Cetina!

(Zapisano na kamenu)

Nije to nikakvo čudo,
ali, pogledajte je:
potopljeno selo
i ljepše klisure
od bilo kojeg grada.
Brza je
i mirna je.
Pogledajte je,
kad se suton okupa:
tri ovce na otoku
i jedno magare.
I sve je potopljeno.
Samo jedan jablan
gleda svoj stas
u vodi...
Nije to zato
što Cetinu volim;
ali, ovakvog grada
još nisam vidio.
Bože moj, - Cetina!

Da, dok I.S.Suri ne napiše pjesmu o mostu, možda se ovom pjesmom neprežaljenog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića može započeti članak o dobroj vijesti za sve žitelje ovog Poljičkog i omiškog kraja - spajanju dva kraja omiških nijemih klisura mostom Cetina, poviše ljepotice Cetine. Napokon!

"Malo kamena i puno snova", da parafraziramo još jednog Poljičkog pjesnika, valjda će nam uskoro dati ovaj most, ovaj graditeljski poduhvat naših.. Austrijanaca iz "Strabaga" ("jedino što valja gradilo se u doba Austrije" rekli bi naši pradidovi, a didovi bi garant i dodali "... i u doba Tite i mrskog nam socijalizma!"), pa da još za naših ovozemaljskih života doživimo taj filmski vjetrić u kosi i miris svježe pokošene trave, klora iz bazena i tužnih čevapa s grilla neznanog sous chefa, nečuvenog majstora filipinske kužine, dok jezdimo u petoj brzini pokraj visokih plantaža turističkih eura u Jesenicama, za bezbrižnog vijađa kroz naša konzervatorski krajobrazno zaštićena stara sela i naoko autentičan UNESCO friendly krajolik duž sva ta 21,5 kilometra fantomske brze ceste Omiš - Dugi Rat - Split, koji mora barenko naš nagrađivani sineast Ivan Perić ovjekovječit za sva oscarska vremena okom filmske kamere, jednog ljepog dana godine neke i neke, kada Hrvatske ceste evropskim novcem i austrijsko-kineskom inžinjerijom napokon dovrše naše projektno čedo čudno zvano "Multimodalna platforma splitske aglomeracije" i najzagušeniju cestu u hrvata "premoste" s modernom prometnicom poviše sve te donje, nesnosne, horor ljetne gužve, nepreglednih kilometarskih kolona u Podstrani, vještog, baš alenprostovskog umijeća obilaženja umonih "šezdesetki" i ostalih tužnih, proustovskih uspornika života ljeti u Dalmaciji, ali bez čajnog kolačića, bez čaja, vode, ma ičega što bi nas vratilo ili poslalo u neka bolja vremena bez čekanja na Godota u koloni pred Stobrečom...

Nakon Pelješkog mosta, primiče se kraju još jedan iznimno zahtjevan građevinski projekt u Hrvatskoj - most Cetina u kanjonu Cetine u Omišu. Most od 152 metra vidljive duljine te zajedno s dijelom u tunelima 224,45 metra duljine dio je 4 kilometra duge omiške obilaznice koja se uz stanke gradi dulje od desetljeća i vrijedna je ukupno oko 70 milijuna eura. Obilaznica će biti dio buduće, fantomske brze ceste Split - Dugi Rat Omiš, najavljivane još od 70-ih godina prošlog stoljeća, a kad će biti dovršena - ne zna se!

O svim rokovima je teško govoriti, čak i nemoguće, no možemo o fazama projekta "multimodalne platforme splitske aglomeracije". Od ukupne duljine zahvata BCSO, dakle od 21,5 kilometara, 10,5 kilometara projektira kao četverotračna cesta. Preciznije, dionica od čvora Mravince preko TTTS-a do čvora Jesenice imat će četiri kolnička traka, a ostatak od 11 kilometara, odnosno dionica od čvora Jesenice preko Duća do čvora Omiš, dva traka. Prvo pero Duća, novinar Vinko Vuković, u jednom od svojih brojnih članka na ovu temu približio nam je planiranu kronologiju. A kad će bit sve gotovo, ne zna ni vidoviti Šeks!

Tek od jeseni

- Još ovo ljeto bit će ista priča, nervoze i gužve, ali od jeseni će profunkcionirati ova omiška obilaznica koja obuhvaća tri tunela i ovaj most, most Cetina. Nalazi se na visini od 70 metara, vidljivi dio mosta dug je 152 m i ono što je impozantno je to što se nalazi između dvije klisure, izvijestila je danas u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Ivana Šilović.

- Do jeseni moramo završiti ovu cijelu dionicu koja vodi od državne ceste D8 na jugoistoku do državne ceste D70 na sjeverozapadu. Ta cesta osim ovog mosta čiju smo čeličnu konstrukciju spojili danas na mostu ima još dosta posla. Cijelu dionicu treba asfaltirati, treba opremiti tunel, treba prometna signalizacija, opreme instalacije za dojave u Centar za kontrolu. Još je dosta posla koji iziskuje vrijeme, ali vjerujem da ćemo to do jeseni riješiti, rekao je Tomislav Cvetko, dipl. ing., Hrvatske ceste.

Što se tiče vizualnih dijelova mosta koji su prije spajanja dva dijela bili na različitim visinama Cvetko je rekao kako je to dio tehnologije građenja kojom se radio most. - Znali smo cijelo vrijeme da će se most spojiti na istoj visini - objasnio je.

Ovaj most vrlo je važan objekt za buduću brzu cestu od Solina do Dugog Rata pa do Omiša koju se čeka desetljećima. To će itekako rasteretiti Jadransku magistralu.

Most Cetina

Most Cetina preko kanjona rijeke Cetine u Omišu danas je spojen, a nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije. Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi.Procjenjuje se da će obilaznica, koja se sastoji od tri tunela i jednog mosta, za trećinu smanjiti promet kroz središte Omiša - no sve to tek najesen, nekoliko mjeseci nakon planiranog roka.

Obilaznica je s istočne strane spojena s Jadranskom magistralom, no sa zapadne, splitske strane vodi u zaleđe - na lokalnu cesticu Tugare - Srinjine - Split. To je privremeno rješenje do izgradnje brze ceste Split - Omiš, koja je čekana desetljećima. Ta prometnica, vrijedna čak 300 milijuna eura, sada je prioritet u hrvatskoj cestogradnji.

- Plan je da je završimo u toj prespektivi koja traje do 2027.-me, to nam je krajnji rok, ali kao što je rekao i predsjednik Vlade ne možemo mi točno danas reći kad će to biti gotovo, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

APremijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog dovršetka tog velikog projekta te gradnje još niza prometnica diljem Hrvatske, posebno u Dalmaciji.

Prvi dio dionice Spojna cesta Dugi Rat (DC8) - čvor Dugi Rat - čvor Omiš dug je 2.800 metara, u što je uključen i spoj na Jadransku magistralu, a izrada glavnih projekata je u tijeku.

Tijekom ove godine planira se ishođenje građevinske dozvole, a u planu nabave za 2023. planirano je pokretanje postupka javne nabave za izgradnju i nadzor. Drugi dio dionice je od Dugog Rata prema mostu Cetina.

Most je treći dio dionice, a nakon spajanja mosta slijede radovi na odvodnji u tunelima, asfaltiranje i postavljanje burobrana.

Četvrti dio također je već u izgradnji, riječ je o dionici dugoj tek nešto manje od tri kilometra, odnosno o spoju ceste na državnu cestu DC8.

Ugovorni rok završetka svih građevinskih radova je 30. lipnja ove godine, a u Hrvatskim cestama očekuju da će dionica biti u prometu najesen jedne godine.
 O ŠĆarbaže, što napravi jadan bio?!
Đabe si nam Cetinu mostio
Kad je Đavo izračv'o i tunel!

Nemoš livo na raskrŠĆu staze, nema dolje, još!
Nego ajde desno, u Tugare gore, Naklice
Gorske će te vile dovesti do Soparnika To Go!

Tamo... pri kraju kolone... tebe čekam ja.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online