Otkrivena strogo čuvana tajna velikih majstora peke

Nekoć tradicionalno prvomajsko (pa i višednevno) hodočašće po livadama Radmanovim, punih rosnih Cetinskih vila, s godinama nekako padne tek na cjelodnevno druženje pod krovom domaćeg, dućkog, komina. S vremenom je postalo tlaka i zapalit s ekipom put sela, na izvorni komin oko kojeg još nije zasjeo kakav zalutali putnik namjernik ili fatamorgana u vidu turista, iako poljičkim selima ispod Mosora kruži legenda da je nekoć davno svratio jedan takav nesretnik, neki mletački Morlak Fortis, Alberto mu je bilo ime no u Docu Gornjem i staro i mlado ga je zvalo - Tomba. Bilo je to puno, puno prije uspona Rašeljkom  jedne mlade, vesele, prvomajske ekipe što je na Mosor na kostima s lakoćom iznila i janje i ražanj i par demejani vina.. A i to je bilo davno.. No ništa zato, umjesto prazničkog fažola za predjelo smo se danas odlučili počastiti inćunima, a onda je iz drevnog gastro ljetopisa, starog barem 1000 godina, veliki meštar od komina izabrao recept za peku, čak dvije, za glavno jelo ovog našeg malog druženja u čast i slavu (slava mu) najvećeg praznika radnog čovjeka. Uz sve počasti, začine i mirodije koje ga miritaju u vidu domaćeg krumpire, mrkve, kapule, kupusa, ružmarina,.. kralja životinja smo svečano položili ispod ožarene cripnje i sat'ipo poslije počastili se carski istinskim zgoditkom naše tradicijske kuhinje. A onda je krenulo evociranje uspomena..

PRVOMAJSKA!

Tekst i foto: Mladen Banović

Otkrivena strogo čuvana tajna velikih majstora peke

Strogo čuvana tajna velikih majstora peke napokon je otkrivena. Ali samo na par sati. Da bi opet nestala među svitcima drevnog gastro ljetopisa, starog barem 1000, ako ne i više, godina..

Ritual je to koji se u našim krajevima ponavlja na današnji dan još od 1887. godine, uvijek u točnom vremenskom interavalu, svakih 365 dana..

Otkrivena strogo čuvana tajna velikih majstora peke

A ima nešto mistično i u salati...

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online