela na Forticu, u čemu je i uspjela zahvaljujući volonteru koji ju je nosio.

F kao Fortica

- Lip je ovo dan. Puno nas je i zabavno je. Je malo vruće, al pijemo vodu, pa se izdrži. Bit ćemo slovo F! - komentiraju nam trećašice Jelena Mandić i Klara Stanić koje su kao i ostala djeca junački izdržala vrućinu, kao i cijelu režiju događanja.

Bez sumnje, slovo F ostat će im u sjećanju.

Povezani članci

Who's Online

We have 150 guests and no members online