DVD Dalmacija: Noćašnja borba sa vatrenom stihijom i burom u Lokvi Rogoznica

požarU ponedjeljak navečer oko 22,10 sati izbio je šumski požar na području Lokve Rogoznice. Bura, koja je na tom području puhala s olujnim udarima preko 70 km/h, brzo je širila požar pa je nešto prije 23 sata za sav promet zatvorena Jadranska magistrala. Gorjela je mlada borovina i nisko raslinje. Požar u Lokvi Rogoznici započeli su gasiti vatrogasci DVD-a Omiš i DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat, ali im se ubrzo zbog ozbiljnosti situacije pridružuju DVD Gata i DVD Kučiće, a u pomoć priskaču i kolege iz DVD-a Brela i Makarska. Kako je požar nošen vrlo jakom burom ugrozio i samo naselje vatrogasci su se doslovce morali boriti za svako stablo i pozvali pomoć sa splitskog područja. Ubrzo stižu DVD-i Podstrana, Žrnovnica, Kaštel Gomilica i "Mladost" K.Sućurac, kao i pripadnici JVP Splita i Županijskih sezonskih vatrogasaca. Nastavlja se borba s prvim velikim ljetnim požarom, a nadamo se i posljednjim ...

ZAPUHALA BURA, ETO TI ODMAH I POŽARA

 

Noćašnja borba sa vatrenom stihijom i burom u Lokvi Rogoznica

Izvor: DVD Dalmacija Dugi Rat

Tako se nadljudskim naporima došlo do najprije do obrane kuća u naselju Lokva Rogoznica, a potom i lokalizacija požara oko 3:00 sata na površini od oko 10Ha.

Pred samo jutro zgarište su napustile vatrogasne snage Splita, Kaštela i Makarske, a domaćini sa omiškog područja ostali su na sanaciji krajeva požarišta.

požar kod Lokve

Prema riječima Zapovjednika omiškog područja Ivana Kuvačića, treba istaći nadljudske napore vatrogasaca da obrane gustu borovu šumu na samo 50-100 m od obiteljskih kuća, a također i veliki angažman domaćeg stanovništa koji su cijelo vrijeme borbe sa požarom pomagali vatrogascima, te gositelje opskrbljivali vodom i ostalim napicima. Hvala im.

DVD "Dalmacija" Dugi Rat je u akciji sudjelovala sa 15 vatrogasaca i 2 vatrogasna vozila.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online