Izmještanje tvornice Galeb u Zamosorje i ostale kule u zraku

gusariOmišani će i dalje na najpotentnijoj turističkoj lokaciji, uz samu Veliku plažu, umjesto hotela s pet zvjezdica gledati tvornicu. 'Galeb', naime, još uvijek sa svojih 330 radnika neće odseliti u Gata, što je bilo ne samo predviđeno, nego i najavljeno da će se dogoditi do kraja ove godine. - Još smo prije tri godine najavili izmještaj našega pogona, no za sada ništa od toga jer i dalje čekamo na izradu prostorno-planske dokumentacije buduće poslovne zone u Gatima te donošenje novog Urbanističkog plana - kaže nam Stjepan Pezo, prvi čovjek poznatog proizvođača donjega rublja ...

 

OMIŠ

Omiš ne želi Gusarsku kulu od 12 katova

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

U idealnim okolnostima radnici bi se 'iza Mosora' trebali prebaciti za godinu i pol, no, prema Pezinim riječima, realno je očekivati da proizvodnja na novoj lokaciji, a riječ je o zemljištu veličine 30.000 četvornih metara, počne u siječnju ili veljači 2014. godine.

Omiš- Oživljavanje poslovne zone u Gatima moglo bi značiti pravi bum za omiško gospodarstvo jer bi, uz nas, ili možda baš zbog nas, na to područje za dvije godine došlo još nekoliko tvrtki. O imenima vam za sada ne mogu govoriti, ali mogu reći da se radi o ulaganju od najmanje sto milijuna kuna - otkriva Pezo dodajući kako su u 'Galebu' ustrajni da na sadašnjoj tvorničkoj lokaciji izgrade elitni hotel. Iako, ni prodaja zemljišta nije isključena. Poglavito ukoliko im birokracija nastavi praviti probleme.

- Imali smo ideju da u sklopu budućega hotela izgradimo gusarsku kulu s nekih deset do dvanaest katova. Bila bi to prvorazredna turistička atrakcija koja bi se idealno uklopila u priču o Omišu kao gusarskome gradu, ali nam to na županijskoj razini nije prošlo. Rečeno nam je da se ne uklapa u Prostorni plan. A kad je trebalo dati dozvole za hotel 'Marjan' ili hotel 'Lav', onda su se oni, zanimljivo, uklapali, bez obzira što se tamo gradilo. No, nema veze, nećemo jadikovati, stvari će se ionako uskoro mijenjati, izbori samo što nisu - zaključuje Stjepan Pezo.

Vesna Morović, voditeljica omiške ispostave Upravnog odjela za prostorno uređenje Splitsko-dalmatinske županije, tvrdi kako prvi put čuje za ideju o gusarskoj kuli.

- Nikakav zahtjev nismo zaprimili, pa ga stoga nismo mogli ni odbiti. Najvjerojatnije je bila riječ o usmenoj preporuci nekog našeg referenta budućim investitorima da odustanu od te ideje jer bi visina kule, koliko od vas čujem, bila izvan svih postojećih planova i propisa - kaže Vesna Morović.

Preseljenje omiške tvornice trikotaže u Gata investicija je od sedam milijuna eura, pri čemu u 'Galebu' još tri milijuna eura planiraju uložiti u solarnu energanu, odnosno u fotonaponske ćelije, pri čemu bi očekivani povrat novca uslijedio nakon najviše osam godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 312 guests and no members online