Oprez: 'Crne točke' Jadranske magistrale

cestaNa hrvatskim prometnicama, prema posljednjim podacima, vozačima prijeti 336 opasnih lokacija koje imaju neslavni status "crnih točaka" od čega ih se oko 30 nalazi na području Dalmacije, i to većinom na Jadranskoj magistrali. Po policijskim kriterijima, riječ je o mjestima na kojima se tijekom tri godine dogodilo najmanje 12 prometnih nesreća s poginulim ili ozlijeđenim osobama, te 15 nesreća bez obzira na posljedice odnosno tri ili više istovrsnih incidenata s poginulim ili ozlijeđenim osobama ...

CRNE TOČKE JADRANSKE MAGISTRALE

Piše: Gordan Zubčić / Slobodna Dalmacija
Ilustracija: Boško Vestić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Magistrala kroz Kaštela, raskrižje prema Žrnovnici, cesta Jelsa-Sućuraj na Hvaru, prijevoji na Pelješkoj cesti, raskrižje Kapela kod Pirovca, Mrzla vala kod Žaborića, raskrižje Jadranske magistrale i županijske ceste za Sikovo u Sv. Filipu i Jakovu, potez Rogotinski most-Opuzen, te lokaliteti Rožat u Rijeci dubrovačkoj i Ljuta u Konavlima samo su dio “crnih točaka” koje prijete vozačima duž dalmatinskog priobalja.

crne točke jadranske magistrale

No, i u zaleđu se nalazi još nekoliko opasnih lokacija poput raskrižja dviju županijskih cesta u Briševu kod Zadra, zavoja u Ljubačkim Stanovima i križanja prema autocestovnom čvoru kod Stankovaca, te zavoji kod Gizdavca na cesti Klis Grlo-Muć i iznad Šestanovca na prometnici prema Cisti Provo, raskrižje u Glavini Donjoj kod Imotskog...

Najviše sudionika u prometu stradalo je od prebrze vožnje, odnosno u slijetanjima vozila s ceste, te u zavojima i četverostrukim raskrižjima, što dovoljno govori o opasnostima koje vrebaju na pojedinim relacijama.

U Hrvatskim cestama i županijskim upravama za ceste već godinama rade na sanaciji crnih točaka”, u što je uloženo najmanje 200 milijuna kuna, ali “ceste s greškom” još uvijek uzimaju danak.

Vozači oprez!

Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online