Tajvanac Lin osvojio 'prva dva' mjesta Omiš Guitar Festa

Tajvanac Lin osvojio prva dva mjesta Omiš Guitar FestaApsolutni pobjednik trećeg ‘Omiš Guitar Festa’ je Tajvanac Chia-Wei Lin koji je na žiri ostavio takav dojam da druga nagrada nije ni dodijeljena, dok su treću ravnopravno podijelili Portugalac Ruben Bettencourt i Čehinja turskoga podrijetla Dana Memioglu koju nije omela ni pirovska harmonika u neposrednoj blizini Ilirskoga sjemeništa, odnosno gotovo nadrealno miješanje ‘njezinoga’ Bacha s ‘našim’ Draženom Zečićem. Mladi Tajvanac potvrdio je status nove svjetske atrakcije ostavivši sve nazočne bez daha, priređene su mu i prave ovacije, pa mu nije preostalo ništa drugo nego da se nekoliko puta vraća na pozornicu i dubokim naklonom zahvali na podršci publike u vjerojatno najmanjem gradu u kojem je ikada nastupio ...

BACH Vs. ZEČIĆ

 

ZAVRŠIO 3. OMIŠKI GITARISTIČKI FESTIVAL

Tajvanac Lin osvojio 'prva dva' mjesta Omiš Guitar Festa

Tajvanac Lin osvojio prva dva mjesta Omiš Guitar Festa

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix, Mladen Banović
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bio je to najbolji mogući završetak natjecateljskog dijela Festivala koji je na ušću Cetine okupio više od 200 gitarista iz 19 zemalja. Prema procjeni organizatora iz omiškog Centra za kulturu i Udruge ‘Male žice’ pod Mirabelom je tijekom četiri dana trajanja ove manifestacije boravilo oko tisuću gostiju što je ujedno bio i izvrstan uvod u nadolazeću sezonu te vrhunska promocija Omiša kao poželjne, a još uvijek nedovoljno otkrivene turističke destinacije.

Plusevi za umjetničkog ravnatelja ‘Omiš Guitar Festa’ Nenu Munitića i ravnatelja Denisa Tafru sami se nameću. Uostalom, natjecatelji, kao i sudionici revijalnog dijela programa, listom su sipali hvalospjeve na račun ovoga dvojca koji je u skromnim novčanim uvjetima, s budžetom od samo 250.000 kuna, kreirao ekskluzivnu međunarodnu ponudu pozicionirajući na svjetskoj glazbenoj mapi ‘Omiš Guitar Fest’ kao najbolje hrvatsko i najatraktivnije regionalno gitarističko okupljanje.

Premda beogradski ‘Guitar Art Festival’ i sarajevski ‘Guitar International Festival’ barataju s praktično neograničenim sponzorskim sredstvima i koncertnim dvoranama za nekoliko tisuća ljudi, šarm omiške fešte - jer ovo čemo smo svjedočili od srijede do subote bila je čistokrvna fešta - ne mogu nadmašiti.

I zato se, baš kao što reče Vlatko Stefanovski, Omiš lako uvlači pod kožu. Tko jednom dođe, uvijek se vraća. Nije to citat iz nemuštog reklamnog spota Hrvatske turističke zajednice, nego doslovno prenesene riječi gitarističkog maga iz Skoplja koji je i vašem reporteru priznao kako ne može opisati što ga, od svih festivala na svijetu, dovodi baš na ovaj (novac sigurno nije, op.a.), ali zna da je to neki čudnovat magnet kojemu se, u konačnici, on i ne želi opirati. Minusa je u ovoj priči mnogo manje. Ipak, bilo ih je, pri čemu je manjak publike najočitiji.

Razloge ne treba duboko tražiti. Za koncert Vlatka Stefanovskog trebalo je, naime, izdvojiti 200 kuna. A čovjek je, da ‘prostite, svirao (čudesno, ali ipak) u restoranu. Pa tu dolazimo i do drugog minusa koji kaže da Omiš još uvijek nema adekvatan koncertni prostor. Restoran u kojem subotom balaju svatovi, baš kao ni Ilirsko sjemenište kojemu i sam naziv otkriva otkad nije renovirano, nisu prikladni za muziciranje. Ali, eto, muziciralo se. I, što je najvažnije, nitko nije grintao. I svi će doći opet.

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and one member online

  • admin