Vaterpolo: Fešta vaterpola u Omišu

m.kadeti: VK OMIŠ - VK KORENAT 14:12
juniori: VK OMIŠ - VK KORENAT  11:6
seniori: VK OMIŠ - VK KORENAT  8:14

Trebala je to biti fešta vaterpola u Omišu. I bila je, dobro, uz par izuzetaka o kojima ćemo kasnije. Tri utakmice Dugoraćana i Omišana vidjeli smo sinoć na vatepolo igralištu u Omišu. Najprije su u bazen uskočile mlade nade Korenta i Omiša, mlađi kadeti zbog kojih cijela ova III HVL liga najviše ima smisla, pa opet "propozicije" iste dozvoljavaju da se u njoj takmiče i klubovi bez pomlatka. No dobro, nije to lak posao, treba nekim sredinama dati šansu da u godinama koje slijede okupe i rade s mladima u vaterpolu. A Omišani i Dugoraćani taj sportski posao rade vrlo dobro. Gušt je pogledati utakmice mlađih kadeta, čuti onu povremenu ciku i viku, kako na tribinama tako i u "bazenu", oćutiti sav uloženi trud , vidjeti lijepe poteze mladih nada.. U sinoćnjoj utakmici kadeti Omiša pokazali su se za par golova bolji protivnik. Poslije kadeta u bazen su uskočili juniori, oni koji će za par godina predvoditi seniorske ekipe Omiša i Korenta... Ili ipak neće?! Pogotovo kad vidimo seniorske sastave vječnih rivala danas. Ne, nema tu ni Čepe, ni Slobe, ni Andre, Stipe, Dragog, nema tu ni Vanje, Šicera, Matea, starijeg Čikeša... nema u bazenu više ni njihovih vaterpolo nasljednika. I to je tužno.. Danas vam, dragi lokalni ljubitelji vaterpola, derbije lige između Dugoraćana i Omišana igraju naši i njihovi Splićani, svi redom dobri vaterpolisti i krasni momci, ali nešto tu, u našim i "njihovim" seniorima, primjećujete, fali.. Bolno fali. I zato se bojim za budućnost vaterpola u našim malim mjestima. I zato hvala Posejdonu na Kalini, Marinu, Čapi, Hrvoju, Boži, Sveti, Nikoli, Kruni,.. posljednjim vaterpolo mohikancima među seniorima dva kluba osnivača III HVL. Treći osnivač, VK Rogotin, ove je godine nakon 20 sezona odustao od svoje lige.. i to sve govori.. A kakve su tendencije i "briga" hrvatskog vaterpolo saveza oko ovog neželjenog ljetnog vaterpolo čeda svjedočimo iz godine u godinu, iz ljeta u ljeto.. Sve manji broj klubova, kopni interes, nema više ni one stare atmosfere a ni publike, rastu samo troškovi, naknade i problemi... Sucima nije puno toga za zamjeriti, ljudi su, griješe. Vjerujem naivno da tu nije bilo i da nema nikakve namjere, a nije ni lako sam suditi teške vaterpolo dvoboje. No zato brdo primjedbi i prigovora moglo bi se uputiti delegatima i čelnicima lige, koji, po mišljenju doljepotpisanog, iz godine u godinu odlično rade na upropaštavanju III HVL i vaterpola u malim sredinama!... No vratimo se mi iz ove nemale digresije Omiškoj vaterpolo večeri... Juniori Omiša očitali su lekciju svojim dugoratskom vršnjacima koji su nakon odličnog izdanja protiv Pučišća na susjedskom derbiju sasvim podbacili. Utakmica seniora počela je nervozno s puno pogrešaka u igri obje ekipe ...

III HVL - DERBI LIGE - OMIŠ-KORENAT

Fešta vaterpola u Omišu

Tekst i slike: Mladen Banović

Igrači Korenta cijelu četvrtinu ne uspijevaju povezati redove i odigrati smislenu akciju. Primjećuje se želja i trud, no ne i koncentracija i zajedništvo. Omišani su solidni, no nije to ona lanjska momčad koja se lako prošetala kroz Orij.

U drugoj četvrtini Korenat zbija redove, napokon odigrava nekoloko odličnih akcija i prelazi u vodstvo. S rezultatom na semaforu raste i nervoza u bazenu. Skaču dugoraćani na odluku suca da prekine izglednu kontru zbog igrača koji je dobio neki udarac i trebao stanku ili pomoć. Kontra ili fair-play? Ja sam uvijek za fair-play. Zabit ćemo drugi put...

Korenat i dalje vodi. Mudro igra Odak na krilu, zabija a ne rasipa. I Bosančić je sve bolji nakon konfuznog početak, mladi vratar također je na visini zadatka. Kod Omišana ističe se veteran Mužić koji teško na sidrunu izlazi na kraj s bekovima Korenta, no zabija kad god može. S druge strane Divković, sidrun Korenta je uspješniji. Nekoliko od "mali milijun" bačenih lopti na dva metra posprema u gol. Vratar Omiša, Nikola Vulić, definitivno nije imao svoju večer.

Igrala se posljednja četvrtina, Korenat vodi s 3-4 gola prednosti, no daleko od toga da je sve bilo riješeno (znajući za povremene black-oute u igri dugoraćana) kadli se odjedanput dobro zakuhalo u bazenu. Toni Barbarić iz Korenta i Dario Mužić iz Omiša su se pokoškali na dva metra, sjevnuo je možda i koji udarac uz kakvu tešku riječ, no srećom suigrači su ih brzo razdvojili i tako se izbjegao veći incident. Rezultat - dva isključenja sa pravom zamjene i bačena sjena na ovu utakmicu. Šteta.

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online